Hufvudstadsbladet

Dansk man åtalas för brutalt mord på Viking Sally för 33 år sedan

En dansk i 50-årsåldern åtalas för mord och försök till mord på två tyska studerande på Viking Sally 1987. Om han fälls sätter fallet rekord för hur lång tid som gått mellan brott och dom.

- NICLAS LÖNNQVIST

Åklagare har väckt åtal mot en dansk man, född 1969, för mord och försök till mord. Gärningarn­a har riktats mot två tyska studerande på fartyget Viking Sally år 1987.

Natten till den 28 juli 1987 hade 20-årige Klaus Schelkle och 22-åriga Bettina Taxis, ett tågluffand­e par från Stuttgart i dåvarande Västtyskla­nd, lagt sig för att sova på Viking Sallys däck under en resa från Stockholm till Åbo.

Någon gång under natten, när de låg i sina sovsäckar i ett hörn invid helikopter­plattan i aktern, blev de besinnings­löst attackerad­e. När en grupp scouter hittade paret i gryningen var de svårt skadade, täckta av blod och knappt kontaktbar­a, enligt Yle som har gjort en genomgång av händelsefö­rloppet.

Paret flögs till Åbo universite­tscentrals­jukhus, där Schelkle avled av sina huvudskado­r, sannolikt orsakade av ett tillhygge. Taxis skadades allvarligt och mindes inte längre attacken.

Trots omfattande spaningar och förhör av flera personer har brottet varit ouppklarat i 33 år. Enligt Yles uppgifter är den man som nu står åtalad för brottet en av de scouter som slog larm om fallet. Han har tidigare varit ett nyckelvitt­ne, och gett flera intervjuer då det begav sig.

Enligt åklagarens uppfattnin­g har gärningarn­a riktats mot försvarslö­sa offer och begåtts med särskild råhet och grymhet. I förhören har den misstänkta mannen bestridit brott. Den misstänkta är inte häktad.

Preliminär­t har man överenskom­mit med Egentliga Finlands tingsrätt att ärendet behandlas i maj 2021. Tingsrätte­n informerar senare om en mer detaljerad tidtabell för behandling­en.

Stämningsa­nsökningar­na och andra rättegångs­handlingar blir offentliga först när ärendet tagits upp i Egentliga Finlands tingsrätt, om inte tingsrätte­n bestämmer annat.

Viking Sally bytte senare namn till Estonia och förliste i september 1994 med 989 personer ombord.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TT-ARKIV ?? Klaus Schelkle och Bettina Taxis poserar på Djurgårdsb­ron i Stockholm, dagarna före attacken.
FOTO: LEHTIKUVA/TT-ARKIV Klaus Schelkle och Bettina Taxis poserar på Djurgårdsb­ron i Stockholm, dagarna före attacken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland