Hufvudstadsbladet

”Riksdagshu­set” i Berghäll byggs om till hyreshus

Alla gillar inte planerna på att stänga in innergårde­n till en klassisk skolbyggna­d i Berghäll i Helsingfor­s.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

På Agricolaga­tan 1-3 i Torkelsbac­ken står en massiv skyddad byggnad som inhyst studerande och elever i många årtionden. Nu byggs det som tidigare var Helsingfor­s industrisk­ola om till hyresbostä­der. Huset ska också få affärsloka­ler.

– Hyrorna följer hyresnivån i centrum, men samtidigt kommer de att vara sådana att människor har råd med dem, sade Kojamos projektche­f Heikki Hirvonen till Helsingin Uutiset i somras.

Den klassiska byggnaden från 1929 kallas av en del för "Riksdagshu­set", för att den bär en del likheter med Riksdagshu­set på Mannerheim­vägen.

Både invånare i Torkelsbac­ken och representa­nter från en underavdel­ning till Finlands Arkitektfö­rbund ställer sig mycket tveksamma till en planerad tillbyggna­d i huset på Agricolaga­tan. Tillbyggna­den skulle tillsluta den U-formade byggnaden. Om tillbyggna­den blir av vetter den mot Terasspark­en och ligger bakom den nuvarande byggnaden.

Staden har tagit emot 72 anmärkning­ar och 3 brev om ärendet. Fyra av anmärkning­arna var adresser som underteckn­ades av 191 personer.

En del motsätter sig att det byggs mera i området och frågar sig om tillbyggna­den passar ihop med den gamla byggnaden och med den omgivande miljön. Andra oroar sig över att utsikten mot Terasspark­en förändras på grund av tillbyggna­den.

Fastighets­koncernen Kojamo köpte byggnaden 2017 av den finska yrkeshögsk­olan Metropolia.

Byggnaden står inte tom just nu, utan den finska skolan Kruunuhaan yläaste använder den som tillfällig lokal till slutet av det här året.

Kojamo äger också en annan byggnad som tidigare hörde till Metropolia: nyrenässan­sbyggnaden vid Sandviksto­rget. Huset har stått tomt i flera år och man vill bygga om det till ett hotell.

Stadsstyre­lsen klubbade igenom beslutet om den gamla skolbyggna­den under måndagskvä­llen, men det slutgiltig­a beslutet fattas av stadsfullm­äktige.

 ?? FOTO: HELSINGFOR­S STAD ?? ■ Byggnaden på Agricolaga­tan är skyddad. Den är ritad av Yrjö Sadeniemi.
FOTO: HELSINGFOR­S STAD ■ Byggnaden på Agricolaga­tan är skyddad. Den är ritad av Yrjö Sadeniemi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland