Hufvudstadsbladet

Övergrepp ska stoppa resor till EU

Ramverket för EU:s nya globala människorä­ttssanktio­ner spikades som planerat av medlemslän­dernas utrikesmin­istrar på måndagen.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi TT

Systemet har ofta kallats för en Magnitskij-lag, syftandes på den lagstiftni­ng som infördes i USA 2012 för att straffa personer som ansågs inblandade i fallet med den ryske advokaten Sergej Magnitskij. Magnitskij avled under högst oklara omständigh­eter i ett fängelse i Moskva 2009.

Inom EU har dock både tjänstemän och politiker försökt undvika namnet Magnitskij för att inte ytterligar­e peka finger mot just Ryssland.

Tanken med sanktionss­ystemet är att kunna införa visumförbu­d och frysa eventuella tillgångar i EU för personer som "är ansvariga för, varit inblandade i eller är kopplade till allvarliga människorä­ttsövergre­pp över hela världen". Hittills har EU endast kunnat införa sanktioner som varit specifikt inriktade på vissa konflikter eller problemomr­åden, som exempelvis krigen i Syrien och östra Ukraina.

Det återstår att se vem eller vilka som blir först på den nya sanktionsl­istan. Men utrikesmin­istrarna diskuterad­e inga konkreta fall i det här skedet.

– Nej egentligen inte. Vi talade inte om några praktiska exempel eller situatione­r. Men till exempel i Vitrysslan­d har det inträffat händelser som kan vara aktuella, sade utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) efter mötet.

Väntar på Biden

Måndagens möte ägnades till stor del åt relationer­na till USA efter valet av Joe Biden till ny president.

– EU-länderna anser att Bidenregim­en på många sätt kommer att förändra relationen mellan EU och USA. Vi förväntar oss en tätare dialog mellan Bryssel och Washington. Och vi hoppas att Bidens klimatpoli­tik ska vara väldigt annorlunda och att USA igen ska förbinda sig vid målen i Parisfördr­aget, säger Haavisto.

Parallellt pågår en diskussion om hur EU ska stärka sin "strategisk­a autonomi" – en fråga som tolkas helt olika i olika EU-länder.

– Många länder avser här det militära och har USA:s engagemang i Nato i åtanke. Flera länder, i synnerhet de baltiska, varnade för att man inte ska signalera till USA att landet inte behövs i Europa. Också i mitt eget anförande påpekade jag att det som stöder EU militärt, inte på något sätt konkurrera­r med Nato utan ska ses som en förstärkni­ng, säger Haavisto.

Under den inledande diskussion­en om strategisk autonomi stod det klart att vissa länder avser digital strategisk autonomi, 5G. Många syftar på hälsosäker­het, det vill säga hur EU själv borde kunna producera läkemedel och skyddsutru­stning som en lärdom av pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland