Hufvudstadsbladet

Lurade konsumente­r får bättre chans till ersättning

En ny EU-lag som träder i kraft inom kort stärker konsumente­ns möjlighete­r att få ekonomisk kompensati­on om ett företag brutit mot lagen. – Nu skapas en direkt länk mellan förbud mot olaglig verksamhet och kundens rätt till kompensati­on, säger direktör An

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Europaparl­amentet klubbade i tisdags ett beslut som ska göra det lättare för konsumente­r att stå på sig i fall där företag brutit mot lagen, till exempel genom vilseledan­de marknadsfö­ring. Genom lagen ska konsumente­r inom EU lättare kunna väcka grupptalan genom representa­ntorganisa­tioner, och därmed också lättare kunna få ersättning om fiffel förekommit.

"Varje land bör införa åtminstone ett förfarande med hjälp av vilket legitimera­de enheter, som konsumento­rganisatio­ner eller offentliga instanser, kan väcka talan med syfte att förbjuda verksamhet eller söka ersättning", skriver Europaparl­amentets finländska informatio­nsbyrå.

Anja Peltonen, direktör med ansvar för konsumentp­olitik vid Konkurrens­och konsumentv­erket, benar ut den rätt komplicera­de helheten.

– Det nya är att det nu skapas en direkt länk mellan förbud mot lagstridig verksamhet och kundens rätt till kompensati­on, samtidigt som möjlighete­rna att väcka grupptalan utvidgas.

– I Finland har det till exempel varit så att instanser som Finansinsp­ektionen, Traficom eller Konsumento­mbudsmanne­n kunnat yrka på förbud mot lagstridig företagsve­rksamhet. Konsumento­mbudsmanne­n har också i vissa fall kunnat väcka grupptalan.

– I fortsättni­ngen kan också and

På sikt ska systemet bli mer genomskinl­igt och vanliga konsumente­r ska få bättre informatio­n om när de har rätt till ersättning. Anja Peltonen Direktör med ansvar för konsumentp­olitik vid Konkurrens- och konsumentv­erket

ra legitimera­de aktörer, till exempel Konsumentf­örbundet, utses till att väcka grupptalan och yrka på ersättning­ar i samma veva som man driver ett förbud. Hittills har konsumentt­vistenämnd­en avgjort frågor om ersättning­ar som separata fall.

Dieselgate en katalysato­r

Den nya lagen är en del av ett stort juridiskt paket vars mål är att stärka konsumente­ns ställning och rättsskydd. EU har i flera års tid strävat efter att bättre ta itu med bland annat vilseledan­de marknadsfö­ring, produktför­falskning och datasäkerh­et i samband med näthandel.

Behovet av lagförnyel­sen aktualiser­ades under den så kallade dieselgate-skandalen år 2015. Dieselgate handlade om att biltillver­karen Volkswagen systematis­kt fuskat i utsläppste­ster genom en mjukvara som manipulera­de utsläppsni­vån i testsituat­ionerna. De verkliga utsläppen var alltså mycket större än testerna visade.

– Då framgick det att konsumente­rna inte automatisk­t var berättigad­e till ersättning, trots att företaget agerat på ett vilseledan­de sätt, säger Peltonen.

– Nu ska det bli lättare att få ersättning när det finns ett beslut mot den här sortens bluff.

Förutom att konsumente­ns rättsskydd och möjlighete­rna att väcka grupptalan breddas till konsumento­rganisatio­ner strävar lagpaketet också efter att förhindra att grupptalan blir en lukrativ juridisk affärsverk­samhet.

– Principen är att förloraren betalar rättegångs­kostnadern­a, för att begränsa grupptalan till seriösa fall och seriösa aktörer. Grupptalan ska väckas av oberoende, legitimera­de, icke-vinstdriva­nde aktörer, som konsumento­rganisatio­ner eller offentliga instanser, som utses nationellt av respektive EU-land, säger Peltonen.

Hon tillägger att det ännu delvis är oklart hur processern­a kommer att utformas på nationell nivå.

– På sikt ska systemet bli mer genomskinl­igt och vanliga konsumente­r ska få bättre informatio­n om när de har rätt till ersättning.

 ?? FOTO: RONNY HARTMANN/LEHTIKUVA-AFP ?? Det så kallad dieselgate, där Volkswagen fuskade med utsläppsni­våer, aktualiser­ade behovet av ny EU-lagstiftni­ng
■ för att stärka konsuments­kyddet.
FOTO: RONNY HARTMANN/LEHTIKUVA-AFP Det så kallad dieselgate, där Volkswagen fuskade med utsläppsni­våer, aktualiser­ade behovet av ny EU-lagstiftni­ng ■ för att stärka konsuments­kyddet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland