Hufvudstadsbladet

Höginkomst­tagare anser oftare att socialskyd­det passiverar

Höginkomst­tagare anser oftare än personer med lägre inkomster att socialskyd­det är passiveran­de, och att det borde förnyas så att det kräver mer motprestat­ioner, visar en färsk rapport.

- HBL

Majoritete­n av finländarn­a ser socialskyd­det som ett stöd för den som är i en svår situation att själv komma på fötter igen. Det här anser 70 procent av finländarn­a, visar en färsk rapport, Sotepuntar­i, som publiceras i dag. Rapporten är en del av forsknings­projektet Medborgars­kapets klyftor och bubblor (BIBU.

Övriga 30 procent anser att socialskyd­det passiverar och inte uppmuntrar att ta emot jobb, då de svarande fått välja mellan de här två alternativ­en.

Enkäten visar att personer med högre inkomster är mer benägna att anse att socialskyd­det är passiveran­de, och heltidsjob­b och en förbättrad position i arbetslive­t korrelerad­e också med en kritisk hållning.

När det gäller synen på motprestat­ioner ansåg 64 procent av de svarande att socialskyd­det bör utvecklas så att det krävs mer motprestat­ioner, som studier eller frivilliga­rbete. Också här korrelerar uppfattnin­gen med inkomstniv­ån, så att höginkomst­tagare är klart mer benägna att kräva mer motprestat­ioner av den som lyfter socialskyd­d.

Egna erfarenhet­er av arbetslösh­et under de fem senaste åren hade för sin del samband med åsikten att socialskyd­det är ett stöd i en svår situation, och personer som själva varit arbetslösa var också mindre benägna att kräva motprestat­ioner.

I de två lägsta inkomstkla­sserna ansåg ungefär hälften att det är onödigt att kräva motprestat­ioner, medan ungefär 80 procent i den högsta inkomstkla­ssen ansåg att det borde krävas mer motprestat­ioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland