Hufvudstadsbladet

Britter redo för vaccin – ”maraton” väntar

Storbritan­nien står i startgropa­rna för att vaccinera befolkning­en mot coronaviru­set – men uppmanas vara redo för ett maraton. Landets äldre är först ut från och med i dag.

- TT-AFP

Britterna blir först att ta emot Pfizer och Biontechs vaccin i stor skala. Det är den största insatsen i sitt slag i landet hittills och de första sprutorna ges i dag.

Hälsominis­ter Matt Hancock har anmält sig frivillig för att ta en spruta i direktsänd tv, för att stävja oro som uppstått med anledning av att myndighete­rna var snabba att godkänna vaccinet. Det är ännu oklart om så kommer att ske.

Den brittiska läkemedels­myndighete­n understryk­er att det inte har tummats på något i tester av viruset.

I ett första steg ska det ges till 400 000 personer, vid två tillfällen med tre veckor emellan. Allt som allt har landet beställt 40 miljoner vaccindose­r.

Det är ett maraton som väntar snarare än ett sprintlopp, säger professor Stephen Powis, som är högst medicinskt ansvarig inom det brittiska vårdsystem­et. Han förväntar sig att insatsen kommer att pågå långt in i nästa år.

Först ut är personer över 80 års ålder, vårdarbeta­re och anställda vid äldreboend­en. Yngre personer väntas kunna få sina första sprutor närmare sommaren.

Drottning Elizabeth och hennes make prins Philip uppges stå långt fram i leden, då de är 94 respektive 99 år gamla. Detta kommer de att tillkännag­e till allmänhete­n för att tydligt markera mot vaccinmots­tåndare, rapportera­r Sunday Times.

Ett sjukhus i Croydon, söder om

London, är ett av omkring 50 vårdinrätt­ningar där de anställda förbereder doser. De måste förvaras i 70 minusgrade­r, vilket komplicera­r handhavand­et och gör att sprutorna måste ges på sjukhusen där det finns tillgång till särskilda frysar.

– Att veta att de finns här och att vi är bland de första i landet som faktiskt får ta emot vaccinet, och därför bland de första i världen, är otroligt. Jag är så stolt över det, säger Louise Coughlan, farmaceut vid sjukhuset, till AFP.

Vaccinet från Pfizer och Biontech väntas bli godkänt i EU och USA senare i december.

 ?? FOTO: STEVE PARSONS/TT-AP ?? Sjuksköter­skor vid ett sjukhus i Coventry övar inför tisdagen, då de ska börja ge sprutor med coronaviru­svaccin.
■
FOTO: STEVE PARSONS/TT-AP Sjuksköter­skor vid ett sjukhus i Coventry övar inför tisdagen, då de ska börja ge sprutor med coronaviru­svaccin. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland