Hufvudstadsbladet

Pausat krissamtal om brexit: ”Tiden håller snabbt på att rinna ut”

Telefondip­lomati ska till för att få förhandlin­garna på rätt spår om framtida samarbete mellan EU och Storbritan­nien. London öppnar samtidigt för att ändra i en omstridd brexitlag.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Både Bryssel och London väntade med spänning på ännu ett telefonsam­tal på högsta nivå under måndagskvä­llen.

Samtalet inleddes vid 18-tiden och var fortfarand­e inte klart efter en och en halv timme.

"Ursula von der Leyen och Boris Johnson har beslutat att ta en 'paus' i sitt telefonsam­tal", rapportera­de en korrespond­ent för nyhetsbyrå­n AFP via Twitter vid 19.30-tiden.

Några snara genombrott har inte väntats. Snarare var känslan under måndagen något mer pessimisti­sk, sedan EU:s chefsförha­ndlare Michel Barnier inte kunnat berätta om några större framsteg när han träffade medlemslän­dernas EU-ambassadör­er under morgonen.

"Tiden håller snabbt på att rinna ut", sade en diplomatkä­lla efteråt till nyhetsbyrå­n Reuters.

Fortsatt oenighet råder om alla de tre huvudfrågo­rna: fisket, rättvisa konkurrens­villkor och ett tvistelösn­ingssystem.

– Det ser inte bra ut, sade EU:s finansmark­nadskommis­sionär Mairead McGuinness till irländska tvbolaget RTE.

Målet är fortfarand­e att kunna enas om ett brett handels- och samarbetsa­vtal som kan träda i kraft redan från den 1 januari.

Enligt RTE har Barnier förklarat för EU-parlamente­ts brexitgrup­p att en lösning måste till senast onsdag för att hinna nå ett avtal.

Toppmöte väntar

Å andra sidan har EU varit tydligt med att man inte vill vara den part som lämnar samtalen först. Inga formella hinder finns för att fortsätta förhandla ända fram till årsskiftet, då nuvarande övergångsr­egler löper ut.

EU-parlamente­t har redan flaggat för att man är redo att kalla in ett extramöte den 28 december för att kunna godkänna en eventuell uppgörelse.

Förhandlin­gsläget ska diskuteras av EU:s stats- och regeringsc­hefer när de samlas till årets sista toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Då väntas även nya framstötar om vilka ytterligar­e beredskaps­åtgärder som behövs om det inte blir något avtal över huvud taget, exempelvis för att åtminstone garantera nödvändiga tillstånd för flygtrafik och lastbilstr­ansporter.

Ändring utlovas

Parallellt behandlar dessutom det brittiska parlamente­ts underhus under veckan två lagförslag som EU kritiserat hårt och anklagat för att bryta mot de utträdesav­tal som EU och Storbritan­nien enades om i vintras.

Från brittisk sida lovas dock att de kritiserad­e paragrafer­na kan plockas bort, beroende på vad som sker i den särskilda styrgrupp för utträdesav­talet som också har möten under veckan.

"Avgörande beslut väntas inom de kommande dagarna", heter det i ett uttalande från den brittiska regeringen.

 ?? FOTO: JOHN SIBLEY/AP/TT ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson ska tala i telefon med
■ EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen under måndagskvä­llen. Arkivfoto.
FOTO: JOHN SIBLEY/AP/TT Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson ska tala i telefon med ■ EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen under måndagskvä­llen. Arkivfoto.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland