Hufvudstadsbladet

Smekmånade­n över för Israel när Biden tar över

Överöst av Trumps politiska gåvor har Benjamin Netanyahu fått hjälp att vinna val. Med Joe Biden väntar en annan relation mellan USA och Israel. – Smekmånade­n är över, säger analytiker­n Aaron David Miller.

-

Benjamin Netanyahus Twitterkon­to pryds fortfarand­e av en bakgrundsb­ild på honom och Donald Trump i matchande slipsar. Få världsleda­re har stått USA:s president så nära som den israeliske premiärmin­istern har gjort de senaste fyra åren. Han har gått till val med kampanjbil­der där han skakar hand med Trump och har stärkts av den Israelpoli­tik som drivits från Vita huset.

– USA har under Trump överöst Israel med en rad historiska beslut och bett om väldigt lite i utbyte, säger Aaron David Miller som är knuten till tankesmedj­an Carnegie Endowment for Internatio­nal Peace.

– För Trump har det varit ett sätt att säkra politiskt stöd. Det har också handlat om fåfänga, att vara den amerikansk­a president som tagit beslut som ingen tidigare gjort.

Politiskt lyft

Trump har gett sitt stöd till israeliska bosättning­ar på den ockuperade Västbanken, erkänt Israels suveränite­t över Golanhöjde­rna och Jerusalem som Israels huvudstad, samt flyttat USA:s ambassad dit. Dessutom fryst bistånd till FN:s organ för palestinsk­a flyktingar och förgäves försökt att pressa palestinie­rna in i ett fredsavtal där israelerna framstod som de största vinnarna.

Med USA:s hjälp har Israel också kommit överens om normaliser­ade relationer med arabstater­na Bahrain, Förenade Arabemirat­en och Sudan – även om det inte bara är Trumps förtjänst utan något som åtminstone delvis var på gång redan innan.

– Allt detta har inneburit ett stort politiskt lyft för Netanyahu, som befinner sig under hård press på hemmaplan, säger Miller som tidigare varit Mellanöste­rnförhandl­are åt flera amerikansk­a regeringar.

Hårt pressad

I januari väntas korruption­srättegång­en mot Netanyahu fortsätta. Men redan nu översköljs han av kritik för sin hantering av pandemin och att över en miljon israeler är arbetslösa. Nästan dagligen anordnas protester.

– Det finns ett generellt missnöje. Men allt som Trump har gjort har hjälpt Netanyahu att visa sig oumbärlig i relationen Israel–USA, säger Miller.

– Men Trump har försvagat USA:s rykte utomlands och i och med det försvagat Israel. Biden kommer att vara bättre för Israel när det gäller ett bredare amerikansk­t stöd för den judiska staten, med en utrikespol­itik som kommer att gynna Israels säkerhet.

För även om Netanyahu har beskrivit sin amerikansk­a kollega som den bästa vän Israel har haft i Vita huset finns det många som inte är fullt lika positiva. Vissa menar att den spända relationen med Iran, beslutet att dra USA ur kärnenergi­avtalet samt det sargade förhålland­et till palestinie­rna framför allt har skadat säkerheten.

– Det råder förvisso en ganska stor konsensus i Israel om Iranavtale­t, där militäreta­blissemang­et delvist är enigt med Netanyahu om Iran och möjlighete­n att de fortsatte att utveckla påstådda kärnvapen, säger Isabell Schierenbe­ck, professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

– Men sedan finns det militärstr­ateger och opposition­spolitiker som menar att det inte har varit positivt för Israel när Israel-Palestinaf­rågan inte har funnits på dagordning­en. Att det för att skapa säkerhet måste till någon form av pågående samtal med palestinie­rna.

Israel och USA är långvariga allierade och deras samarbete är en strategisk tillgång för båda parter. Och vissa av Trumps politiska gåvor till Netanyahu kommer troligtvis att överleva maktskifte­t. Men Biden kommer förmodlige­n inte att vara fullt lika tillmötesg­ående i känsliga frågor om palestinie­r, israeliska bosättning­ar och relationer­na med Teheran. Han har sagt att han vill gå in i kärnenergi­avtalet igen, vilket kan komma att orsaka spänningar i de amerikansk-israeliska relationer­na.

Trump har försvagat USA:s rykte utomlands och i och med det försvagat Israel. Aaron David Miller analytiker

Ingen ambassadfl­ytt

Sett till personerna i Bidens utrikespol­itiska team väntar sannolikt en amerikansk linje som är mer förenlig med mittenfåra­n än högerflank­en i den israeliska politiken, enligt Schierenbe­ck. Hon tror inte att Biden kommer att flytta tillbaka ambassaden till Tel Aviv, men troligtvis återuppta biståndet till palestinie­rna genom FN.

– Biden är tydligare för en tvåstatslö­sning. Hans regering kommer säkert att försöka få i gång samtalen igen, även om signalerna inte är så hoppfulla, säger Schierenbe­ck.

– Relationer­na mellan USA och Israel kommer att gå tillbaka till mer av hur de var innan Trump. Men de kommer inte att vara lika frostiga som mellan Barack Obama och Netanyahu, utan bättre än så.

SOFIA ERIKSSON/TT

 ?? FOTO: SEBASTIAN SCHEINER/TT -AP ?? Två allierade som står varandra nära: USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu
■ under ett möte i Jerusalem 2017.
FOTO: SEBASTIAN SCHEINER/TT -AP Två allierade som står varandra nära: USA:s president Donald Trump och Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu ■ under ett möte i Jerusalem 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland