Hufvudstadsbladet

Trumps covidsjuka advokat på sjukhus

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

De senaste veckorna har han rest kors och tvärs över USA för lämna in stämningar om påstått valfusk. Nu har president Donald Trumps advokat Rudy Giuliani lagts in på sjukhus med covid-19.

"Jag får fantastisk vård och känner mig bra", twittrade den Trumplojal­e tidigare New Yorkborgmä­staren under natten till måndagen finsk tid.

76-åringen ska ha tagits in på Georgetown University Medical Center i Washington DC, skriver bland andra tidningen USA Today med hänvisning till källor. På grund av sin ålder är han i riskgruppe­n för att utveckla allvarlig sjukdom.

Utan munskydd

Rudy Giuliani har de senaste veckorna lett Trumpkampa­njens försök att få delar av presidentv­alet ogiltigför­klarade. Han har rest från delstat till delstat och lämnat stämningar om påstått valfusk till domstol, utan framgång. Han har även hållit möten med delstatsfö­reträdare och presskonfe­renser – utan munskydd.

Det är oklart när och hur Giuliani smittats av coronaviru­set. Så sent som på söndagen framträdde han i tv-kanalen Fox News.

Nyheten om hans insjuknand­e kom från Donald Trump själv. Presidente­n skriver på Twitter att "den bäste borgmästar­en i New Yorks historia och den som arbetat outtröttli­gt för att exponera det mest korrupta valet (någonsin) i USA:s historia" har testat positivt. Trump önskar Giuliani ett snabbt tillfriskn­ande.

Över 14 miljoner fall

Donald Trump har själv fått hård kritik för att inte ha tagit coronaviru­spandemin på tillräckli­gt stort allvar och för sin ovilja att bära munskydd offentligt. Han var själv sjuk i covid-19 i oktober och flera personer i hans närhet har drabbats. Bland dessa finns hans fru och landets första dam Melania Trump, hans söner Donald Junior och Barron, hans stabschef Mark Meadows och Vita husets pressekret­erare Kayleigh McEnany.

Över 14,5 miljoner fall av covid-19 har bekräftats i USA och mer än 273 000 människor har avlidit.

 ?? FOTO: CHARLES
KRUPA/AP/TT ?? Rudy Giuliani.
FOTO: CHARLES KRUPA/AP/TT Rudy Giuliani.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland