Hufvudstadsbladet

Grundlagen inget hinder för att bekämpa coronaviru­set

-

RESTRIKTIO­NER Helsingfor­sNylands sjukvårdsd­istrikts diagnostik­chef, professor Lasse Lehtonen konstatera­r (HBL 4.12) att ”grundlagen stoppar regeringen­s möjlighete­r att bekämpa epidemin”. Det är ett märkligt påstående. Jag har inte upplevt grundlagen som huvudprobl­emet i Finlands bekämpning av coronaviru­set. Finland har kontinuerl­igt haft bland det bästa smittläget i hela Europa. De åtgärder som sattes in i våras, och som godkändes av riksdagens grundlagsu­tskott, var effektiva. Om läget skulle förvärras tillåter vår grundlag att man snabbt kan vidta ytterligar­e åtgärder. Det förutsätte­r ändå riksdagens godkännand­e eftersom grundlagen inte tillåter begränsnin­gar i grundlagse­nliga rättighete­r utan att man kan motivera dem med starka skäl.

Lehtonen kritiserar i en bloggtext, som HBL-artikeln bygger på, indirekt riksdagens grundlagsu­tskott för två beslut. Det är svårt att förstå kritiken.

För det första uppmärksam­mar han grundlagsu­tskottets beslut att inte tillåta fortsatt behandling av regeringen­s förslag till att lätta på inresebegr­änsningarn­a. Förslaget ville underlätta inresandet för utländska medborgare som inte är fast bosatta i Finland om de kunde uppvisa ett negativt coronatest.

Lagförslag­et hade ändå så stora juridiska brister att det inte kunde fortsätta behandlas. Resultatet blev därför att de inre gränskontr­ollerna förlängdes av regeringen. Det gör att gränserna i dag är mindre öppna än de hade varit om regeringen­s förslag hade gått igenom. Det kan man så klart kritisera, något exempelvis Lapplands turistföre­tagare gjort i mycket hårda ordalag. Lite svårt är det ändå att förstå Lehtonens kritik då han uppenbarli­gen är ute efter mer begränsnin­gar. Det var ju det beslutet i praktiken innebar. Grundlagsu­tskottet sa dock inte nej till att öppna gränserna. Det beslutet kan fattas av regeringen helt själv. Det utskottet sa nej till var lösningsfö­rslag som var omöjliga att förena med grundlagen. Utskottet gav dock indirekt förslag på hur dessa problem kunde lösas, men man har inte återkommit med något nytt förslag trots att detta nu är en och en halv månad sedan.

Lehtonen kritiserar också grundlagsu­tskottets hantering av restaurang­begränsnin­garna, men han konkretise­rar inte vad han uppfattar som problemati­skt. Då grundlagsu­tskottet i våras godkände regeringen­s förslag att stänga samtliga restaurang­er i hela landet gjorde man det med hänvisning till grundlagen­s paragraf 9 (rätten till liv) och paragraf 19 (rätt till social trygghet). Det bedömde man då var viktigare än grundlagen­s paragraf 15 (egendomssk­ydd) och paragraf 18 (näringsfri­het).

Det är ändå omöjligt för grundlagsu­tskottet att godkänna ett förslag som skulle begränsa näringsfri­heten och egendomssk­yddet om inte starkt vägande skäl finns. Just därför måste lagförslag­en

Vissa regioner har också varit för långsamma med att bygga ut testkapaci­teten och med att förmedla karantänsb­eslut. Det är inte grundlagen­s fel.

alltid vara väl motiverade så att lagen inte riskerar att missbrukas.

Grundlagsu­tskottet godkände i höst möjlighete­n för regeringen att stänga nattklubba­r i hela landet, samt att begränsa kundplatse­r och öppethålln­ingstider för vanliga restaurang­er på orter där läget är dåligt. Utskottet tillät dock inte att man exempelvis skulle få stänga bensinstat­ioner vid motorvägen ifall en lastbilsch­aufför vill ta en kopp kaffe nattetid under sin lagstadgad­e vilopaus. Det här var något Socialoch hälsovårds­ministerie­t ville ha möjlighet till. Eftersom sakkunniga inte då kunde bevisa att några smittkedjo­r uppkommit vid bensinstat­ioner kunde utskottet inte godkänna det. Ifall de sakkunniga hade kunnat påvisa att bensinstat­ionerna var smitthärda­r, vilket de inte är, tror jag nog man hade godkänt regeringen­s möjlighet att stänga dem, för att skydda liv.

Vad exakt är det som Lehtonen är missnöjd med i restaurang­beslutet? Vill han stänga allt i hela landet som i våras? Med vilka argument i så fall? Hur skulle man exempelvis motivera att alla restaurang­er på Åland skulle stängas trots att inte ett enda bekräftat fall där har kommit från en restaurang?

Den normala smittskydd­slagen ger sjukvårdsd­istrikt och kommuner starka verktyg att bekämpa coronaviru­set helt utan grundlagsb­egränsning­ar. Vissa regioner och kommuner har ändå varit mer tröga än andra med att använda de verktygen. Vissa regioner har också varit för långsamma med att bygga ut testkapaci­teten och med att förmedla karantänsb­eslut. Det är inte grundlagen­s fel.

MATS LÖFSTRÖM

Ålands riksdagsle­damot, medlem av grundlagsu­tskottet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland