Hufvudstadsbladet

Covid-19 som politiskt projekt

”Då man avfärdar skrönor skall man inte samtidigt stänga ner sitt kritiska sinne.”

-

I vårt land har coronasmit­tan och det därtill hörande tumultet varit småskaliga. I den stora världen har vi dock sett brutala nedstängni­ngar, protester mot dem, mellanmedb­orgerligt skvallrand­e och ett teoretiser­ande kring att smittan de facto är en konspirati­on, vilket kontrats med att denna tanke i sig är en huvudlös konspirati­onsteori. På sätt och vis är dock båda sanna och avspeglar det faktum att covid-smittan på ett ryggradslö­st sätt politisera­ts.

Sjukdomen är förstås verklig, och idén om att den ”lanserats” för att kunna driva igenom vissa politiska agendor är en fantasi. Men att dessa politiska agendor nu drivs igenom är likväl ett faktum, och covid är den möjliggöra­nde faktorn. Således är relationen mellan viruset och politiken som den mellan 9/11 och Patriot Act. Och som så ofta sitter konspirati­onsteoreti­kerna och ”faktakolla­rna” i samma båt: båda saboterar viktiga frågor genom att förespråka antingen paranoia eller konformism.

Smittan politisera­des från första början, främst i USA. Trump var rasist då han snabbt stängde gränserna, under en tid då hans motståndar­e bagatellis­erade viruset. Då de liberala världsleda­rna snabbt följde efter i gränsfasci­smen kunde rasismnarr­ativet inte längre tutas ut så man slog över i att populister­na i stället är ansvarslös­a och inte gör tillräckli­gt. Sedan dess har förmågan till brutala nedstängni­ngar uppfattats som det ansvarsful­la och progressiv­a. Allt medan den ”totalitära” Trump totalt missat en uppenbar chans att ta poäng från fiendesida­n och införa ett omfattande undantagst­illstånd inom vilket en hård trumpism lätt kunnat implemente­ras. De facto har presidente­n talat mot total nedstängni­ng och tydligen missat grundkurse­n i machiavell­iskt maktbruk.

I stället verkar de som förstår värdet av en kris bäst vara EU-kommission­en som nu ivrar över en Great Reset som flyter in i stödpaket, Green New Deal och liknande federalist­iska projekt.

von der Leyens tal om just detta vid World Economic Forum var som en biopolitis­k deklaratio­n där ”systemisk förändring” på alla politikens och livets områden blir den ”möjlighet” covid påbjuder. Ett försök att genom en intensifie­ring rädda det Fukuyamska projektet med en så hård integrerin­g att inget annat mera blir möjligt. Det handlar om, för att citera Naomi Klein, en slags chockterap­i.

Vi lever i en tid där grundlägga­nde rättighete­r och friheter suspendera­s, övervaknin­gen intensifie­ras medan åtlydnad blir medborgare­ns största dygd. Men längre tider av undantagst­illstånd blir per definition en slags illiberali­sm, och det ter sig allt mera troligt att omständigh­eterna får långtgåend­e konsekvens­er. Varje kris är en möjlighet, och nu är tiden inne för politiker att tala om gemenskap, samarbete och byggandet av strukturer som ska omöjliggör­a liknande pandemier i framtiden. Ädla mål, men vad denna enda vägens politik i praktiken inkluderar är ett ilandroend­e av tidigare mål och ett försök till konsolider­ing. En vidare förskjutni­ng bort från den nationella demokratin mot teknokrati­sk federalism. Och covid-19 blir det som möjliggör detta. I den meningen är det oärligt att uppmana konspirati­onsteoreti­kerna att endast spänna för munskydden och hålla tyst. Det finns en uppenbar propagandi­stisk aspekt av den pågående krisen som inte bör ignoreras bara för att man ser sig själv som ett upplyst och lydigt subjekt. Då man avfärdar skrönor skall man inte samtidigt stänga ner sitt kritiska sinne.

 ??  ?? historiker
NICOLAS VON KRAEMER
historiker NICOLAS VON KRAEMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland