Hufvudstadsbladet

Belöna personal som kan svenska

- HANNA HOLMBERG-SOTO ledande socialarbe­tare, politices magister, Vanda

VÅRD Vandas biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö lovar fortgående vård på svenska och påminner om vikten av att man själv ber om det (HBL 5.12). Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att all service inte baserar sig på planerad tidsbestäl­lning eller ens frivilligh­et. Också i akuta krissituat­ioner, sjukdomsfa­ll eller barnskydds­ärenden, är det nödvändigt att det kan

skötas på svenska. När en minderårig ensam söker sig till social- och hälsovårde­n för hjälp måste vi bära ansvar för att servicen genast erbjuds på rätt språk.

Alla barn har rätt att få stöd i tid, också när familjen inte själv förmår söka hjälp. Jag är orolig för hur lite socialvård­en kontaktas om svensksprå­kiga familjer. Anmälnings­skyldighet­en gäller förstås alla barn, oberoende av språktillh­örighet. Barnets bästa vore att personalen inom

fostran och bildning också hade möjlighet till konsultati­on och mångprofes­sionellt samarbete med socialoch hälsovårde­n på svenska.

I dag finns det välutveckl­ade hjälpmedel, som telefontol­kning, för att myndighete­r snabbt ska kunna kommunicer­a med kunder på alla språk. Gällande svensksprå­kiga är situatione­n knepig, eftersom kravet på tjänsteman­nasvenskan gör att tolkningst­jänster inte används mellan finska och svenska.

I Vanda har vi personal som oroar sig över bristerna i kundservic­en och som gärna skulle förbättra sina egna språkkunsk­aper. Situatione­n är ändå svår att förbättra utan utbildning och strukturer. Att utveckla ett belöningss­ystem för personal inom social- och hälsovårde­n som har möjlighet att ge service på svenska kunde vara en bra början.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland