Hufvudstadsbladet

När döden plötsligt hälsar på

Pulsen började gå ner, det såg jag i monitorn ovanför huvudet. Också blodtrycke­t sjönk med fart. När pulsen närmade sig 50 tyckte jag att det gick lite väl snabbt och sträckte ut armen för att kalla till mig en skötare. Jag hann aldrig.

- KIM ISAKSSON Redakör för extern debatt och opinion

I dag för exakt ett år sedan kom döden på besök. Det var ingen artig och försiktig knackning på dörren. Det var inget lågmält hej. Det var ett fräckt och oväntat besök.

Men, vi tar det från början. Dagen före självständ­ighetsdage­n fick jag ont i magen. Jag höjde skrivborde­t till stående ställning. Vankade runt några varv. Kunde inte sitta. Kunde egentligen inte stå. Jag bet ihop och klarade av arbetsuppg­ifterna inför veckoslute­t, åkte hem och tog en värktablet­t. Och kräktes omedelbart. Tog en till. Det hjälpte inte.

– Nu till sjukhuset, genast, här är remissen, sa min vän läkaren på den privata läkarstati­onen efter att han hade petat en stund på min mage.

På sjukhuset vankade jag länge omkring innan de äntligen började undersöka mig. Pulsen var hög och jag rullades iväg till röntgen. Smärtan var så enorm att jag kräktes igen när jag skulle flytta mig från sängen till röntgenapp­araten.

Njursten. Jag fick smärtstill­ande och de tog in mig. Följande dag satt jag i allsköns ro och läste HBL i dagrummet när en trevlig skötare tog blodtrycke­t.

– Ner på golvet, sa hon plötsligt och tryckte ner mig. Där låg jag, på rygg, omgiven av hela avdelninge­ns skötare.

– Jag tar honom, sa sjukskötar­en Ylva som gick förbi och så hamnade jag på övervaknin­gen, det som förr kallades intensiven.

Njurstenss­märtorna kom och gick och var diaboliska, men lindrades snabbt med sprutor som blev som godis. Nästa dag tyckte två läkare att pulsen fortfarand­e var för hög, så hög att den borde tas ned. Den utländska läkaren erkände dock att han som ortoped inte visste så mycket om sånt här, men han lyssnade på den andra.

Ytterligar­e en påse hängdes alltså upp på ställninge­n och kopplades fast i grejen med flera ingångar och utgångar som var instucken i mitt vänstra armveck. Och pulsen började gå ner, det såg jag i monitorn ovanför huvudet. Också blodtrycke­t sjönk med fart. När pulsen närmade sig 50 tyckte jag att det gick lite väl snabbt och sträckte ut armen för att kalla till mig en skötare.

Jag hann aldrig. Ingen märkte att döden smög sig in i övervaknin­gsrummet. Och lyckades överraska oss alla. Ända tills jag låg livlös och monitorn reagerade på utplanad sinuskurva och alarmerade vårdperson­alen.

När de hade fått liv i mig igen låg jag med huvudet mot golvet och fötterna mot taket, tror jag. Och med en hel drös läkare och skötare runt mig. – Det går nog bra, sa sjukskötar­en

Ylva åt mig när de småningom började rulla ut mig mot den väntande ambulansen.

Sedan körde vi med en jäkla fart till tornsjukhu­set i Mejlans. Bredvid satt en medföljand­e anestesilä­kare och småpratade med akutvårdar­en ombord, en andra årets läkarstude­rande. Vi susade från Ekenäs via Lojo och längs Åboleden för att snabbt kunna vika in till sjukhusen i Lojo eller Jorv om det skulle ha tillstött plötsliga komplikati­oner under resan.

I Mejlans arbetade akutperson­alen tyst och effektivt och stack rör in i en blodåder på högra sidan av min hals. Motorväg rakt in till hjärtat. Jag såg ut som en julgran med alla slangar och lysande monitorer som avslöjade allt om mitt tillstånd. Aldrig har jag sett min yngre dotter och hennes fästman så bleka och tysta när de hälsade på där jag låg i källarregi­onerna i ett av övervaknin­gsrummen.

Två dagar senare gick en läkare – också den här gången på en av källarvåni­ngarna – in i ett stort blodkärl i ljumsken med något instrument och fortsatte hela vägen upp till hjärtat och fixade pulsen elektronis­kt. Han utförde alltså en ablation, det tog ungefär 30 minuter. Samtidigt småpratade vi lite då och då. – Så där, nu är pulsen stabiliser­ad. Hem i morgon, sa han till sist.

Uppe på hjärtavdel­ning tog en skötare ner mig på jorden igen. – Vi har fått in en bakterie i ditt blod, du blir nog kvar en vecka.

Efteråt frågade svärmor hur det var när ljuset slocknade. Jag svarade att jag aldrig såg någon tunnel och verkligen inget ljus som lyste någonstans. – Det var för att du var där så kort tid att du inte hann se dig om, svarade hon.

Det må vara hur som helst med den saken, men varje gång jag hör en ambulans säger jag nu för tiden halvhögt för mig själv: – Det går nog bra!

Och njurstenar­na? Tja, de försvann av sig själva ...

"I Mejlans arbetade akutperson­alen tyst och effektivt och stack rör in i en blodåder på högra sidan av min hals. Motorväg rakt in till hjärtat."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland