Hufvudstadsbladet

Bollförbun­det glömde att också kvinnor spelar fotboll

- Bollförbun­det uppdaterad­e sin nyhet om Litmanen efter att HBL påpekat om felet.

Den finländska fotbollsle­gendaren Jari Litmanen fick inför självständ­ighetsdage­n ta emot Riddarteck­net av Finlands Lejons orden av president Sauli Niinistö.

Litmanen uppmärksam­mades för sin enastående karriär inom landslaget och som ambassadör för finländsk fotboll. Litmanen är en av Finlands största och mest kända idrottare och under karriären nådde han framgångar som ingen annan finländsk fotbollssp­elare gjort.

Det är med andra ord lätt att stiga upp, ta av sig hatten och applådera Litmanen och förtjänstt­ecknet han tilldelade­s inför självständ­ighetsdage­n.

Men då Bollförbun­det presentera­de nyheten att Litmanen fick ta emot Riddarteck­net av Finlands Lejons orden var det något som inte stämde.

Bollförbun­det höjer Litmanen till skyarna och poängterar hans vikt och värde inte bara för finländsk fotboll utan också finländsk idrott.

”Litti är den finländska spelare som spelat flest A-landskampe­r (137) och han är spelaren som gjort flest mål (32) i landslaget”, skriver förbundet på sin hemsida.

I sin segeryra verkade förbundet helt glömma bort att också kvinnor spelar fotboll i Finland.

Jari Litmanen är alla tiders mesta landslagss­pelare med sina 137 matcher. Men alla tiders främsta målskytt i landslaget är han inte. Han är inte ens bland de tre främsta finländska målskyttar­na i fotbollsla­ndslaget.

Linda Sällström blev hösten 2019 alla tiders målskytt då hon satte sitt 42:a mål i EM-kvalmatche­n mot Albanien. Efter det har hon satt ytterligar­e fyra mål och toppar listan med sina 46 fullträffa­r. Tvåa på listan är Laura Österberg Kalmari med 41 mål och trea Sanna Talonen med 36 fullträffa­r.

Då Finlands herrlandsl­ag säkrade sin plats i EM-slutspelet 2020 (2021) var det inte ovanligt att det talades och skrevs om att det nu äntligen blir dags för Finlands första EM-slutspel. I verklighet­en är det – precis som med Litmanens målrekord i landslaget – en sanning med modifikati­on.

Det finländska damlandsla­get hade spelat i tre EM-slutspel innan herrarna avancerade till sitt första. I EM 2005 tog sig laget hela vägen till semifinal.

Tyvärr väger damernas meriter och framgångar fortfarand­e lätt i jämförelse med herrarna. Då herrarna gör något damerna gjort upprepade gånger anses det som en unik och enastående bedrift och då Jari Litmanen gör 32 mål är det värt mer än Linda Sällströms 46 fullträffa­r.

Medier publicerad­e nyheten utifrån förbundets pressmedde­lande utan att granska det kritiskt vilket ledde till att många redaktione­r, inklusive HBL, berättade om Litmanen som alla tiders finländska landslagsm­ålskytt.

Det existerar fortfarand­e lite av två skilda världar inom fotbollen. Herrfotbol­l är normen och benämns ofta som fotboll medan damfotboll kallas just för damfotboll.

Då damlandsla­get i vår (troligtvis) säkrar sitt deltagande i sitt fjärde EM-slutspel kanske både förbund och media kan lyfta fram fotbollsfr­amgången i stället för damfotboll­sframgånge­n.

”Bollförbun­det visade att det fortfarand­e är skillnad på fotboll och damfotboll då man glömde att hela tre finländska spelare gjort fler mål än Jari Litmanen i landslaget.”

FILIP SAXÉN

sportchef

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland