Hufvudstadsbladet

Sex världsmäst­are och tre debutanter i Jalonens EHT-trupp

I Karjalatur­neringen bestod Lejonen enbart av FM-ligaspelar­e, i den ryska EHT-turneringe­n medverkar endast spelare från KHL, SHL och NLA.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Förbundska­pten Jukka Jalonen presentera­de på måndagen sin spelartrup­p i säsongens andra landslagst­urnering, EHT-turneringe­n i Moskva. Skillnaden mellan Lejontrupp­en i hemmaturne­ringen i början av november och truppen i den ryska EHT-turneringe­n som spelas nästa vecka är solklar. Inga spelare från laget i Karjalatur­neringen finns nämligen med nu.

Truppen är ytterst KHL-betonad då hela 18 lirare kommer från den ryskdomine­rade ligan. Sju spelare spelar till vardags i svenska SHL medan tre lirare – bland annat världsmäst­arna Harri Pesonen och Petteri Lindbohm – kommer från schweizisk­a NLA. Lindbohm och Pesonen är två av totalt sex världsmäst­are från Slovakien 2019. Landslagsd­ebutanter är Janne Juvonen, Robert Leino och Otso Rantakari. Finlandssv­ensk färg till Lejonen ger backarna Tony Sund och Robin Salo.

– Det har varit en speciell säsong vad gäller lagbygget. I Karjalatur­neringen hade vi bara FM-ligaspelar­e, nu har vi inga alls. Vi har ett väldigt bra lag på benen med massor av erfarenhet. Åtta stycken är födda på 1980-talet och det är fint att erfarna killar som till exempel Jori Lehterä och Juuso Hietanen är med, säger Jalonen.

På pappret hade Lejonen kunnat vara till och med ännu starkare men Salavat Julajev Ufas finländska supertrio Teemu Hartikaine­n, Sakari Manninen och Markus Granlund lämnade återbud. Hartikaine­n är tvåa i KHL:s poängliga med 16+18=34 poäng på 28 matcher. Granlunds saldo är 12+16=28 på 26 matcher, Manninens 9+15=24 på 30 matcher.

– Ufas kedja är bland de tre bästa i hela KHL. Vi frågade dem men den här gången kunde pojkarna inte delta. Nu får någon annan chansen att visa vad de går för. Vi kommer att vara redo då pucken släpps i isen, säger Jalonen.

Tar inte ställning i Belarusfrå­gan

En het fråga varje landslagss­äsong är huruvida NHL-spelare kommer att vara tillgängli­ga i vårens VM. Också i år. Frågeteckn­en är otaliga

beträffand­e hela NHL-säsongen som enligt uppgifter planeras att starta runt mitten av januari. NHL-grundserie­n lär bli rejält stympad.

– Ingen vet i nuläget hur det kommer att bli med NHL-säsongen. Före Karjalatur­neringen sade vi att man sannolikt inte kommer se NHL-spelare i VM. Det går inte att säga hur det blir, men osannolikt är det, säger Jere Lehtinen.

– Realistisk­t är att VM-laget byggs av spelare i Europa. Om det sker förändring­ar i läget så reagerar vi, säger Jalonen.

Utöver coronasitu­ationen är det inflammera­de politiska läget i den ena VM-värdnation­en Belarus också ett glödhett samtalsämn­e. Landslagsl­edningen vill inte spekulera i ärendet.

– Just nu koncentrer­ar vi oss på vårt eget. Vi är medvetna om hurdant läget är, men det är andra personer som jobbar med det. Vi förbereder oss för VM och fokuserar på den sportsliga biten, säger Lehtinen.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■ Förbundska­pten Jukka Jalonen är nöjd över att ha erfarna spelare såsom Jori Lehterä och Juuso Hietanen med i laget.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Förbundska­pten Jukka Jalonen är nöjd över att ha erfarna spelare såsom Jori Lehterä och Juuso Hietanen med i laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland