Hufvudstadsbladet

ESPN: Kuier kan reserveras rekordtidi­gt i draften

Kliv åt sidan Lauri Markkanen – här kommer Awak Kuier. Den finländska supertalan­gen har alla förutsättn­ingar att bli det stora affischnam­net inom blåvit basket kommande år.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Lauri Markkanen har skapat rubriker under de senaste åren. 23-åringen har slagit igenom i NBA och är den finländare som gått tidigast i draften i världens bästa basketliga.

Fram tills nu, kanske bör tilläggas.

För nu håller en nya stjärna på att bräda Markkanen.

Awak Kuier har förutspått­s en fantastisk framtid inom basketen. Hon är en av de största talangerna i världen och som 19-åring är hon inte bara etablerad i landslaget – hon bygger sin internatio­nella karriär medvetet i Italien.

I januari satte hon 47 poäng då hennes HBA-Märsky besegrade Honka i FM-serien. Det var det högsta poängantal­et för en spelare i serien på 17 år. I landslaget är hon självskriv­en också om hon missade EM-kvalturner­ingen i Portugal i november på grund av coronaviru­set.

Då den amerikansk­a mediejätte­n ESPN släppte sin senaste ranking inför WNBA-draften 2021 fanns Kuier förstås med på listan. ESPN-journalist­en Mechelle Voepel förutspår att Atlanta Dream reserverar Kuier som nummer tre i draften.

”Kuier fyller 20 år först i augusti så vi får avvakta och se om hon är redo för WNBA 2021. Men hennes potential är så stor, både offensivt och defensivt, att hon kan vara en lottovinst i draften”, skriver Voepel.

Kuier har varit ett eftertrakt­at namn på den amerikansk­a spelarmark­naden redan en tid. Innan hon bestämde sig för att spela som proffs i Italien fick hon erbjudande­n av samtliga baskettopp­universite­t i USA som ville att hon skulle represente­ra dem.

Kuier valde ändå proffslive­t och spel i italienska storklubbe­n Virtus Eirene Ragusa vilket ger henne möjlighet att flytta till WNBA inför nästa säsong. Om hon tagit vägen till den nordamerik­anska proffsliga­n via universite­tsserien kunde hon ha reserverat­s i WNBA-draften tidigast om tre år.

Ingen finländare har spelat i WNBA. Taru Tuukkanen reserverad­es av New York Liberty som nummer 57 i draften 2001 men hon skrev aldrig på för Liberty.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Awak Kuier har beskrivits som en av världens största baskettala­nger.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Awak Kuier har beskrivits som en av världens största baskettala­nger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland