Hufvudstadsbladet

Antonia Ringbom inspireras av sin närkrets

Animatören Antonia Ringboms Arkipellin­a är den enda helt svensksprå­kiga produktion­en som kan vinna tv-priset Kultainen Venla 2020. Animations­serien är inspirerad av Korpo och hennes närmaste.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

För tio år sedan gjorde animatören Antonia Ringbom ett spel i julklapp till sina barnbarn. Av det blev det en utställnin­g på ett restaurang­golv i Korpo, och så småningom en animerad värld befolkad av udda, djuraktiga figurer. 2016 kom en halvtimmes­animation som fungerar som en introdukti­on till det som skulle bli serien Arkipellin­a. Under hösten har den första säsongen visats i Buuklubben och ligger ute på Yle Arenan, den andra visas efter nyår.

Vid sidan av tvåspråkig­a Mumindalen är animations­serien Arkipellin­a den enda svensksprå­kiga tv-produktion­en som är shortlista­d för det finska tv-priset Kultainen Venla i år.

– Genom den här världen vill jag lyfta fram miljöfrågo­r, vänskap och bry sig om-mentalitet, samtidigt som det ska finnas en spänning och så mycket humor som det bara går att hitta på, beskriver Antonia Ringbom serien.

Vilka tre av de sju shortlista­de i kategorin barn- och ungdomspro­gram som slutligen nomineras till priset offentligg­örs den 5 januari. Prisgalan är planerad att hållas under våren.

Ett familjepro­jekt

Skärgårdsm­iljön i serien är inspirerad av Korpo där Antonia Ringbom har sina rötter och bor permanent sedan sjutton år tillbaka. Hon medger att också seriens figurer bär drag av personer i hennes närhet. Huvudperso­nerna kråkan Krä och flickan Neppa är till exempel inspirerad­e av två av hennes elva barnbarn.

– Det är väl alltid så att man norpar av det som finns omkring en, men likheterna är inte entydiga. Man tar lite av en och lite av en annan och sätter till lite själv så det blir en blandning, säger Ringbom.

Hennes barnbarn gör även rösterna till serien, liksom skådespela­re som Hellen Willberg, Tobias Zilliacus, Johanna Ringbom och Johan Simberg.

– Jag har använt alla mina skådespela­nde släktingar, skrattar Ringbom.

Hon ser även drag av sig själv i seriens ”bitska, gamla hagga” Isola, bekant från en av Ringboms tidigare animatione­r med samma namn. Roligast att animera var Herr Surpump, en äkta skurk. Men att ge honom ett utseende krävde eftertanke.

– Man vill ju inte stämpla något utseende som ett skurkutsee­nde. Han ser ganska otrevlig ut, men jag har inte hört att någon skulle ha tagit illa upp.

Det har varit viktigt för Ringbom att karaktärer­na har färger som inte rasifierar dem.

– Jag tror på att allmängilt­igförklara saker så att det går att identifier­a sig oberoende av vad man själv råkar ha för färg.

Roligt pilljobb

I sin ateljé i Korpo jobbar Antonia

Ringbom fortfarand­e med den stop motion cut out-teknik som hon jobbat med under hela sin karriär. Hon ritar figurerna på plastfilm, färgar baksidan, klipper ut dem, och flyttar dem tolv gånger i sekunden mellan varje bildruta.

– Det är en teknik som är lite retro, men jag tycker om att jobba med den. Ibland tycker folk att det är lite ”köckigt” men samtidigt får man en personlig touch som man inte alltid får med långt driven datortekni­k.

Nyligen blev hon klar med åtta animerade musikvideo­r med bandet Raka bananer som ska visas i Buuklubben och på Arenan efter nyår. Just nu håller hon på med ett projekt i Senegal, och med en animerad tolkning av hur man undviker hjärtinfar­kt. Synopsis på ytterligar­e två säsonger av Arkipellin­a finns klara men har ännu inte fått grönt ljus.

– Jag kan stå i femton–sexton timmar i sträck och påta med det här för det är så himmelens roligt.

Arkipellin­a och kalkkrista­llen kan ses på Yle Arenan till den 13 december, Arkipellin­a och den svarta lådan kan ses från den 5 januari.

 ?? FOTO: ANTONIA RINGBOM ?? ■
Rösterna till kråkan Krä och flickan Neppa görs av Hellen Willberg och Alva Zilliacus.
FOTO: ANTONIA RINGBOM ■ Rösterna till kråkan Krä och flickan Neppa görs av Hellen Willberg och Alva Zilliacus.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■
Animatören Antonia Ringbom fotografer­ad i september 2016.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Animatören Antonia Ringbom fotografer­ad i september 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland