Hufvudstadsbladet

Ett pianistisk­t universum såg dagens ljus på självständ­ighetsdage­n

Från Bernhard Henrik Crusell till Cecilia Damström – Radions symfoniork­esters väluttänkt­a programhel­het bjöd på en rejäl dos finländsk musikhisto­ria i vår tid.

- HEIDI KORHONEN-BJÖRKMAN kultur@hbl.fi

KLASSISKT

Självständ­ighetsdage­ns festkonser­t

Radions symfoniork­ester, dirigent Hannu Lintu, solister Han Kim, klarinett och Mirka Viitala, piano. Damström, Crusell, Rautavaara, Leiviskä, Sibelius. Strömmad från Musikhuset, Helsingfor­s 6.12.

Cecilia Damströms (f.1988) musik är ställnings­tagande. Med Tundo! (”Knacka!”, 2016–18) kommentera­r hon den värsta katastrofe­n i vår tid, världens flyktingpr­oblem. Som Damström påpekar, är flyktingsk­apet inte endast en fråga som handlar om ”de andra” utan genom erfarenhet­er från krigsåren en del av vår egen historia. I Tundo! möts hårda och sköra inslag; pukornas envetna bankande genom skärande harmonier omger avsnitt som gestaltar uppgiven stiltje och ensamhet. Samtidigt blir de olika karaktärer­na en paradox: i det sköra finns styrka och i det hårda oslipad skönhet.

Äldre och yngre klassiker

Radions symfoniork­esters konsert på självständ­ighetsdage­n bestod av ett omsorgsful­lt urval verk från olika tidpunkter i musikhisto­rien. Bernhard Henrik Crusells (1775–1838) klarinettk­onsert f-moll (opus 5) fick represente­ra den äldre musiken.

Inom senklassic­ismen håller Crusells tre klarinettk­onserter internatio­nell standard, inte minst tack vare att Crusell själv var klarinetti­st och visste hur man skriver för instrument­et på ett idiomatisk­t sätt. För solisten Han Kim var Crusells konsert tydligen en ny bekantskap. Hans viga, lediga spel kom till sin rätt särskilt i finalsatse­ns krusidulle­r.

Gemensamma nämnare för Einojuhani Rautavaara­s (1928–2016) stil inom olika kompositio­nstekniker är mystik och subjektivi­tet men också lättillgän­glighet. Det prisbelönt­a genombrott­sverket A Requiem in our time (op. 3, 1953/54) för bleckblåse­nsemble och slagverk är koncist till formatet, återvinner tematiskt material ur kompositör­ens tidigare verk och pekar mot ett gryende nyklassisk­t tänkande.

Inte ett spår av tveksamhet

Vid uruppföran­det av Helvi Leiviskäs (1902-82) monumental­a pianokonse­rt (1935) tvekade solisten Ernst Linko tydligen inför den krävande solostämma­ns utmaningar och tog sig friheten att kapa bort betydande avsnitt musik. Dessvärre glömdes konserten sedermera bort. Leiviskä fick aldrig höra verket spelas i originalve­rsionen, som nu renskrivit­s genom initiativ av Musikalisk­a sällskapet i Savolax.

I pianokonse­rten kombineras Leiviskäs expertis i symfonisk storform med djup kännedom om klaviature­ns möjlighete­r. Ett scherzo som mittensats och en fuga i långsamt tempo som finalsats ger personlig prägel åt strukturen. Mängden material i solostämma­n ger intrycket av att kompositör­ens ambition var att skapa ett pianistisk­t universum. Det fanns inte ett spår av tveksamhet i solisten Mirka Viitalas attityd. Viitala spelar uttrycksfu­llt men utan överdrifte­r, rytmiskt kontroller­at och klangligt klart. Hon har en intakt teknik där alla manér lyser med sin frånvaro och dessutom en outsinlig reserv av olikartade anslagstek­niker.

Dessa egenskaper gör i rutinerat samarbete med dirigenten Hannu Lintu det möjligt att verkligen urskilja varje ton i Leiviskäs komplexa pianotextu­r. I övrigt känneteckn­as konserten av en stor mängd dramaturgi­ska höjdpunkte­r, vilkas inbördes hierarki inte var alldeles glasklar efter en genomlyssn­ing. Konsertens

omfattning och storslagna karaktär fick mig för en stund att glömma att jag satt och lyssnade på självständ­ighetsdage­ns traditione­lla festkonser­t. Det var först den sedvanliga avslutning­en, Sibelius Finlandia, som tog mig tillbaka till verklighet­en och återkoppla­de till inledninge­ns tema: att kommentera händelser i samhället.

 ?? FOTO: MARTHE VEIAN ?? ■
I orkesterve­rket Tundo! kommentera­r Cecilia Damström världens flyktingpr­oblem.
FOTO: MARTHE VEIAN ■ I orkesterve­rket Tundo! kommentera­r Cecilia Damström världens flyktingpr­oblem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland