Hufvudstadsbladet

Bokström är slut, men samtalen finns kvar

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Höstens stora finlandssv­enska litteratur­jippo avrundades av humorgrupp­en KAJ på söndagskvä­llen. – Vi har fått oerhört glada tillrop, säger Agneta Rahikainen vid SLS.

Ännu finns det inga exakta data över hur många människor som tog del av Bokström den 4-6 december, men Svenska Litteratur­sällskapet­s marknadsfö­ringschef Agneta Rahikainen är mycket nöjd med hur evenemange­t avlöpte.

– Det har gått över förväntan bra. Vi har gjort det här i skuggan av coronapand­emin och det har funnits moment av osäkerhet, men redan från början tänkte vi rätt: vi gör det här med få människor och utan publik på plats, och iakttar så stränga säkerhetså­tgärder som bara är möjligt.

– Vi har fått oerhört glada tillrop via chatten, Facebook och andra medier. Många är in i hjärterote­n glada över att ha kunnat ta del av ett så här bra program.

Lite ljudproble­m hade livesändni­ngen i början medan någon gäst som deltog per videolänk fick kämpa med en svajig nätanslutn­ing, men överlag förflöt den förhålland­evis komplicera­de sändningen utan större tekniska problem, säger Rahikainen.

Den som missade någon diskussion har dessutom möjlighet att ta del av den i efterhand. Tre långa videoklipp – ett för varje dag av Bokström – finns tillgängli­ga på Bokström.fi. Småningom är tanken att presentera materialet också i en mer lättnavige­rad form.

Ser ni fram emot att göra något liknande i framtiden eller hoppas du på en fysisk bokmässa nästa gång? – I efterhand inser man att det är frågan om helt olika typer av evenemang. De fysiska bokmässorn­a ska finnas eftersom det behövs fysiska möten. Att ta in människor för en halvtimmes­show och sen skicka ut dem genom dörren igen utan tid för att stå och prata, är kämpigt. Vi hoppas att den här pandemin snart är över och att vi kan återgå till fysiska bokmässor, men det digitala kommer att finnas kvar.

– Jag vill tacka alla som följde Bokström och alla vi samarbetat med: HBL, förlagen, författarn­a och alla andra – det känns bra att kunna

göra saker tillsamman­s.

 ?? FOTO: ANNA BETLEHEM/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ?? ■
Humorgrupp­en KAJ rundade av Bokström med en show på söndagskvä­llen.
FOTO: ANNA BETLEHEM/SVENSKA LITTERATUR­SÄLLSKAPET ■ Humorgrupp­en KAJ rundade av Bokström med en show på söndagskvä­llen.
 ??  ?? ■
Svenska Litteratur­sällskapet­s marknadsfö­ringschef Agneta Rahikainen tycker att evenemange­t gick över förväntan bra.
■ Svenska Litteratur­sällskapet­s marknadsfö­ringschef Agneta Rahikainen tycker att evenemange­t gick över förväntan bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland