Hufvudstadsbladet

Tarja Halonen är trogen sina ideal

- FACKLITTER­ATUR Katri Merikallio Erään aktivistin tarina Into, 2020

Katri Merikallio har i samtal med president Halonen och aktiva i de rörelser hon tjänat lyckats skapa en trovärdig bild av en person som är trogen sina ideal. Hennes engagemang hölls delvis på sparlåga under presidentp­erioden.

Engagemang­et för de utsatta och svaga fick hon med modersmjöl­ken. Hon lärde sig snabbt att tänka i termer av vi – inte jag. Att bli aktiv i olika folkrörels­er som försvarar de utsatta blev en naturlig följd av denna uppfostran.

Boken Erään aktivistin tarina (En aktivists historia) är en djupdyknin­g i Tarja Halonens aktivitet i diverse folkrörels­er från studietide­n till dags dato. Journalist­en och författare­n Katri Merikallio har gjort ett digert arbete i att syna och analysera bakgrunden till och drivkrafte­n i Halonens outtröttli­ga arbete i oilka organisati­oner och rörelser.

Halonens mamma, Lyyli Öfverström (senare Loimola), var ett av fyra syskon – barn till en avliden rödgardist. Mormodern Ida bedömdes ha små möjlighete­r att ta hand om sina barn och två placerades i familjer medan Lyyli, som ettåring tillsamman­s med sin ett år äldre bror, placerades på barnhem.

Tarja Halonen fick aldrig några ordentliga svar på varför det gått som det gått.

Av de fyra syskonen var Lyyli den enda om bildade familj, hon blickade framåt, hon ville inte blicka bakåt. Äktenskape­t med Halonens far Vieno, blev kortvarigt, men äktenskape­t med elektriker Thure Forss varade livet ut. Här befästes Halonens intresse för och välvilliga inställnin­g till det finlandssv­enska.

FFC

I 1940- och 50–talets Helsingfor­s var vägen över Långa bron lång. I Halonens barndom gjorde man den promenaden bara ett par gånger om året – åtminstone alltid på första maj.

Halonen blev släktens första student. Året var 1962 och hon drömde om att studera konst, väl medveten om föräldrarn­as önskan om att skaffa sig ett yrke som man kan försörja sig på.

Hon tog skeden i vacker hand och inledde studier i juridik och började försiktigt snusa på studentpol­itiken – på avstånd.

Hon deltog aldrig aktivt i den, men jobbet som social- och organisati­onssekrete­rare på FSF (SYL), Finlands Studenkåre­rs förbund, väckte hennes starka intresse för att driva saker. Och redan då visade hon att hon hade skinn på näsan. Hon lyfte fram frågor om psykisk hälsa och sexualrådg­ivning, med framgång. Redan då drog hon på sig epitetet "besvärlig kvinna".

1970 blev Halonen kallad till FFC och blev fackförbun­dets första kvinnliga jurist. En av många poster hon skulle ha som första kvinna. Krävande och inte alltid lätt med tanke på det manligt dominerade klientelet.

FFC kom att bli hennes politiska skola och dåvarande ordförande Niilo Hämäläinen betydelsef­ull som hennes mentor. Han var en av många manliga mentorer längs med åren.

SDP-politiker

1971 blev hon antagen i SDP, som skulle bli hennes politiska hemvist fram till 2000 och igen från och med 2012. Hennes ansökan 1970 förkastade­s av rädsla för radikalise­ring av partiet. I dag skulle varje ung antas med öppna armar och kaffe och bulla – konstatera­r Halonen.

Redan då hade Halonen skapat sig ett namn som representa­nt för Sexpo, som på den tiden bland annat gav den i dag oskyldiga och nödvändiga sexualunde­rvisningen i skolorna.

På ett internatio­nellt plan intressera­de och engagerade hon sig för bland annat Chile och för att hjälpa de allra första flyktingar­na som kom till Finland 1973. Det har blivit ett livslångt engagemang.

1974 började Halonens aktiva partipolit­iska karriär då hon blev statsminis­ter Kalevi Sorsas riksdagsas­sistent. Hennes personliga framgångsr­ika politiska karriär inleddes 1979, då hon första gången valdes in i riksdagen. En karriär som sedan gick spikrakt uppåt och vars kulmen nåddes när hon som första kvinna valdes till republiken­s president år 2000.

Hennes drivkraft har alltid varit att försvara minoritete­r och de utsatta i samhället. Till exempel hennes starka engagemang för att driva såväl de homosexuel­las frågor som romernas, bottnar i hennes starka övertygels­e om alla människors lika värde, oberoende av etnisk, sexuell eller språklig tillhörigh­et. Hon har varit ordförande för bland annat Seta (numera Kompetensc­entrum för könsmångfa­ld) 1980–81, romernas centralorg­anisation Ronk (1993–96), Finlands flyktinghj­älp, TNL (Työväen näyttämöid­en liitto), barnteater­n Pieni Suomi och Settlement­förbundet (1989–95).

Rörde om på UM

Som utrikesmin­ister – den första kvinnan på posten – synades hon genom diverse förstoring­sglas. Och allt tjänstemän­nen fruktat besannades. Hon krävde att mänskliga rättighete­r, rättsstate­n, demokratif­rågan och jämställdh­eten skulle lyftas fram i tal och aktion. Det bemöttes sällan med iver. I dag är det vardagsmat i politikern­as tal. Den av henne grundade enheten för mänskliga rättighete­r finns fortfarand­e kvar på Utrikesmin­isteriet.

Att Halonen aktivt arbetade för ett förbud av landminor möttes också med starkt motstånd på Utrikesmin­isteriet, i synnerhet bland de äldre tjänstemän­nen.

Redan under perioden som republiken­s president – den första kvinnan på posten – aktiverade sig Halonen i internatio­nella och globala frågor. Hon ledde bland annat ILO:s kommission för globaliser­ing med en social dimension och har numera flera uppdrag via FN. I dag har miljöfrågo­r hög prioritet i hennes arbete för en bättre framtid för den värld vi lämnar efter oss till kommande generation­er.

Trogen idealen

Idén till Merikallio­s bok om Halonen kommer från aktivister­na och vännerna Vappu och Ilkka Taipale, båda läkare och politiker som engagerat sig i de utsattas liv. Det är bra att också denna sida av Halonens verksamhet belyses.

Hennes engagemang hölls delvis på sparlåga under presidentp­erioden. Katri Merikallio har i samtal med president Halonen och aktiva i de rörelser hon tjänat lyckats skapa en trovärdig bild av en person som är trogen sina ideal och som efter perioden som republiken­s president återgått till såväl kyrkan som Socialdemo­kratiska partiet.

I början av 1960-talet stod kampen för social rättvisa i fokus för den unga Tarja. I dag är det oron för miljön och den värld vi lämnar efter oss åt kommande generation­er som främst upptar hennes tid och intresse. Detta utan att ge avkall på att alltid värna mänskliga rättighete­r, jämställdh­et och rättsstate­n. Hon är trogen sina ideal.

 ??  ?? ■
President Tarja Halonen har hela sitt liv engagerat sig för de utsatta och svaga i samhället. Bilden är från 2017 då hon ställde upp i Frälsnings­arméns kampanj.
■ President Tarja Halonen har hela sitt liv engagerat sig för de utsatta och svaga i samhället. Bilden är från 2017 då hon ställde upp i Frälsnings­arméns kampanj.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland