Hufvudstadsbladet

De roliga pappaskämt­en

- MIKAEL SANNER

Varje gång som det ringer på dörren ropar min pappa, så att det hörs ut till den som ringer på: ”Uppträd normalt nu, allihop!”.

Det där är ett spanskt pappaskämt, bromas de padres, som jag läste på nätet. Jag var bara tvungen att kolla hur det ser ut med pappaskämt i andra världsdela­r än vår och det verkar vara i princip samma sak överallt. Fast med vissa kulturella skillnader förstås.

Den där om att uppträda normalt var nummer ett av de tio pappaskämt på webbsidan jag hittade. Nummer tio löd: Jag: Pappa, är jag adopterad? Pappa: Inte än! Varför luskar jag på nätet om pappaskämt, kanske du undrar? Men det är faktiskt inte konstigt alls. Jag är själv pappa och redan tidigt när barnen fortfarand­e var små började de skämmas för mina ordvitsar. Och då är ändå mina ordvitsar av allra högsta klass! Men det är som att de inte förstår det, förmodlige­n för att jag är just deras pappa.

Får man tillräckli­gt ofta höra att ens pappaskämt inte är roliga så börjar det knaka en smula i självförtr­oendet … Det gör att åtminstone jag börjar hålla inne med mina högklassig­a skämt också inför andra.

Den roliga och underhålla­nde typ jag en gång var håller på att raderas ut i takt med den omvända uppskattni­ngen av mina pappaskämt. Kanske tycker mina vänner att det är konstigt att jag så tappat stinget, att jag inte ser det som någon vits att ens försöka längre? Eller så är de bara glada och tacksamma för att jag blivit mer harmonisk och tillbakadr­agen? Det ger förstås luft åt andra, med sina rassliga pappaskämt.

En gång provade jag en annans pappaskämt på mina barn – och tänk, då var det plötsligt jättekul. Jag borde förstås inte ha talat om i förväg att det inte var min ordvits, men det bär emot att få skratt för det som någon annan skapat.

Det var dessutom ett riktigt gammalt pappaskämt, hämtat från kåsören Cello (Olle Carle), i en bok från om inte anno dazumal, så åtminstone från 1960- eller 1970-talet. Så här gick det: '”Att plocka hjortron under snön blir inte lätt och det minsta man kan begära av bärmark är att det är barmark om tillgången på markbär skall bli märkbar.”

Men jag har inte gett upp. Snart kommer jag med det optimala pappaskämt­et, som inte ens mina barn kan låta bli att småfnissa åt!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland