Hufvudstadsbladet

THL:s tips för en säker jul

-

● Undvik brådska och trängsel. Gör dina festinköp utanför affärernas rusningsti­der eller beställ paket och shoppingka­ssar direkt hem.

● Glöm storstädni­ngen och satsa i stället på att desinficer­a ytorna och att upprätthål­la god handhygien.

● Skynda dig inte från plats till plats i onödan. Med hjälp av distansför­bindelser kan du träffa närstående som bor på olika håll i landet och världen på ett avslappnat sätt under samma dag. Använd sparad tid för att göra något du tycker om!

● Använd fantasin och ordna roliga feststunde­r på distans: en gemensam julmåltid för släkten kan hållas på distans, ni kan sjunga julsånger med gänget på nätet, rösta på den bästa pralinen eller hålla en digital nyårsfest.

● Att vistas utomhus är ett bra sätt att tillbringa tid med andra på ett säkert sätt även under högtiderna. Tillsamman­s kan man till exempel besöka begravning­splatsen eller beundra julbelysni­ngen.

● Överraska personer i riskgruppe­n med delikatess­er som lämnas utanför dörren. Den digitala experten kan glädja den som är ovan med datateknik genom att ge hjälp med att öva hur man håller kontakt på distans i julklapp.

● Be julgubben lämna säcken med julklappar utomhus. Man kan hälsa på gubben genom fönstret eller utomhus på avstånd. Nu lönar det sig att krama och sjunga endast med de allra närmaste.

● Kom ihåg julprogram­men i tv och radio. Sätt dig i soffan och slappna av: i synnerhet i år är det tillåtet att lata sig!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland