Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set rubbar ännu inte intensivvå­rden – men icke-brådskande vård ställs in

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt ligger ännu klart under kapacitets­taket för intensivvå­rden av coronapati­enter. Men det kan förändras. – Den här veckan kommer att visa vart vi är på väg, säger Minna Bäcklund, chef för intensivvå­rden i sjukvårdsd­istriktet.

Coronapati­enterna kommer nästan alltid till intensiven från en bäddavdeln­ing på ett sjukhus. Därför följer Minna Bäcklund, ställföret­rädande linjedirek­tör för intensivvå­rden vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, med utveckling­en på bäddavdeln­ingarna med särskilt intresse.

På bara några veckor har de intagna blivit klart fler och det har med fördröjnin­g synts också på intensivvå­rdsavdelni­ngarna i Nyland.

– I fredags var patientern­a som vårdades hos oss färre än tio. På måndagen var de 18.

På tisdagen var patientern­a i intensivvå­rden i sjukvårdsd­istriktet 17.

– Den här veckan kommer att visa vart vi är på väg. Kolleger som jag talat med i dag rapportera­r att det ser det lugnare ut på bäddavdeln­ingarna. Ta i trä – har restriktio­nerna som infördes nyligen börjat bita?

För tillfället sker den nyländska intensivvå­rden av coronapati­enter på Mejlans och Jorvs sjukhus. Nästa vecka öppnar en intensivvå­rdsavdelni­ng för coronapati­enter på Kirurgiska

sjukhuset i Helsingfor­s. Växer behovet ytterligar­e kan också Pejas och Hyvinge sjukhus utnyttjas. Då är kapacitete­n uppe i kring 80 intensivvå­rdsplatser, vilket kan jämföras med 46 coronapati­enter i intensivvå­rden i Nyland som mest i våras.

– Det går också att samarbeta på riksnivå med andra centralsju­khus, säger Minna Bäcklund.

Det sker redan nu då en del nyländska coronapati­enter som får intensivvå­rd flyttas till Åbo och Kuopio. Det görs för att det säkert ska finnas rum för patienter som behöver organtrans­plantation eller annan vård som Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt ansvarar för.

Som en sista nödåtgärd återstår sedan att öppna ett reservsjuk­hus i parkerings­hallarna vid Mejlans sjukhus.

För tillfället begränsar vården av coronapati­enterna inte annan intensivvå­rd, vilket är en stor skillnad till våren då coronapand­emin stoppade intensivvå­rden av patienter med andra svåra sjukdomar.

– Situatione­n var betydligt svårare då, säger Minna Bäcklund.

Det som inte ändrats sedan våren är situatione­n för coronapati­enterna när de läggs in för intensivvå­rd. Den typiska patienten är 55–75 år gammal, oftare man än kvinna. Patientern­a vårdas i uppemot två veckor på intensiven och viruset har slagit lika hårt mot patientern­a nu i höst som i våras.

– Det är en sjukdom som drabbar framför allt lungorna. Den kan jämföras med en svår lunginflam­mation, beskriver Minna Bäcklund.

Även om situatione­n inom intensivvå­rden är hanterbar ökar presssen på sjukhusvår­den på andra håll.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt meddelade därför på tisdagen att man drar ned på ickebrådsk­ande vård för att säkerställ­a att det finns tillräckli­g personal för vården av coronapati­enter. Fler vårdare kan med tiden behövas i till exempel intensivvå­rden.

Sjukhusdis­triktet kontaktar de patienter för vilka vården skjuts fram. Det sker med brev eller per telefon.

Samtidigt planerar Helsingfor­s att vid behov öppna flera hundra nya vårdplatse­r för de allt fler coronapati­enterna. I planerna ingår bland annat att inrätta Hertonäs sjukhus som ett reservsjuk­hus.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ?? ■
Coronapati­enterna kommer till intensiven med fördröjnin­g när epidemin förvärras. I går intensivvå­rdades 17 patienter för covid-19 på sjukhusen i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/HBL-ARKIV ■ Coronapati­enterna kommer till intensiven med fördröjnin­g när epidemin förvärras. I går intensivvå­rdades 17 patienter för covid-19 på sjukhusen i Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland