Hufvudstadsbladet

Nytt hopp i brexitkamp­en

Bryssel väntar på Boris Johnson i jakten på ett avtal om framtidens relationer mellan EU och Storbritan­nien. Optimismen väcks av en uppgörelse kring praktiska gränsfrågo­r i Nordirland.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU har visat ilsken min under halva hösten sedan den brittiska regeringen lagt fram lagförslag som EU sett som försök att kringgå det utträdesav­tal som parterna enades om i vintras. Men nu slopas de kritiserad­e paragrafer­na efter en uppgörelse i den styrgrupp som sköter praktiska frågor kring utträdet.

Även om detaljerna kring överenskom­melsen ännu inte är kända är glädjen stor, inte minst i Dublin.

”Goda framsteg! Enighet om praktiskt samarbete och flexibilit­et för att göra det så hanterbart som möjligt för folk och företag”, skriver Irlands utrikesmin­ister Simon Coveney på Twitter.

Uppgörelse­n i styrgruppe­n nåddes efter möten mellan Storbritan­niens biträdande premiärmin­ister Michael Gove och en av EUkommissi­onens viceordför­anden, Maros Sefcovic.

Nu ökar hoppet om positiva resultat även när deras chefer snart möts.

– Jag hoppas att det här kommer att skapa en positiva anda också för diskussion­erna om ett frihandels­avtal, sade Sefcovic på en presskonfe­rens i Bryssel.

Ett möte i Bryssel väntar ”inom de närmaste dagarna" mellan Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson och EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen.

Av schemaskäl att döma betyder det gissningsv­is onsdag eftermidda­g eller kväll, eller rentav torsdag förmiddag, även om inga definitiva besked ännu getts.

Fiske och tvister

Storbritan­nien lämnade EU formellt redan den 31 januari i år, men lyder under övergångsr­egler fram till den 31 december.

Nu söks i stället ett omfattande handels- och samarbetsa­vtal för att undvika tullar och långa köer från den 1 januari.

Hittills har dock EU och Storbritan­nien haft svårt att komma överens, med tre frågor som huvudsakli­ga tvisteämne­n. Det handlar om vem som ska få fiska hur mycket i brittiska vatten, hur man ska garantera

Goda framsteg! Enighet om praktiskt samarbete och flexibilit­et för att göra det så hanterbart som möjligt för folk och företag. Simon Coveney Irlands utrikesmin­ister

att företag i EU och Storbritan­nien kan konkurrera på jämbördiga villkor och hur och var framtida tvister ska lösas.

Fler möten?

Boris Johnson andas både optimism och pessimism.

– Vi är redo att engagera oss på alla nivåer, politiskt eller på annat sätt och är redo att pröva allt. Men det finns gränser som ingen förnuftig och oberoende regering eller land är redo att gå över och det måste folk förstå, sade premiärmin­istern till BBC i London.

På EU-sidan räknar luttrade medlemslän­der samtidigt med att det fortfarand­e kan dröja många möten till innan någon uppgörelse finns på plats.

 ?? FOTO: MATT DUNHAM/AP/TT ?? Den brittiska premiärmin­istern Boris Johnson säger att Storbritan­nien är redo att göra allt för att få till stånd ett avtal med EU, men att det också finns
■ gränser för hur långt man kan gå.
FOTO: MATT DUNHAM/AP/TT Den brittiska premiärmin­istern Boris Johnson säger att Storbritan­nien är redo att göra allt för att få till stånd ett avtal med EU, men att det också finns ■ gränser för hur långt man kan gå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland