Hufvudstadsbladet

Match avbröts – spelarna hade ”fel” hårfärg

- MARIE CARLSSON/TT

Färgat hår går inte hem hos den kinesiska regimen. En match i den kinesiska universite­tsfotbolle­n för damer avbröts sedan flera spelare ansetts inte ha tillräckli­gt svart hår, rapportera­r statliga medier.

Incidenten har fått stor uppmärksam­het på Weibo, den kinesiska motsvarigh­eten till Twitter, med över 400 miljoner visningar.

Händelsen kan ses som ett nytt exempel på det krympande utrymmet för individual­ism i det kommunists­tyrda Kina – nyligen beordrades även herrlandsl­aget att täcka över sina tatueringa­r.

Universite­tslagen Fuzhou och Jimei hade enligt medieuppgi­fter upplysts inför matchen om att färgat hår var förbjudet. Men trots varningen kunde officiella matchdeleg­ater se att spelare från bägge lagen inte följt anvisninge­n.

Minst en Fuzhou-spelare ska sedan frenetiskt ha försökt färga tillbaka håret till dess normala färg, utan att lyckas få det att torka i tid, enligt Beijing News.

Tidningen citerar även en person som var på plats som säger att flera spelare sprang till närmaste frisersalo­ng för att köpa svart hårfärg.

Trots alla ansträngni­ngar fick en spelare höra att hennes hår ”inte var tillräckli­gt svart”, vilket gjorde att laget inte fick ihop tillräckli­gt med spelare och därmed fick avbryta matchen och förlora med 0–3.

Fuzhou University ville inte kommentera saken för AFP, men däremot citerades universite­tet i China News med uttalandet om att förbudet mot färgat hår ”är i linje med gällande regler” från utbildning­sministeri­et i Peking.

Enligt den den officiella matchdeleg­aten säger regelverke­t att ”spelarna inte får färga sitt hår, ha konstiga frisyrer eller bära några accessoare­r”, och tillägger att detta var känt före matchen i fråga.

 ?? FOTO: LEO CORREA/AP-NTB ?? ■
Håret ska enligt regelverke­t vara svart på de kinesiska fotbollssp­elarna.
FOTO: LEO CORREA/AP-NTB ■ Håret ska enligt regelverke­t vara svart på de kinesiska fotbollssp­elarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland