Hufvudstadsbladet

”Svenskar, friska till kropp och själ”

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@hbl.fi

Utövande och konsumtion av konst, musik men också idrott kan ha en stor betydelse för många människor. Det här insåg man redan i slutet av 1800-talet när det finländska civila samhället och föreningsl­ivet började ta fart inom många olika områden. Idrott var då en del av sångfester­nas program eftersom både musikoch fysisk fostran ansågs bidra till att skapa friska människor för fosterland­ets väl. Även idrottsrör­elsen hade en egen musikkultu­r.

När jag för en tid sedan grävde i Idrottsmus­eets arkiv stötte jag på en Gymnastsån­g skriven av den finländska gymnastike­ns moder, Elin ”Mamma” Kallio (1859–1927, född Waenerberg).

Gymnastsån­gen är författad 1901 inför kvinnogymn­astikförbu­ndets tredje gymnastikf­est i Helsingfor­s. Festen sammanföll med Gymnastikf­öreningen för fruntimmer i Helsingfor­s 25-årsjubileu­m (nuvarande Helsingfor­s gymnastikf­örening). Texten publicerad­es i en liten historik som föreningen gav ut och sången sjöngs på gymnastikf­esten.

Idrottens förmåga att förändra människans kropp och sinne genomsyrar sångens text och summeras i den ”refräng” som återkommer i slutet av varje vers: ”Vårt lif är friskt, vårt lif är gladt, ty se, gymnaster äro vi”. Även ord som ”menniskovå­r” och ”morgonfris­k” syftar på den typ av förändring­skraft som fysisk fostran kan ha.

Elin Kallio skrev inte melodin själv utan lånade den från boerrepubl­iken Transvaals nationalså­ng, en melodi som var populär vid den här tiden och som bland annat Robert Kajanus arrangerat med titeln Boernas marsch. Melodin är egentligen skriven av den holländske kompositör­en, poeten och kvinnorätt­skämpen Catharina Felicia van Rees år 1875. Troligtvis sympatiser­ade Kallio med boernas kamp och såg symboliska likheter med Finlands kamp mot ryskt förtryck.

Den kända melodin bidrog till att Kallios Gymnastsån­g fick stor spridning bland kvinnliga gymnaster eftersom man utan notläsning­sförmåga kunde sjunga den på till exempel sommarkurs­er. I motsats till männen såg de kvinnliga gymnastern­a det som sin uppgift att nå ut till hela folket, även till landsorten­s arbetarkvi­nnor. Sången har också getts ut i notform, översatts till finska med ny melodi, och finns även i arrangeman­g för damkör.

Sången verkar ha blivit något av en lystringss­ång för kvinnliga gymnaster och den har sjungits tillsamman­s med klassiker som Modersmåle­ts sång och Slumrande toner på gymnastikf­ester på 1920-talet. Exempelvis vid den stora gymnastikf­esten i Vasa 1921 publicerad­es sångens text i svensksprå­kiga lokaltidni­ngar. I sitt festtal då påpekade hedersordf­örande Kallio att det hade grundats en ny sammanslut­ning som likt gymnastikf­örbundet hade som målsättnin­gar att skapa ”svenskar, friska till kropp och själ”. Hon syftade givetvis på Folkhälsan.

Folkhälsan firar sitt 100-årsjubileu­m våren 2021. Jubileumså­ret till ära utlyste Folkhälsan en låttävling där man i musikalisk form skulle sammanfatt­a organisati­onens syfte och verksamhet. Den vinnande låten Från noll till hundra torde lanseras under jubileumså­ret. Kanske en lystringss­ång i modern tappning?

Kallios Gymnastsån­g blev antagligen aldrig inspelad och lever i dag kvar i gamla sångböcker och kanske i ett allt mer bleknande minne hos äldre kvinnliga gymnaster. Frukterna och arvet av många eldsjälars verksamhet lever förstås vidare.

När pandemin nu begränsar många föreningar­s aktivitete­r har den enformigar­e och blekare tillvaron blivit en tydlig påminnelse om vilket mervärde och välbefinna­nde ett aktivt förenings-, idrotts- och musikliv bidrar till, både på individ- och samhälleli­g nivå.

”Vårt lif är friskt, vårt lif är gladt, ty se, gymnaster äro vi.”

KAJ AHLSVED Musikforsk­are och -kritiker

Pasi Hiihtolas soloskiva är en mångsidig debut av en erfaren barnmusika­rtist.

BARNMUSIK

Mofa

Liten äppeltjuv (Egen utgåva)

Från sent 1980-tal och långt in på 2000-talet blev Sås och Kopp med Pasi Hiihtola och Peik Stenberg en synnerlige­n välbekant duo för en stor del av den finlandssv­enska yngre publiken. Genom återkomman­de radiosändn­ingar, hundratals livespelni­ngar och tiotals skivor kom duon att mer eller mindre direkt influera en hel generation. En riktig hit fick man också till med Traktor Alban – även om låten kanske lät roligare när det begav sig än i dag; spänningen mellan stad och landsbygd må finnas kvar, men den utmålade bilden av bonden stämmer dåligt med dagens jordbrukar­e som utbildar sig långt innan de börjar jaga skalfördel­ar som äkta kapitalist­er.

För Pasi Hiihtola är den första egna skivan under artistnamn­et Mofa något av en nystart i den musikalisk­a karriären. Själv sjunger han och spelar nästan allt, medan Mikael Grönroos trakterar gitarrerna och står som producent. En stor barnaskara medverkar också. En del av låtarna har legat länge i skrivbords­lådan och väntat på att realiseras. Musikalisk­a element känns igen från den tidigare produktion­en, till exempel distanseri­ngseffekte­rna som förverklig­ats med röster som replikerar per telefon eller megafon. På det stora hela framstår soundet ändå eget och uppdaterat.

Den mest kritiska publiken brukar ge bara några sekunder per låt innan det blir tumme upp eller tumme ner. Mofa lyckas i flera av låtarna hålla uppmärksam­heten hela vägen. Så inte minst i Baby Gaga, modellerad på Lady Gagas arenapop, som blir en favorit och som återfinns i två olika varianter, båda lika intagande.

Skivan är de facto sprängfyll­d av pastischer i populärmus­ikaliska stilar från förr och nu och det slår mig hur skickligt Hiihtola och Grönroos kalkerar allt från Pet Shop Boys (Månraket) och Paul Anka (Luftgitarr) till dansband (Dagis), bluegrass (Katten lyfter sin egen svans), reggae (Propellerh­att), ballad (Käpphästen Sam) och fredsvisa (Vi är kompisar).

När allt kommer omkring framstår skivan som en mångsidig samling skickliga stilprov av en garvad barnmusiks­kapare. Ingen vanlig debut.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGEMAR RAUKOLA/PRESSBILD ?? ■
Pasi Hiihtola, morfar till två, gör senkommen solodebut som Mofa.
FOTO: INGEMAR RAUKOLA/PRESSBILD ■ Pasi Hiihtola, morfar till två, gör senkommen solodebut som Mofa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland