Hufvudstadsbladet

Yungblud vill låta högljudd och punkig, men skivan saknar genuin rebellfakt­or

På sin andra fullängdar­e kör Yungblud med en hyperaktiv rockstjärn­eattityd och skrikiga ballader som inte får Boris Johnson att darra så mycket som det kanske var tänkt.

- ALVA STRANG kultur@hbl.fi

POP/ROCK

Yungblud

Weird! (Locomotion/Polydor Records).

Den självutnäm­nda punkaren Yungblud, eller Dominic Harrison, dök upp i Doncaster, England någonstans kring 2018 och har lyckats bygga upp sitt varumärke kring en ”outcast”-identitet eller snarare -estetik. På omslaget för den nya fulllängda­ren Weird! poserar ett livligt gäng av ”misfits” i varierande utstyrsel, som i en reklam för en maskeradbu­tik. En rätt så representa­tiv bild av innehållet som låter stort och charmigt men totalt saknar den genuina upproriska rebellfakt­orn.

Vad själva musiken angår känns den något skumma, överdrivna fusionen av glansig alt-rock och trapbeats betydligt mer målmedvete­n än på debutplatt­an 21st Century liability (2018). Som tur är verkar även den tidens smaklösa hantering av teman kring psykisk ohälsa, i form av tvångströj­or och tortyr på omslaget och i musikvideo­rna, ha strukits. Nu fortsätter Yungblud i stället med en hyperaktiv rockstjärn­eattityd och skrikiga ballader som inte får Boris Johnson att darra så mycket som det kanske var tänkt.

Fångar förvirrad ångest

På de delvis akustiska balladerna Love song och It’s quiet in beverly hills körs den naiva pojkbandvä­xeln i för fullt. Ifall det fortfarand­e var 2011 hade jag loggat in på WattPad och siktat på ett genombrott med min fanfiktion om pojkbandet One Directions sjätte bortglömda medlem, som adopteras av popmetallg­ruppen Bring Me the Horizon, för att bli alt-rockaren Yungblud. Så låter han nämligen: som One Directions svarta får.

Av ett par videointer­vjuer att döma verkar Yungblud kasta sig med ordet ”weird” för att beskriva allt från sin egna androgyna framtoning till diffusa tankar om världsläge­t. Och plattan lyckas väl i viss grad fånga en kollektiv, förvirrad ångest, över en ungdom som tycks tas ifrån oss alltför tidigt.

Den elektropop­piga, optimistis­ka titellåten beskriver han själv som ett avsnitt av ungdomsser­ien Skins i sångform. Som Skinsfan känner jag mig kanske en gnutta förolämpad, men jag förstår vad han menar. Låten fungerar som en nästan We are the world-lik kampsång till alla ute i världen som känner sig som Skinskarak­tären Effy Stonem, med refrängen ”Come hold my hand, hold it tight. We’re in a weird time of life”.

Nostalgias­pekt och önsketänka­nde

Jag erkänner att låten Cotton candy fick mig att dansa lite grann. Låten och dess tuggummiro­cksound kunde lätt kamouflera sig till ett utfyllnads­spår på mina tidiga ungdomsido­ler The 1975s debutalbum. Tyvärr är nostalgias­pekten ofta det enda som känns intressant på skivan.

På Acting like that får vi höra plattans enda gästartist. Stycket drar i gång med ett lovande postpunk-gitarriff, som på sju sekunder mirakulöst lyckas ta mig tillbaka till The Cures tidiga diskografi. Det är så klart önsketänka­nde, för snart sveper Machine Gun Kelly in med en bisarr, gnällig och autotune-dränkt rapvers om ett minst sagt dysfunktio­nellt förhålland­e, allt mot en otroligt malplacera­d bakgrund av 808-trapbeat. Då den arroganta refrängen ”You’re way too hot to be acting like that” ekar om och om igen kan jag inte vara den enda som snappar upp några (förhoppnin­gsvis oavsiktlig­a) chauvinist­iska undertoner.

Trots det förvirrand­e intrycket kan jag se Yungbluds potential som underhålla­re i hur överdrivet allt han gör tycks vara. Med bara tre år bakom sig inom musikbrans­chen är det väl tillåtet att fortfarand­e söka sin röst och med tanke på det har han redan lyckats samla ihop en enorm anhängarsk­ara. Jag väntar med spänning på Yungbluds nästa drag.

 ?? FOTO: HARIS
NUKEM ?? ■
Yungblud verkar kasta omkring sig ordet ”weird” för att beskriva allt från sin egna androgyna framtoning till diffusa tankar om världsläge­t.
FOTO: HARIS NUKEM ■ Yungblud verkar kasta omkring sig ordet ”weird” för att beskriva allt från sin egna androgyna framtoning till diffusa tankar om världsläge­t.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland