Hufvudstadsbladet

Striktare begränsnin­gar över nyår i Egentliga Finland

Från och med i dag får högst 10 personer samlas utomhus i Egentliga Finland. Begränsnin­garna gäller till och med den 10 januari 2021.

- SPT

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikts regionala samarbetsg­rupp konstatera­de på tisdagen att distriktet befinner sig i fasen för samhällssp­ridning.

Det förvärrade smittläget gör att Regionförv­altningsve­rket i Sydvästra Finland skärper begränsnin­garna för sammankoms­ter.

Från och med fredag får sammankoms­ter som ordnas utomhus ha högst 10 deltagare, alltså samma antal somoffentl­iga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter inomhus. Offentliga tillställn­ingar och allmänna sammankoms­ter för högst 10 personer får ordnas om man följer myndighete­rnas anvisninga­r för att förhindra spridning av coronaviru­set. Beslutet är i kraft under perioden 11.12.2020–10.1.2021.

Behovet av sjukhusvår­d väntas öka

Av de nya coronafall­en beror nästan en tredjedel på smitta inom familjen eller bland närstående. Smitta har också konstatera­ts vid socialoch hälsovårde­ns verksamhet­senheter och på andra arbetsplat­ser.

Behovet av sjukhusvår­d och intensivvå­rd kan för tillfället uppfyllas utan särskilda åtgärder. Myndighete­rna utgår ifrån att behovet av sjukhusvår­d kommer att öka under de närmaste veckorna.

Redan tidigare i december införde Åbo stad omfattande restriktio­ner i undervisni­ngen och fritidsver­ksamheten.

All utbildning på andra stadiet sker på distans till slutet av hösttermin­en och eleverna i årskurs 7–9 ska använda munskydd under lektionern­a.

Stadens museer har stängt och kommunala anläggning­ar för inomhusidr­ott är stängda för personer över 20 år, med undantag för toppidrott­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland