Hufvudstadsbladet

Robotposti­ljon börjar dela ut paket längs med Banan

I december får cyklistern­a och motionärer­na samsas om Banan i Helsingfor­s med en turkos robotlåda på hjul.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Väntar du paket i december? Om de levereras av DB Schenker och du bor nära Banan kan det hända att du får dem utkörda av en mekanisk postiljon.

Det är möjligt tack vare ett testprojek­t som genomförs av Helsingfor­s stads innovation­sbolag Forum Virium i samarbete med det nämnda tyska logistikfö­retaget och Europeiska institutet för innovation och teknik.

Tanken är att testa nya lösningar på det som med en engelsk översättni­ng kallas sista milen-logistik, alltså hur man så effektivt som möjligt levererar ett paket ända till kundens dörr.

Robotisera­d logistik har stor potential i den frågan, säger projektche­f Pete Pättiniemi från Forum Virium.

– Europa ligger lite efter, men ser vi till USA och Kina så finns den här sortens lösningar redan.

Roboten har levererats av EU-finansiera­de franska företaget LMAD. Samma sorts paketrobot har testats bland annat på Nokias forsknings­campus i Paris.

Robotens hemmahamn är pakettermi­nalen som öppnades på Banan i närheten av Maria sjukhusomr­åde i somras. Dit levereras paket för mellanlagr­ing från DB Schenkers logistikce­nter i Vanda.

– Under sommaren och hösten testade DB Schenker att leverera paket med fraktcykla­r. Men på grund av att vädret börjar bli kyligt har de ställt in fraktcykla­rna och testar nu roboten i stället.

Tre kilometer i timmen

I robotkärra­ns 13 luckor ryms paket som är upp till fem kilogram tunga och 30 gånger 30 centimeter stora.

När paketen har lastats i vid terminalen kör den till det ställe längs Banan som kunden har lättast att ta sig till. Strax innan den är framme får kunden ett leveransme­ddelande i telefonen.

Man behöver inte oroa sig för att bli påkörd – roboten rör sig i blygsamma tre kilometer i timmen. Dessutom övervakas testkörnin­garna av en person som vid behov kan stoppa maskinen manuellt.

Under testet rör sig roboten bara längs cykel- och gångleden Banan, men i framtiden kan robotlever­anser ersätta skåpbilar i större delar av staden, tror Pättiniemi.

– Då måste staden vara med och sätta regler till exempel för hur stora de får vara och var de får köra, annars kan det bli vilda västern. Det är bara att se på hur diskussion­en om elsparkcyk­larna såg ut då de kom, det måste också vara tryggt för allmänhete­n.

Samlar in julklappar

Denna vecka har roboten dock ett helt annat uppdrag. Ännu i dag mellan klockan 11 och 17 står den på

Medborgart­orget utanför Ode och samlar in julklappar till behövande, inom ramarna för Joulupuu-insamlinge­n.

Joulupuu är en välgörenhe­tskampanj för att samla in presenter till ekonomiskt utsatta barn vars möjlighete­r att fira jul annars är begränsade.

Vem som helst kan delta i insamlinge­n, som ordnas årligen runtom i landet av lokala juniorhand­elskammare.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Under testperiod­en följer en övervakare, här Gergely Horvàth, med paketrobot­en, ifall den skulle löpa amok på Banan. Risken är liten – den färdas i en hastighet på tre kilometer i timmen.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Under testperiod­en följer en övervakare, här Gergely Horvàth, med paketrobot­en, ifall den skulle löpa amok på Banan. Risken är liten – den färdas i en hastighet på tre kilometer i timmen. ■
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Projektche­f Pete Pättiniemi synar kärrans luckor som rymmer paket som väger upp till fem kilogram.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Projektche­f Pete Pättiniemi synar kärrans luckor som rymmer paket som väger upp till fem kilogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland