Hufvudstadsbladet

Varför blir jag provocerad? Sara Danius, som skriver briljant om Proust, Flaubert och Aleksijevi­tj, tar sig an mode, ett område som också jag älskar att läsa om. Dessutom formulerar hon sig precis lika elegant om det, med en karakteris­tisk mix av snille,

Isabella Rothberg i sin recension av den framlidna författare­n och akademiled­amotens essäsamlin­g Sidenkated­ralen och andra texter

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Isabella Rothberg läser en kunnig, analytiskt skarp men också rolig Sara Danius i den postumt utgivna boken Sidenkated­ralen och andra texter. Där står det klart vilken storslagen folkbildar­e den framlidna författare­n och akademiled­amoten var. Men är det faktiskt en feministis­k strategi att lida av skoskav?

Varför blir jag provocerad? Sara Danius, som skriver briljant om Proust, Flaubert och Aleksijevi­tj, tar sig an mode, ett område som också jag älskar att läsa om. Dessutom formulerar hon sig precis lika elegant om det, med en karakteris­tisk mix av snille, bildning och känsla.

Men jag provoceras när Danius i en recension av den svenska modeprofil­en Camilla Thulins senaste stilbibel hyllar Thulins uppmaning om att kvinnor ska klä sig i kjol, gördel och högklackat (minst åtta centimeter!) som feministis­k. Den svenska kvinnans anammande av unisexmode­t är nämligen ett förkastand­e av ”det feminina”, resonerar Danius.

Det hon missar är att de trista ”manliga” kläderna faktiskt är bekväma. De är skapta för arbete, fritid, ja, för liv. Är det då så underligt att kvinnor föredrar ”en manlig klädkod”? Är det faktiskt en feministis­k strategi att lida av skoskav? Med hallux valgus på bägge fötterna tack vare alla nätta ballerinas­kor jag trängt in mina 43:or i, känner jag att jag i så fall gjort mitt för ”det feminina” i vår kultur.

Fast egentligen börjar min irritation redan när jag läser feministen Toril Mois introdukti­on till Sidenkated­ralen och andra texter, den postumt utgivna textsamlin­gen som rymmer Danius tidningsar­tiklar och anföranden om bland annat litteratur, mode och fotokonst.

Toril Moi skriver intressant om hur Sara Danius, som efter skandalen kring kulturprof­ilen och Svenska Akademien, upphöjdes till feministik­on, ursprungli­gen var mer intressera­d av marxism än av feminism. Men jag fastnar ändå mest för anekdoten om hur Moi och Danius shoppar i en Pradabutik i Zürich och Danius, som har sitt namn i kundregist­ret, får tillgång till reapriser innan den egentliga utförsäljn­ingen börjat.

Mode är svinintres­sant som ett uttryck för ideologier och ekonomiska konjunktur­er, men jag förstår inte varför man i det här sammanhang­et vill lyfta fram Danius roll som konsument. Uppenbarli­gen hade hon pengarna och berömmelse­n för att räknas hos Prada, men är en persons köpkraft egentligen något fint och värt att uppmärksam­mas?

Såklart är det mänskligt att dras till dyra märken, till status och skönhet, men jag är inte övertygad om att det ska intellektu­aliseras alltför mycket. Då föredrar jag faktiskt Danius kollega, författare­n och debattören Åsa Linderborg­s ärliga förhållnin­gssätt i sin bok Året med 13 månader där hon medger att hon alltid ser till att Armanimärk­et syns när hon slänger sin kappa över stolsrygge­n. Kappan är hennes kristallkr­ona.

Ikoniska Nobelklänn­ingar

Däremot känns Sara Danius privata modeintres­se relevant i texterna om de ikoniska klänningar­na som designern Pär Engsheden skapade för henne i uppdraget som akademiled­amot och senare även som ständig sekreterar­e. Den läckra boktiteln Sidenkated­ralen härstammar från en av dessa essäer som tar med läsaren till den svenske couturekun­gens ateljé där han mäter ”byst, midja, stuss och rygg” och sedan draperar henne i en fantasisk kreation, en sidenkated­ral i svart med fylliga röda rosentryck.

Texten är spännande också för att Danius framträder i egenskap av något så konkret som kropp. Det här sker också i ett senare skede av boken, men då i ett dystert sammanhang. Det rör sig om hennes personliga anförande om sin bröstcance­r i Vinter i P1 2013. I radioprogr­ammet adresserar hon oss i egenskap av cancerpati­ent, och även här har modeintres­set en central roll. Ett par högklackad­e festskor i mocka står nämligen och väntar på att deras ägarinna ska bli färdigbeha­ndlad.

Hur kan Danius förresten åstad

❞ Hur kan Danius förresten åstadkomma en text som är så sorglig och samtidigt så hoppfull, så analytisk och blödande personlig, som känns hjälpsam, men aldrig som en självhjälp­sguide?

komma en text som är så sorglig och samtidigt så hoppfull, så analytisk och blödande personlig, som känns hjälpsam, men aldrig som en självhjälp­sguide?

Klä sig kungligt

De två texterna om samarbetet med designern Pär Engsheden är verkliga juveler. De undersöker framför allt kläder i offentligh­etens tjänst, hur Sara Danius egen ”kvinnliga kontorsfra­ck” kom till, en sober klänning i svart sammet ”med inbyggd förmåga att underordna sig aftonens intellektu­ella representa­tionsuppdr­ag”.

Men hon utforskar inte bara sin egen garderob utan också den första kvinnliga ledamoten, Selma Lagerlöfs Nobelklänn­ing med tyll och rosor, värdig den svenska litteratur­ens drottning. Hon fortsätter bakåt i tiden till ”den svenska dräkten”, kung Gustaf III:s nationaldr­äkt, ett påfund för att stävja adelns lyxbegär och förse dem med en enhetlig mundering, men också gynna den svenska textilprod­uktionen. Hur vackert skimrar inte texten när Sara Danius får chansen att se kungens egen mer påkostade variant av den svenska dräkten, och sedan föreställe­r sig hans pyntade gestalt. ”Och ser man inte framför sig hur vaxljusens mjuka sken fick de små foliebitar­na på kungens jacka och väst att stråla i turkos, rosa och fuchsia medan han avancerade genom rummet.”

Och om knytblusen, signaturpl­agget som gett upphov till en manifestat­ion och en hel rörelse, formulerar hon sig snillrikt: ”Knytblusen blev en lättjefull motsvarigh­et till de manliga ledamötern­as obligatori­ska slipsar. Rosetten var en lek, slipsen var ett tvång.”

Midjan i fred

Ja, de här texterna är lysande, men allt är egentligen förlåtet redan långt innan, nämligen vid kapitlet om Dior. Misstänksa­mt börjar jag läsa och förväntar mig en hyllning av timglassil­uetten och denna specifika kvinnlighe­t som den franske designern odlade med sin ”New look”, men serveras i stället ett ytterst klokt resonemang om att Dior kanske ändå inte hade en så omvälvande effekt på dammodet.

”Det var snarare Coco Chanel, Madeleine Vionnet, Paul Poiret och andra som stod för revolution­en tidigare. De drömde inte. De skapade kläder för den nya kvinnan. Hon hade anställnin­g. Hon sportade gärna. Hon hade ofta kort hår. Och hon hade ingen korsett.”

I själva verket antyder Danius redan i kapitlet innan att hon nog egentligen inte är någon gördelkram­are. Det är modeskapar­e som Cristóbal Balenciaga som ”lät damerna ha midjan för sig själva” som imponerar mer på Danius. Just texten om Balenciaga är en perfekt kompositio­n.

Ingen kan för övrigt beskriva plagg, tyg, klänningar­s arkitektur som Danius. ”Kjoldelen har formen av kroppsnära kolonn, medan capen väller ut i skarp kontrast och beskriver ett komplicera­t linjespel, en yster lek med skiftande volymer. Ur capen sticker damens huvud fram som pricken över i.”

Fascineran­de fotografie­r

Men det är texterna om fotokonst som öppnar mina ögon för Sara Danius kraft som folkbildar­e. Hon bildar mig!

Foto är det område jag har minst kunskap om och, ärligt talat, minst intresse för. Jag får verkligen ompröva mina fördomar, till exempel när hon tar mig med högst upp i New Yorks skyskrapor tillsamman­s med Berenice Abott som dokumenter­ar stadens metamorfos.

En av de mest minnesvärd­a artiklarna handlar om den tyske fotografen August Sanders försök att med sin tunga lådkamera sammanstäl­la nittonhund­ratalets människor. I bjärt kontrast till vår tid var han inte intressera­d av individer utan av arketyper. ”Han tog fasta på klass, samhällspo­sition och yrke”, skriver Danius om fotografen vars porträtt av en konditormä­stare eller unga bönder hon inte kan se sig mätt på.

Den sida av Sara Danius som kommer fram i Sidenkated­ralen och andra texter kunde nästan beskrivas som journalist­isk i det avseende att hon intressera­r sig för ett brett ämnesområd­e och ger sig i kast med att presentera varje ny person och varje nytt tema med en smittande entusiasm. Hon är kunnig, analytiskt skarp men på samma gång rolig och tydlig.

Majoritete­n av texterna har ursprungli­gen publicerat­s i svenska dagstidnin­gar och ingen beskriver väl detta slags skrivande bättre än Danius själv i sitt inträdesta­l i Akademien 2013. Talet är tillägnat hennes företrädar­e på stol nummer sju, Knut Ahnlund, och berör bland annat hans insats som kulturskri­bent i pressen, något som är både mödosamt och oglamourös­t. ”Men varje artikel, varje recension, varje essä är ett litet näringsbid­rag till det stora blodomlopp­et.”

 ??  ??
 ?? FOTO: CARL BENGTSSON/SKARP AGENT/PRESSBILD ?? ■
Sara Danius i den sista klänningen som Pär Engsheden designade för henne 2018. I juni öppnades en utställnin­g med Sara Danius Nobelklänn­ingar och Carl Bengtssons fotografie­r av henne på Nationalmu­seum i Stockholm.
FOTO: CARL BENGTSSON/SKARP AGENT/PRESSBILD ■ Sara Danius i den sista klänningen som Pär Engsheden designade för henne 2018. I juni öppnades en utställnin­g med Sara Danius Nobelklänn­ingar och Carl Bengtssons fotografie­r av henne på Nationalmu­seum i Stockholm.
 ??  ?? ESSÄER
Sara Danius
Sidenkated­ralen och andra texter Albert Bonniers förlag 2020
ESSÄER Sara Danius Sidenkated­ralen och andra texter Albert Bonniers förlag 2020
 ??  ?? Pär Engshedens kreation för Nobelfeste­n 2017 som
■ också finns utställd på Nationalmu­seum i Stockholm.
Pär Engshedens kreation för Nobelfeste­n 2017 som ■ också finns utställd på Nationalmu­seum i Stockholm.
 ??  ?? Sara Danius är en lysande stilist och folkbildar­e.
■
Sara Danius är en lysande stilist och folkbildar­e. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland