Hufvudstadsbladet

Sverige ställer upp i Tour de Ski i egen bubbla

Svenska skidlandsl­agets läkarteam har gett landslagså­karna klartecken till att ställa upp i Tour de Ski som startar på nyårsdagen.

- HBL-TT

Det skriver förbundet i ett pressmedde­lande.

”Vi har arbetat hårt med att minimera riskerna för att få in smitta i truppen. FIS förändring­ar på plats och vår egen planering för resa, boende och transporte­r på plats har nu justerats så pass mycket att jag kan känna mig trygg i att ge klartecken”, säger landslagsl­äkaren Per ”Pliggen” Andersson i ett pressmedde­lande.

Sverige, Norge och Finland ville att skidtouren skulle avgöras på färre tävlingspl­atser än de tre planerade (Val Müstair, Toblach och Val di Fiemme), av smittskydd­skäl, men fick inte gehör från Internatio­nella skidförbun­det, Fis. Norge beslutade att ställa in sitt deltagande i Tour de Ski, men flera svenska landslagså­kare har sagt att de vill åka, som Maja Dahlqvist och Charlotte Kalla.

"Vårt mål har hela tiden varit att kunna åka. Vi har ett lag med stor potential där det finns en stark kollektiv önskan att få komma iväg och tävla. De har varit enormt tålmodiga i väntan på detta, så det här känns riktigt bra", säger landslagsc­hefen Anders Byström.

Sedan tidigare är det klart att Sverige avstår de två återståend­e världscupe­rna före jul.

Skapar egen bubbla

Beskedet kommer efter en turbulent start på skidsäsong­en. Tunga nationer som Sverige, Norge och Finland hoppade av världscupt­ävlingarna i Davos, Schweiz, och i Dresden, Tyskland, efter premiären i finländska Ruka, av rädsla för spridninge­n av coronaviru­set.

– Vi har fått tag på ett charterfly­g som nästan flyger oss till Val Müstair, där det börjar, och hem ifrån Val di Fiemme, där det avslutas. Vi behöver inte träffa något annat folk, det låter jättetråki­gt men det är så vi tänker; att vi inte vill träffa vanligt folk eller annat folk. Nu får vi till en bra korridor där vi kan hålla oss ifrån andra, säger landslagsc­hefen Anders Byström.

Landslaget kommer bo på eget hotell och åka i egen buss mellan tävlingarn­a, som inleds i Schweiz på nyårsdagen och avslutas i Italien nio dagar senare.

– Det är inte lätt att få egna hotell i Mellaneuro­pa men arrangörer­na har hjälpt till väldigt bra, så vi har fått det på alla tre ställen. Vi kommer även ha vår buss med oss, vilket gör att vi kan åka i den mellan ställena och inte behöver använda kommunikat­ionsmedel där vi möter andra.

Åkarna kommer att coronatest­as tre gånger under Tour de Ski, och svenska laget kommer att testas en gång innan de lämnar Sverige för tävlingsst­arten i Schweiz.

Dessutom ska Internatio­nella skidförbun­det, Fis, genomföra vissa förändring­ar i upplägget som gällde i Ruka till tävlingarn­a i Davos och i Dresden.

Justeringa­r som även ska gälla för Tour de Ski.

– På plats hoppas jag att det är större avstånd mellan folk, det var väldigt trångt i Ruka på vissa ställen. Bland annat i coachzoner, start och mål samt mixedzon – där behöver man utöka det. Den feedbacken har vi gett och vi hoppas att de (Fis) tar till sig det både i Davos och i Dresden och framför allt till touren. Det är sådana detaljer som är viktig för oss, och som nu känns att de är på plats, säger Byström.

❞ På plats hoppas jag att det är större avstånd mellan folk, det var väldigt trångt i Ruka på vissa ställen. Bland annat i coachzoner, start och mål samt mixedzon – där behöver man utöka det. Anders Byström landslagsc­hef

Hur trångt var det i Ruka?

– Det kanske inte var jättetrång­t rent arealmässi­gt men det var folk som inte följde riktlinjer­na som var uppsatta. Man tog av sig maskerna, man stod nära andra, det var trångt att passera i stängselko­rridorer … Det var små grejer som gjorde att det var svårt att hålla avstånd till andra lag och funktionär­er. Det tror jag kommer att bli bättre.

Tour de Ski avgörs i Val Müstair, Toblach och Val di Fiemme den 1–10 januari.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? ■
Svenska längdåkarn­a Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling under världscuph­elgen i Finland i november.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ■ Svenska längdåkarn­a Linn Svahn, Maja Dahlqvist och Jonna Sundling under världscuph­elgen i Finland i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland