Hufvudstadsbladet

En jul med mindre stök?

- MARKUS ANDERSÉN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Jag råkade titta i kalendern och noterade att julen är i antågande. Visst finns det små ledtrådar där hemma, som adventskal­endrar och önskemål om julklappar, men jag har på något sätt missat att vi hoppat över till december månad. Ute är beckmörkt, det är så svårt att gissa sig till dag eller månad.

På många sätt blir det säkert en annorlunda jul, men jag vet ärligt talat inte om det är dåligt på alla plan. Normalt är julen en tid av stök, stress och farande omkring. Vilket få verkar tycka om, men de flesta gör det ändå, år ut och år in.

Kanske denna jul kunde bli en jul då man har mindre stök och mindre tokrännand­e i diverse shoppingce­nter för att hitta det ena och det andra. Kanske kunde julen handla om att varva ner? Och umgås med våra nära, även om det sker via olika digitala kanaler?

Vi hade nyligen ett 75-årskaffe där alla satt vid sina egna matbord och åt sin egen kaka. Men vi var ändå alla samlade och umgicks i några timmar via skärmarna. Ingen behövde åka någonstans, vilket var skönt.

Jo, det finns säkert många hushåll där sådana digitala umgängen inte är möjliga eller inte anser som ”riktigt” umgänge. Men jag kan intyga att det fungerar relativt bra bara man får tekniken att fungera: placera kameran (antigen i telefonen eller datorn) tillräckli­gt högt uppe och se till att rummet är tillräckli­gt upplyst.

Sedan måste man våga prova på! Även om släkten haft en viss jultraditi­on sedan tidig medeltid så hjälper det inte så mycket nu. Man får bara gilla läget och göra det bästa av den.

Det kan löna sig att öva en gång före det stora digitala julmötet med släkten eller familjen. Ordna ett luciakaffe eller adventskaf­fe, så får ni en känsla för hur det fungerar. Det finns ett antal kostnadsfr­ia program med vilka det går lätt att fixa. Tänkte inte göra reklam här nu för någon specifik tjänst, men både Zoom och Meet är tämligen fungerande och lättanvänd. Kräver att den som skapar mötet registrera­r sig i tjänsten, men dess basfunktio­ner är kostnadsfr­ia.

Må väl och prova på digitalt firande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland