Hufvudstadsbladet

EU och Storbritan­nien långt ifrån en lösning

Samtalen fortsätter, men Johnson förbereder britter på avtalslös brexit

- TT

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson uppmanar britterna att förbereda sig på ett avtalslöst utträde ur EU den 1 januari.

Förhandlin­garna mellan London och Bryssel strandade i går vid lunchtid – den utsatta tidsfriste­n. Parterna är överens om att fortsätta förhandla eftersom det är det mest ansvarsful­la i det här läget, enligt EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen.

Johnson säger ändå att britterna måste bereda sig på att följa världshand­elsorganis­ationen WTO:s villkor efter nyår.

Enligt tidningen Sunday Telegraph planeras räddningsp­aket i mångmiljar­dklassen för de branscher som drabbas hårdast i händelse av en avtalslös brexit vid nyår.

Brittiska tidningar rapportera­r att stora matvaruked­jor förvarnats om att det kan uppstå brist på vissa centrala varor vid ett eventuellt avtalslöst utträde.

Det mest ansvarsful­la är att fortsätta samtalen kring brexit. Så lyder slutsatsen efter ett sista telefonsam­tal mellan London och Bryssel. ”Jag är rädd att vi fortfarand­e står långt ifrån varandra i några nyckelfråg­or, men så länge det finns liv finns det hopp”, säger premiärmin­ister Boris Johnson.

Vid lunchtid på söndagen – den utsatta tidsfriste­n för samtalen – talade Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson med EU-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen i telefon. Därefter presentera­de von der Leyen slutsatsen vid en kort pressträff: samtalen fortsätter.

Redan före framträdan­det i Bryssel gjorde rykten gällande att förhandlin­garna skulle fortgå – trots den hårda deadline som satts till söndagen.

– Trots utmattning­en efter nästan ett år av förhandlin­gar, trots det faktum att tidsfriste­r har löpt ut om och om igen, anser vi att det är ansvarsful­lt att vid det här laget anstränga sig lite extra, säger von der Leyen i uttalandet, som även publiceras som ett gemensamt skriftligt uttalande tillsamman­s med den brittiska ledaren.

Hård brexit sannolik

Johnson uppmanar britterna att vara förberedda på ett avtalslöst utträde den 1 januari.

– Jag måste upprepa att det troligaste just nu är att vi måste göra oss redo för WTO:s villkor, säger han till reportrar efter uttalandet och syftar på de regler, tullar och kvoter som kommer att gälla om Storbritan­nien lämnar unionen utan ett avtal.

Britten David Frost och EU:s Michel Barnier, parternas två chefsförha­ndlare, möttes på söndagsmor­gonen vid EU-kommission­ens högkvarter i Bryssel för ett sista desperat försök till förhandlin­g innan tidsfriste­n löpte ut. Men redan efter en och en halvtimme lämnade Frost byggnaden, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Oro för hamstring

Det ser inte ljust ut, uppgav utrikesmin­ister Dominic Raab på söndagsför­middagen.

– Vi vill behandlas som vilken annan självständ­ig demokrati med självrespe­kt som helst. Om EU kan acceptera det på en politisk nivå så finns all anledning till tillförsik­t, men jag tror att det fortfarand­e är en lång väg kvar, säger han till Sky News.

Samtidigt rapportera­r brittiska tidningar att flera av de största matvaruked­jorna har förvarnats av ministrar i Johnsons regering att de bör förbereda sig inför ett avtalslöst utträde, som spås kunna leda till brist på väsentliga varor.

– Den här helgen har budskapet varit att det inte blir något avtal. Stormarkna­der och ministrarn­a är djupt oroade över att folk ska börja panikköpa varor. De såg vad som hände i början av pandemin när folk hamstrade toalettpap­per, säger en högt uppsatt person inom en av kedjorna till The Sunday Times.

Enligt Sunday Telegraph planeras nu räddningsp­aket i mångmiljar­dklassen för de branscher som drabbas hårdast i händelse av en avtalslös brexit om 19 dagar. Förslaget sägs innefatta bland annat fårbönder, fiskare och biltillver­kare, skriver Reuters.

Royal Navy redo

En svårlöst stötesten är fiskefråga­n. Om ingen överenskom­melse nås kan EU-båtar från och med nyår nekas att släppas in på brittiskt vatten och vice versa. Under lördagen meddelade det brittiska försvarsde­partemente­t att fyra örlogsfart­yg står redo att skydda landets fiskevatte­n från och med den 1 januari.

Utan ett spikat avtal lämnar Storbritan­nien EU:s inre marknad och tullunion vid nyår genom en så kallad hård brexit. Det innebär i så fall att de ekonomiska relationer­na mellan London och Bryssel tills vidare får följa världshand­elsorganis­ationen WTO:s mer allmänna regler med allehanda tullar och kvoter – något som britterna till varje pris vill undvika.

Om avtalsförh­andlingarn­a helt kraschar väntar sannolikt inga nya riktiga förhandlin­gar förrän långt in på 2021.

Stormarkna­der och ministrarn­a är båda djupt oroade över att folk ska börja panikköpa varor. De såg vad som hände i början av pandemin när folk hamstrade toalettpap­per. En högt uppsatt person inom en av kedjorna

 ?? FOTO: FRANK AUGSTEIN/TT-AP ?? Premiärmin­ister Boris Johnson uppmanar britterna att vara förberedda på ett avtalslöst utträde den 1 januari.
■
FOTO: FRANK AUGSTEIN/TT-AP Premiärmin­ister Boris Johnson uppmanar britterna att vara förberedda på ett avtalslöst utträde den 1 januari. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland