Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s provar nytt vårdkoncep­t

Nästa år kommer Helsingfor­s stad att köpa in tjänster till två vårdcentra­ler. Det här betyder att de kommer att drivas i privat regi. Det exceptione­lla beslutet fattades nyligen av social- och hälsovårds­nämnden.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Helsingfor­s får två nya vårdcentra­ler som ska drivas med privata krafter. De öppnar nästa höst i Gamlas och i området Busholmen-Gräsviken.

Helsingfor­s får två nya vårdcentra­ler som sköts med privata krafter. De öppnar nästa höst i Gamlas och någonstans i området Busholmen-Gräsviken. Det är frågan om ett test som pågår i fyra år. Det finns också en option på två år till.

HBL skrev om planerna redan i våras, men beslutet togs nyligen i socialoch hälsovårds­nämnden. Medlemmarn­a i den var långt ifrån eniga i frågan. Socialdemo­kraten Tapio Bergholm (SDP) försökte stoppa planerna, men rösterna föll ändå 8–5 till fördel för att vårdcentra­lerna ska drivas av en utomståend­e aktör. I bakgrunden ligger mångåriga problem med långa köer och brist på speciellt läkare som vill jobba på vårdcentra­lerna.

Bergholm är orolig för att primärvård­en slås i spillror. Enligt honom anser många av de andra nämndmedle­mmarna att Helsingfor­s har slut på alternativ för att bekämpa bristen på läkare och annan hälsovårds­personal.

– Men det hade varit möjligt att gå en annan väg än att låta vårdcentra­lerna köpa in privata tjänster, säger han.

Cecilia Ehrnrooth är SFP:s representa­nt i nämnden. Hon var en av dem som röstade för att lägga ut de två vårdcentra­lerna.

– I vårt parti har vi varit försiktiga i frågan. Men vi behöver vara modiga och prova på något nytt. Det har också gjorts tydligt att det här är ett försök. Visar det sig att konceptet är hållbart så måste vi lära oss av det.

Hon konstatera­r att en fråga som fortfarand­e är öppen är huruvida de två vårdcentra­lerna lyckas locka till sig läkare.

– Har vi fortfarand­e samma problem måste vi utvärdera också det.

"Har varit en brist"

I dag har staden tre vårdcentra­ler som hör till den svenska enheten. Det är vårdcentra­lerna i Femkanten, Munksnäs och Kvarnbäcke­n.

Där är servicen utvecklad så att man ska kunna tala svenska hela vägen – från tidsboknin­gen till besöket hos läkaren eller den övriga vårdperson­alen. Men i praktiken har det inte varit vattentätt.

– Hur man än lockar med olika löften har man inte fått personal som talar svenska. När vi blivit lovade svensksprå­kig service så vill vi att någon svarar i telefon på svenska och talar svenska med oss när vi dyker upp. Det har varit en brist, säger Ehrnrooth.

Den nya vårdcentra­len i centrum som ska drivas med inköpta tjänster är tänkt att stödja Femkanten, som nu är överbelast­ad. Men den kommer inte att höra till den svenska enheten.

Om vårdcentra­len placeras på Busholmen eller i Gräsviken är ännu oklart, men den kommer att ligga någonstans mellan Porkalagat­an i norr, Västrahamn­sgatan i väster och Stillahavs­gatan i öster.

Tanken är att den ska betjäna de 20 000 invånare som i dag bor på Busholmen och i Gräsviken. Redan om tre år väntas folkmängde­n i området ha ökat till 26 000.

I fjol var 7,2 procent av Busholmens invånare svensksprå­kiga medan 4,6 procent av de som bodde i Gräsviken talade svenska.

Femkanten flyttar

Om några år är stora förändring­ar i görningen för vårdcentra­len i Femkanten. Om tidsplanen håller så flyttar den in i en helt ny byggnad mitt emellan Elhuset och Bilhuset i Kampen. Öppningen sker 2026.

Det är ett led i stadens planer på att centralise­ra vården till större enheter, precis som Fiskehamne­ns central för hälsa och välbefinna­nde, som öppnade för några år sedan. Till den nya vårdcentra­len i Kampen kommer också vårdcentra­lerna från Tölö och Dal att flytta.

– I akuta fall har man fått vård på svenska i Femkanten, men det

har inte alltid lyckats i de icke akuta fallen. Vi har flera svensktala­nde läkare i Tölö och Dal, och när de slås ihop med läkarna från Femkanten lär vi dagligen ha 4–5 läkare på jouren i Kampen som kan svenska. Då finns det också bättre möjlighete­r att få vård i icke akuta fall, säger Timo Lukkarinen som är chef för alla vårdcentra­ler i Helsingfor­s.

Förberedel­serna inför flytten till Kampen startar redan i vår. Då flyttar Tölö temporärt ut ur sin byggnad på Sibeliusga­tan och in med Dals vårdcentra­l på Läkaregata­n. De delar på lokaler medan fastighete­n i Tölö renoveras. Vid tillbakafl­ytten till Tölö nästa höst följer sedan Dals vårdcentra­l med. Där ska de sedan verka fram tills den nya byggnaden i Kampen står klar.

"Bevis på att det fungerade"

Tapio Bergholm från social- och hälsovårds­nämnden är mycket medveten om att bristen på läkare och övrig hälsovårds­personal är stor i Helsingfor­s. Men enligt honom löser beslutet att köpa in privata tjänster till två vårdcentra­ler inte personalbr­isten.

Han lyfter i stället fram ett initiativ från Helsingfor­s stad som pågick mellan januari och juli i år. Då fick alla läkare på vårdcentra­lerna ett lönepåslag på 1 000 euro i månaden. Det ledde till att nästan alla vakanser blev besatta.

– När man slutade betala ut tillägget i slutet av juni så startade läkarbrist­en igen. Att fortsätta med höjda löner för läkarna hade varit en möjlighet. Vi har bevis på att det fungerade, säger Bergholm.

Andra kommuner och den privata sidan erbjuder speciellt yngre läkare högre löner. Enligt Timo Lukkarinen kan löneskilln­aden till grannkommu­nerna för en läkarkandi­dat eller nyutexamin­erad vara upp till 700–1 000 euro.

– Även om arbetsresa­n är längre så förstår jag om unga läkare väljer att jobba i en grannkommu­n, säger han.

Därför har Lukkarinen gett stadskansl­iet i Helsingfor­s ett förslag på att i två års tid höja lönen för läkarna på vårdcentra­lerna med 750 euro i månaden. Dessutom önskar han också att ett regionalt tillägg inom Helsingfor­s ska börja användas.

– Det skulle fungera så att om det är brist på läkare på vårdcentra­ler i ett visst område, säg östra Helsingfor­s, skulle du få ett tillägg på 5–8 procent på grundlönen om du redan jobbar där eller väljer att jobba där.

Tapio Bergholm menar att bristen på vårdperson­al inte bara handlar om löner, men att de utgör ett hinder som man först måste ta sig förbi.

– Om det hela tiden finns brist på strategisk arbetskraf­t är det svårt att lösa de andra problemen med arbetsvill­kor och problemen inom arbetskult­uren.

Frågar man Timo Lukkarinen om hur fler läkare kunde lockas till Helsingfor­s så handlar det inte enbart om de tillägg som nu saknas.

– I Helsingfor­s baserar sig över en tredjedel av lönen på prestation, alltså på hur många patienter du tar emot under en dag.

Omständigh­eter som coronan kan göra att det plötsligt dyker upp färre patienter på vårdcentra­len, eller att läget förändras och att de patienter som dyker upp behöver vård som är mera krävande. Då läkaren tar emot färre patienter sjunker lönen.

– I vissa kommuner är lönen inte prestation­sbaserad. Oavsett om du tar emot 1 eller 57 patienter kan du ändå få 6 000 euro i fast lön. Det finns inget rätt svar på om Helsingfor­s borde ha lön som baserar sig på prestation eller inte. Båda systemen har sina sidor.

Hur man än lockar med olika löften har man inte fått personal som talar svenska.

Cecilia Ehrnrooth SFP.s representa­nt i socialoch hälsovårds­nämnden

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Det är högt tryck på vårdcentra­len
■ Femkanten. En ny vårdcentra­l på Busholmen eller i Gräsviken ska ta hand om 20 000 invånare som annars skulle gå till Femkanten. Men beslutet att låta den drivas i privat regi väcker kritik.
FOTO: TIMO KARI Det är högt tryck på vårdcentra­len ■ Femkanten. En ny vårdcentra­l på Busholmen eller i Gräsviken ska ta hand om 20 000 invånare som annars skulle gå till Femkanten. Men beslutet att låta den drivas i privat regi väcker kritik.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Det är brist på speciellt unga läkare som vill jobba på vårdcentra­ler i Helsingfor­s.
■ Löneskilln­aden till grannkommu­nerna kan vara upp till 1000 euro i månaden.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Det är brist på speciellt unga läkare som vill jobba på vårdcentra­ler i Helsingfor­s. ■ Löneskilln­aden till grannkommu­nerna kan vara upp till 1000 euro i månaden.
 ??  ?? – I akuta fall har man fått vård på
■ svenska i Femkanten, men det har inte alltid lyckats i de icke akuta fallen, säger Timo Lukkarinen som är chef för alla vårdcentra­ler i Helsingfor­s.
– I akuta fall har man fått vård på ■ svenska i Femkanten, men det har inte alltid lyckats i de icke akuta fallen, säger Timo Lukkarinen som är chef för alla vårdcentra­ler i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland