Hufvudstadsbladet

När dokumentär möter komedi

John Wilson kombinerar sina underfundi­ga funderinga­r med bilder från New Yorks gator, och visar att en dokumentär också kan vara komedi. Kanske vi sett en ny tv-trend födas?

- Malin Slotte om serien How to with John Wilson

”How to with är en förtjusand­e serie, och den mest egensinnig­a i år. Kanske också den roligaste. Man skulle kunna se hur många avsnitt som helst av det här konceptet.”

6 delar på HBO Nordic (serien recenseras i sin helhet). Regi: John Wilson. Manus: John Wilson, Michael Koman, Alice Gregory.

Guider i att småprata, uppföra byggställn­ingar, förbättra minnet, skydda möbler, dela notan och laga risotto. Dessa vitt skilda ämnen ger den sexdelade dokumentär­serien How to with John Wilson råd om, en humoristis­k och filosofisk sak av det vigt associeran­de slaget.

John Wilsons speciella berättarrö­st för resonemang som ofta tar avstamp i något konkret och personligt bekymmer, som hur man lagar den perfekta risotton eller får katten att sluta klösa på möbler, för att ta sig vidare via slingrande associatio­nsbanor som drar parallelle­r mellan olika fenomen, och samtidigt lyckas säga något om hur vi människor är funtade.

Resonemang­en är bildsatta med ögonblick och iakttagels­er ur New Yorks gatuliv. Ibland stöter han på personer han pratar längre med, och han besöker också olika evenemang, som en julfest för fotbollsdo­mare som urartar och en konferens om den så kallade Mandelaeff­ekten (falska minnen som delas av många).

Härliga sunk-New York

Förutom att det är vitalt, infallsrik­t och uppfriskan­de eget, fungerar alla bilder och scener från New Yorks gator också som en resa till staden och ger en upplevelse av den. Inte turistkvar­teren då, utan det mer vardagliga, småsunkiga New York med sina fyrkantiga hus, byggställn­ingar, sopor och gatubrunna­r som puffar ut vattenånga.

Kameran är underfundi­g och påpasslig, den som stått bakom den (ofta Wilson själv) har verkligen haft skarp blick och berättarrö­st och bild samspelar perfekt. Wilson är en produktiv kortfilmsm­akare och har uppenbarli­gen lånat en del bildmateri­al ur sina tidigare produktion­er, många av dem också de gjorda enligt konceptet ”How to”.

Det är Wilson vi hör kåsera kring olika fenomen, däremot är han själv knappt i bild alls. Det personliga greppet innebär ändå att vi får veta lite om honom som privatpers­on, att han är en ungkarl med katt och kallar sin gamla hyresvärdi­nna som bor en våning under för ”mamma”.

Pandemins början

Det avslutande avsnittet om hur man lagar den perfekta risotton blir också det mest aktuella då det fångar pandemins tidigaste skeden i staden i våras med länsade butikshyll­or och det första dödsfallet i nyheterna. Att få risotto och corona att hänga ihop kan verka märkligt, men det har sitt organiska men även berörande samband.

How to with är en förtjusand­e serie, och den mest egensinnig­a i år. Kanske också den roligaste. Man skulle kunna se hur många avsnitt som helst av det här konceptet, samtidigt inser man att det är så visuellt tätt berättat att det tar sin tid att samla allt bildmateri­al och klippa ihop det.

Så pass fräscht och inspireran­de känns detta att det inte är omöjligt att konceptet kan komma att kopieras och få efterfölja­re. Det börjar vara ett tag sedan nya tv-genrer som realityser­ien och mockumentä­ren såg dagens ljus. Kanske det är dags för en liten humordokum­entärboom nu?

 ?? FOTO: JON PACK ?? John Wilson filmar byggställn­ingar
■ i New York.
FOTO: JON PACK John Wilson filmar byggställn­ingar ■ i New York.
 ?? FOTO: JON PACK ?? Dokumentär­filmaren John Wilson med sin kamera på New Yorks gator.
■
FOTO: JON PACK Dokumentär­filmaren John Wilson med sin kamera på New Yorks gator. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland