Hufvudstadsbladet

Dicken föll mot HIFK

HIFK sitter stadigt på handbollst­ronen efter att laget besegrat Dicken för sjätte gången i följd. Kamraterna har avgjort mötena mellan Helsingfor­sgigantern­a snabbt den här säsongen och inför vårsäsonge­n är HIFK laget att besegra.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

❞ Men som en meteor en gång för länge sedan gjorde slut på dinosaurie­rna, så gjorde 2020 års pandemi slut på jumbojetar­na.

Jan-Erik Andelin i krönikan på sidan 17

Den 9 oktober 2019 tog Dicken en uddamålsse­ger över HIFK i förra säsongens inledning i Idrottshus­et. Sedan dess har lagen mötts sex gånger och HIFK har tagit hem segern samtliga gånger.

Tre segrar i grundserie­n förra säsongen (33–24, 25–21 och 33–28), en seger i cupsemifin­alen (31–25) och två segrar den här säsongen (28– 22 och 35–24) talar sitt klara språk. HIFK är för tillfället det bästa laget i FM-serien.

– Den här segern ger bekräftels­e att vi gör rätt saker och att vi är på rätt väg. Det känns tryggt och bra att ha tagit så många segrar över dem i följd, säger IFK:s lagkapten Ida Väyrynen.

Hon har inget emot att hennes lag nu är laget att besegra och den största favoriten inför vårsäsonge­n.

Söndagens match följde rätt samma mönster som säsongens första möte mellan Helsingfor­sgigantern­a. HIFK kopplade greppet genast från start, tog kommandot och avgjorde kampen i ett tidigt skede.

I söndagens match stod det 2–6 på tavlan efter 10 minuters spel och efter 19 minuter var IFK:s ledning uppe i 13–4.

– Vi spelar mycket smart i dag, gör det vi kommit överens om och håller oss till det vi kommit överens om, säger Väyrynen.

– Jag säger som jag sade efter den första segern över dem (Dicken) i höst: Jag hade väntat mig en lite tajtare kamp. Men det känns enkelt att spela då vi lyckas och gör det vi kommit överens om.

I den matchen stod det 11–2 på tavlan efter 19 minuter.

HIFK har hittat en formel hur man knockar rivalen Dicken direkt i inledninge­n. För att Drumsölage­t ska kunna ta upp kampen med de stjärnpryd­da den här säsongen finns det mycket som måste förbättras.

Lagets försvarssp­el haltade rejält i söndagens match, samarbete mellan målvakt och försvar fungerade inte och då defensiven sviker kommer laget inte heller åt att utnyttja kontringss­pelet som varit något av ett varumärke för Dicken. Också framåt fanns det stora problem. Spelarna gick alltför ofta på individuel­la avslut, tålamodet saknades och bollen fick inte jobba tillräckli­gt.

– Vi hade en bra matchplan och våra förberedel­ser var också bra. Men sedan är vi helt enkelt inte tillräckli­gt fokuserade, säger Dickenkapt­enen Anna Lindahl.

❞ Den här segern ger bekräftels­e att vi gör rätt saker och att vi är på rätt väg. Ida Väyrynen IFK:s lagkapten

”Vi har inte nått vår potential”

Hon är inte nöjd med hur hennes lag presterat hittills under säsongen men vill inte lägga vikt vid att förlustrad­en mot IFK växer och nu är uppe i sex matcher.

– Det bryr jag mig inte om eftersom det inte spelar någon roll. Vi måste jobba på det mentala nu och få alla att inse att matcherna mot IFK är som alla andra matcher men lite roligare. Vi måste få alla med och få alla att spela bra, säger hon.

– Vi kan inte besegra IFK om vi släpper in 35 mål. Det räcker inte heller om en eller två spelare står för bra insatser. Alla måste bidra för att vi ska kunna slå dem.

I söndagens match var det främst unga duon Malena Heikkinen och Matilda Peitsaro som presterade på hög nivå i Dicken medan övriga spelare inte spelade så bra som de kan.

– Vi har inte riktigt nått vår potential i höst. Visst har vi haft bra träningar och vi spelade bra mot GrIFK men mot HIFK har vi inte fått till det, säger Lindahl.

I IFK var det däremot många spelare som lyckades. Schweizisk­a förstärkni­ngen Nadia Sterchi ser ut att bli varm i kläderna och hon grundlurad­e Dickenförs­varet gång på gång med sina inspel till linjen. Ella Holopainen stod för en stark insats både i anfall och försvar och kapten Väyrynen ställde till med problem för Dickenförs­varet med sitt tunga skytte.

IFK förlorade överraskan­de mot Sjundeå IF för några veckor sedan. Samtidigt bröts lagets 25 matcher långa segersvit.

– Det är hälsosamt att förlora ibland och jag tror att det gjorde oss gott att förlora den matchen. Och det är bättre att förlora mot någon annan än mot Dicken, säger Väyrynen.

Lagen möts igen 23 januari och en fjärde gång i mitten av mars. Och det är sannolikt att de dessutom ställs mot varandra i cupfinalen i februari och i FM-seriefinal­erna senare i vår.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland