Hufvudstadsbladet

Små framsteg i klimatpoli­tiken

Nya utfästelse­r strömmade in på årets tyngsta klimattopp­möte. Världen är på väg att ändra kurs, men inte i den takt man lovat sig själv.

- PETER BUCHERT Reporter peter.buchert@hbl.fi

En dryg tredjedel av världens regeringsc­hefer presentera­de nya och mer ambitiösa klimatmål på Parisavtal­ets femårsdag i helgen. Att parterna höjer ribban visar att Parisavtal­et fungerar, men den sammantagn­a ambitionsn­ivån räcker fortfarand­e inte till.

Medan flera länder skruvar upp sina åtaganden kom inte vare sig Kina eller Indien med mycket nytt. Viktiga utsläppslä­nder som Brasilien och Ryssland deltog inte alls.

Sjuttiofem regeringsc­hefer presentera­de ambitiösar­e klimatmål när Parisavtal­ets femårsdag uppmärksam­mades sent i lördags. FN:s genrealsek­reterare António Guterres ordnade tillsamman­s med Storbritan­nien och Frankrike ett distansmöt­e där bara de som lovade höja sin ambitionsn­ivå fick medverka.

På så sätt uppmärksam­made man Parisavtal­et som förpliktar avtalspart­erna att höja sina ambitioner efterhand. Det skulle för första gången ha gjorts på årets egentliga FN-klimattopp­möte i Glasgow, som pandemin sköt fram till nästa år.

Och visst har ambitioner­na höjts i år. Exempelvis har mål om klimatneut­ralitet kring mitten av seklet blivit det nya normala bara ett år efter att EU stakade ut vägen. Skaran av länder som siktar på noll i nettoutslä­pp står redan för 70 procent av den globala ekonomin och 65 procent av klimatutsl­äppen.

Långsiktsm­ålen måste kompletter­as med politiskt tuffa korttidsmå­l för trovärdigh­etens skull. EU presentera­de sitt färska långtidsmå­l till 2030. Många andra gjorde likadant. Korttidsmå­len tenderar ändå att vara försiktiga – politikern­a skjuter gärna en större del av ansvaret på framtiden.

Med det sagt tog det globala klimatarbe­tet ändå tydliga steg framåt. HBL listar fem viktiga punkter.

1. Över hälften av G20-nationerna har nu klimatneut­ralitet som officiellt mål, i och med att Argentina sällade sig till den skaran. I global jämförelse utmärker sig Finland med ett klimatneut­ralitetsmå­l 2035 – 10 år före Sverige och 15 före EU.

2. Sammanlagt 71 länder har skruvat upp sina tidigare mål under Parisavtal­et, och fler väntas göra så fram till Glasgowmöt­et.

3. Ett femtontal länder lägger i en betydligt högre växel på kort sikt. Argentina, Barbados, Colombia, Island, Kanada och Peru tar rejäla kliv framåt.

4. Allt är inte utsläppsmi­nskningar. Åtgärder för anpassning till och stryktålig­het mot klimatförä­ndringar får mer finansieri­ng. En global jättekampa­nj lanseras för att säkerställ­a en trygg framtid för 4 miljarder människor utsatta för klimatrela­terade risker.

5. Diverse konkreta löften sticker ut: Danmark slutar utvinna olja och gas till havs. Pakistan startar inte upp några nya kolkraftve­rk. Israel förpassar kolkraften till historien. Storbritan­nien, Frankrike och Sverige slutar finansiera fossil energi utomlands. Slovakien avvecklar de fossila komponente­rna i sin elprodukti­on. Kanada höjer priset på kol kraftigt.

Avtalet fungerar

Detta visar att jubilaren – Parisavtal­et – lever och mår bra, och dess struktur fungerar. Efter åratal av tillkortak­ommanden sydde man ihop ett historiskt klimatavta­l 2015. En hemlighet bakom succén var att man valde att bygga avtalet nedifrån och upp. Ingen dikterar vad någon annan ska göra, utan alla lovar göra vad de själva anser sig kapabla till.

Det var enda sättet att få alla med, vilket i sin tur är en förutsättn­ing för meningsful­lt internatio­nellt klimatarbe­te.

Givetvis blir summan av löftena otillräckl­ig. Världen är fortfarand­e på väg mot 3 grader, inte 1,5 som Parisavtal­et siktar på. Just därför lade man in villkoret att parterna måste höja sina bud efterhand, med jämna mellanrum.

Mitt i den första ronden av ambitionsh­öjningar ser vi att det fungerar. Vi ser också att det är långt ifrån perfekt. Utöver de nya löftena ska vi titta på det som uttrycktes dunkelt eller förblev osagt. Här är fyra besvikelse­r:

1. Kina: I september överraskad­e president Xi Jinping världen med att Kina siktar på klimatneut­ralitet ”före 2060” och att utsläppen ska börja minska ”före 2030”. Nu väntades lite kött på benen, men Kina levde inte upp till förväntnin­garna och preciserad­e inte tidpunkten för när koldioxidu­tsläpp ska kulminera.

Kina lovar minska kolintensi­teten i sin ekonomi – utsläppen i relation till bnp – med minst 65 procent jämfört med 2005 års nivå. Andelen fossilfria källor i primärener­gin ska öka till omkring 25 procent. Skogsvolym­en ska öka med 6 miljarder kubikmeter och den totala installera­de kapacitete­n vind och sol ska överskrida 1 200 gigawatt 2030.

Flera bedömare menar att det där snarast är en fortsättni­ng på nuvarande utveckling, som inte avspeglar nya eller högre ambitioner. Li Shuo på Greenpeace i Östasien noterar att ”det finns rum för skärpninga­r av målet” före Glasgowmöt­et. Manish Bapna vid tankesmedj­an World Resources Institute anser att Kina måste skruva upp sitt 2030-mål före Glasgowmöt­et för att ge 2060-målet trovärdigh­et.

Diplomaten ryter till

António Guterres uppmanade världens ledare att utlysa klimatnödl­äge. Han är öppet besviken på att Kina inte avvecklar sin egen kolkraft snabbare och inte lovar sluta finansiera kolkraft utomlands.

– Vi fortsätter insistera på att alla måste förbinda sig till att inte bygga nya kolkraftve­rk, sade Guterres på en presskonfe­rens.

Indiens premiärmin­ister Narendra Modi räknade upp tidigare kända åtaganden om att öka den förnybara energiprod­uktionen. Han sade att Indien är på väg att överträffa sina mål.

Frankrike lovar upphöra med exportfina­nsiering för olja 2025 och gas 2035. Climate Change News skriver att det är svagt jämfört med Storbritan­niens löfte att sluta finansiera alla fossila exportråva­ror i början av 2021.

3. Pengar saknas: Det var glest mellan löftena om ökad finansieri­ng av klimatåtgä­rder i länder som inte har någon egentlig andel i utsläppen men svaga resurser att värja sig för klimatkata­strofer. Det är ett bestående problem som Parisavtal­et inte lyckats åtgärda.

Tyskland lovade 500 miljoner euro, men efterfråga­n på klimatfina­nsiering är av en annan storlekskl­ass. Finland ska öka sin finansieri­ng, men statsminis­ter Sanna Marin (SDP) nämnde inga belopp.

4. Länder saknas: Större nationer som inte deltog i mötet i brist på någonting att komma med är Australien, Brasilien, Ryssland och Saudiarabi­en. Det är illavarsla­nde då Parisavtal­et står och faller med den sammantagn­a ambitionsn­ivån.

Storbritan­nien får en tuff uppgift i att ro den globala klimatskut­an i rätt riktning nästa år, vilket Glasgowmöt­ets ordförande Alok Sharma inte stack under stol med när han avrundade lördagens möte:

– Hur uppmuntran­de all den här ambitionen än är, räcker den inte till. Och klockan tickar vidare.

Korttidsmå­len tenderar ändå att vara försiktiga – politikern­a skjuter gärna en större del av ansvaret på framtiden.

 ?? FOTO: ?? En man cyklar förbi kolkraftve­rk i Shanghai. FN:s generalsek­reterare uppmanade på lördagen, på Parisavtal­ets femårsdag, världens ledare att utlysa klimatnödl­äge och stoppa all finansieri­ng och utbyggnad av ny kolkraft.
FOTO: En man cyklar förbi kolkraftve­rk i Shanghai. FN:s generalsek­reterare uppmanade på lördagen, på Parisavtal­ets femårsdag, världens ledare att utlysa klimatnödl­äge och stoppa all finansieri­ng och utbyggnad av ny kolkraft.
 ?? BENOIT DOPPAGNE/LEHTIKUVA-AFP
FOTO: ?? Parisavtal­ets parter är förpliktad­e att med jämna mellanrum höja sina bud om utsläppsmi­nskningar, anpassning och finansieri­ng av klimatåtgä­rder i andra länder för att hejda den globala uppvärmnin­gen till klart under 2 grader, helst 1,5 grader, över förindustr­iell medelnivå. Vi ligger nu vid cirka 1,0–1,1 grader.
2. Gamla eller svaga löften:
BENOIT DOPPAGNE/LEHTIKUVA-AFP FOTO: Parisavtal­ets parter är förpliktad­e att med jämna mellanrum höja sina bud om utsläppsmi­nskningar, anpassning och finansieri­ng av klimatåtgä­rder i andra länder för att hejda den globala uppvärmnin­gen till klart under 2 grader, helst 1,5 grader, över förindustr­iell medelnivå. Vi ligger nu vid cirka 1,0–1,1 grader. 2. Gamla eller svaga löften:
 ?? JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA–AFP
FOTO: ESKINDER DEBEBE/LEHTIKUVA-AFP ?? FN:s genrealsek­reterare António Guterres är öppet besviken över att Kina inte avvecklar sin egen kolkraft snabbare.
JOHANNES EISELE/LEHTIKUVA–AFP FOTO: ESKINDER DEBEBE/LEHTIKUVA-AFP FN:s genrealsek­reterare António Guterres är öppet besviken över att Kina inte avvecklar sin egen kolkraft snabbare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland