Hufvudstadsbladet

Många fördelar med ny värnplikt

Tiden är inne för en reform av värnplikts­systemet. Den kan eventuellt också stoppa en sjunkande försvarsvi­lja.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Behovet av en förändring av vårt värnplikts­system har diskuterat­s redan länge. Försvarsma­kten har uttryckt oro då allt färre genomför sin värnplikt och samtidigt minskar åldersklas­serna.

I vintras tillsatte regeringen en parlamenta­risk kommitté som fick i uppdrag att förbereda en reform av vår värnplikt. Yle ställde genast frågor till alla riksdagspa­rtiers kommittéme­dlemmar och med stöd av svaren verkar den politiska beredskape­n vara stor att grundligt se över systemet.

Kommittén ska komma med sina förslag nästa höst och får nu också uppbacknin­g av folket. Planerings­kommission­en för försvarsin­formation (PFI) har i en intervjuun­dersökning utrett bland annat finländarn­as inställnin­g till värnplikte­n. Resultatet visar att det finns en utbredd önskan om förändring.

Endast hälften av de tillfrågad­e stöder det nuvarande värnplikts­systemet, alltså allmän värnplikt för män och frivillig militärtjä­nst för kvinnor. Det har snabbt skett en stor förändring, för bara ett år sedan tyckte ännu två av tre att det nuvarande systemet är bra. Åsiktsförä­ndringen har gått i samma riktning i alla åldersgrup­per.

Endast var fjärde tycker att uppbådssys­temet ska förbli som det är. En av fem vill utvidga det att omfatta kvinnor så att det också innebär värnplikt för kvinnor. Obligatori­ska uppbåd för alla men frivillig militärtjä­nst för kvinnor stöds av en annan femtedel.

Över hälften ser gärna en övergång från allmän värnplikt till allmän medborgart­jänst, både för män och för kvinnor. Den kunde fullgöras antingen som civiltjäns­t eller beväringst­jänst. Färre än var tredje motsätter sig en övergång till medborgart­jänst.

Värnplikt, alternativ­t medborgart­jänst, kunde vara så mycket mer mångsidigt än i dag. Det skulle göra det såväl möjligt som mer intressant för nya grupper att över huvud taget delta.

Det är viktigt att det sker förändring­ar med tanke på krympande åldersklas­ser, men det är minsann också en fråga om ökad jämställdh­et och jämlikhet då värnplikte­n står inför en reform – som borde bli omfattande. Jämställdh­eten kan förbättras genom att exempelvis öppna uppbåden för alla, både kvinnor och män. För den som inte vill eller kan göra värnplikt kunde det finnas en obligatori­sk samhällsel­ler medborgart­jänst.

PFI:s årliga enkäter ger en bred bild av finländarn­as inställnin­g till och känsla för försvar och säkerhet. Det är i de här utredninga­rna som också folkets försvarsvi­lja mäts. Den ligger i Finland på en internatio­nellt sett oerhört hög nivå. År efter år kan politiker från Finland i internatio­nella sammanhang stoltsera med en gedigen uppbacknin­g av folket då det gäller beredskap att försvara fädernesla­ndet.

I den färska mätningen svarar 65 procent jakande på frågan ”Om Finland blir anfallet borde finländarn­a enligt er åsikt försvara sig med vapenmakt i alla situatione­r, även om resultatet förefaller osäkert?” Det är tre procentenh­eter lägre än för ett år sedan. Likaså har den personliga försvarsvi­ljan minskat med några procentenh­eter.

Det är inte fråga om några stora förändring­ar, men trenden är nedåtgåend­e. Den uttalade försvarsvi­ljan är nu lägre än någonsin sedan 1988. Samtidigt ger siffrorna för oviljan att försvara landet tröst. Den har inte stigit, det är närmast den grupp som inte kan säga eller ta ställning som har vuxit avsevärt.

Försvarsvi­ljan är klart lägre i de yngre åldersgrup­perna. Ett modernare och mångsidiga­re värnplikts­system kunde bidra till att öka engagemang­et och viljan att aktivt delta i landets försvar, då det behövs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland