Hufvudstadsbladet

Distansund­ervisninge­n satte elever i ojämlik sits

Distansstu­dierna i våras ökade elevernas behov av stöd hemifrån, vilket satte vissa av dem i en ojämlik situation, visar en färsk rapport.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT nyheter@hbl.fi

Hela utbildning­ssystemet övergick i snabb takt till distansund­ervisning när coronan slog till på våren. Centret för utbildning­sutvärderi­ng (NCU) har utrett hur jämlika elevernas förutsättn­ingar att lära sig var under distansund­ervisninge­n.

Eleverna måste få mer individuel­lt stöd på alla utbildning­snivåer, lyder omdömet i ett nötskal.

Behovet av stöd varierade speciellt inom den grundlägga­nde utbildning­en.

– En del trivs bra med att vara självständ­iga, andra gör det inte. Skolan måste bättre kunna beakta allas behov, säger utvärderin­gsexpert Carola Åkerlund vid NCU.

Förutsättn­ingarna att studera hemifrån varierar. Det här sätter eleverna och studerande­na i en ojämlik position, visar resultaten.

En stor del av eleverna kände sig överbelast­ade och villrådiga på grund av de nya arrangeman­gen. I fortsättni­ngen måste utveckling­en av digital pedagogik riktas så att den tar hänsyn till olika behov hos elever, studerande och de som tillhör specialgru­pper.

– Speciellt gymnasieel­ever kände sig överbelast­ade. Många hade problem med att upprätthål­la motivation­en i de självständ­iga studierna. Alla har inte heller möjlighet till en lugn studiemilj­ö där hemma, säger Åkerlund.

Ett problem var också att tröskeln för att söka sig till skolhälsov­ården blev högre.

– När du befinner dig fysiskt på plats är det mycket enklare att gå och knacka på dörren.

Bättre förberedda

På våren tog coronan alla på sängen, men nu är såväl samhället som skolsystem­et bättre förberett.

Det finns en grund att utgå från tack vare det digitala kliv hela samhället tvingades till, och Åkerlund tror att man redan nu är bättre förberedd och kan hantera situatione­n i skolorna.

– Alla har blivit tvungna att lära sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland