Hufvudstadsbladet

Kampen efter brexit

-

● Storbritan­nien lämnade formellt EU redan den 31 januari i år och deltar efter det inte längre i exempelvis ministerrå­dsmöten eller i EU-parlamente­t. Samtidigt gäller särskilda övergångsr­egler fram till den 31 december i år för att underlätta för företag och allmänhet att anpassa sig.

● Under större delen av 2020 har förhandlin­gar pågått i hopp om att få till ett omfattande avtal för att reglera handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari. Samtalen har dock störts av både coronapand­emin och stor oenighet i tunga frågor.

● De största motsättnin­garna gäller frågan om rättvisa produktion­svillkor. Storbritan­nien vill ha fri tillgång till EU:s inre marknad, men vill inte automatisk­t behöva följa EU:s olika regler. EU-sidan är samtidigt orolig för att det skulle kunna innebära att brittiska produkter tillåts konkurrera med hjälp av exempelvis lägre miljökrav eller enklare produktion­svillkor.

● Tack vare det utträdesav­tal som parterna enades om i fjol bjuder årsskiftet ändå inte på den "stupartade" brexit som då hotade. I utträdesav­talet regleras exempelvis villkoren för EU-medborgare bosatta i Storbritan­nien samt även gränsfrågo­rna på Irland.

● I torsdags presentera­de EU fyra nödåtgärde­r i händelse av en avtalslös brexit: för att säkra flygtrafik­en under sex månader, ordna tillfällig­a säkerhetsc­ertifikat för flygplan, säkra en "grundlägga­nde" gods- och passagerar­trafik på landsvägar­na samt skapa ett ramverk för att ordna ömsesidig tillgång till varandras fiskevatte­n i ytterligar­e ett år eller tills en fiskeuppgö­relse kan nås med Storbritan­nien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland