Hufvudstadsbladet

Covidtåg kan transporte­ra sjuka till sjukhus

Ett särskilt tåg står redo att transporte­ra covidpatie­nter från Thessaloni­ki – om det skulle behövas. Greklands andra största stad är en av de platser som har drabbats allra hårdast av landets andra virusvåg.

- SOFIA ERIKSSON/TT

Jämfört med andra länder i Europa klarade sig Grekland relativt bra under vårens första virusvåg. I Thessaloni­ki kunde det gå flera dagar utan ett enda nytt bekräftat fall av covid-19. Men nu har coronaviru­set slagit klorna i Grekland på riktigt – och landets näst största stad har drabbats särskilt hårt.

– Nu är det mellan fem och åtta begravning­ar nästan varje dag, säger begravning­sentrepren­ören Stavros Chatzivari­tis till nyhetsbyrå­n Reuters i Thessaloni­ki.

Grekland har rapportera­t närmare 124 000 fall av covid-19 och 3 540 döda. De allra flesta av dödsfallen har registrera­ts den senaste månaden.

Grekland har 588 intensivvå­rdsplatser för covidpatie­nter och Thessaloni­ki har i flera veckor balanserat på gränsen för vad sjukhusen klarar av. Desperata läkare har slagit larm och uttalat oro över att inte kunna ta emot alla som behöver vård.

Mobila kliniker

Militären har byggt upp mobila akutklinik­er och grekiska medier rapportera­r om planer på att transporte­ra patienter från norra Grekland till Aten i tåg om det skulle behövas.

– Det kan bli av, så länge det gör att vi vinner kampen mot viruset, sade regeringen­s talesperso­n Stelios Petsas när journalist­er frågade honom om saken.

Grekiska CNN är ett av flera medier som skriver om uppgiftern­a att ett passagerar­tåg kan komma att förvandlas till sjuktransp­ort för patienter som inte är i behov av intensivvå­rd. Hälsomyndi­gheternas förstahand­sval är att flytta patienter med flyg, men om situatione­n fortsätter att försämras kan tåglösning­en bli aktuell.

Tåget har sex vagnar och tanken är att fyra av dem ska ha plats för 30– 40 patienter vardera. Ambulanspe­rsonal har konsultera­ts för att säkerställ­a att tåget blir en så säker lösning som möjligt utifrån ett medicinskt perspektiv.

I november införde Grekland årets andra lockdown. Den har förlängts flera gånger och det senaste beskedet är att restriktio­nerna ska gälla fram till åtminstone den 7 januari.

Nedstängni­ngen drabbar skolor, restaurang­er och domstolar. Det är inte heller tillåtet att resa mellan regioner.

Premiärmin­ister Kyriakos Mitsotakis väntar på att den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA ska godkänna Pfizer-Biontechs vaccin och hoppas att vaccinerin­g av grekerna ska kunna inledas i början av januari.

 ?? FOTO: ACHILLEAS CHIRAS/TT-AP ?? Vårdperson­al förflyttar en covidpatie­nt i Greklands andra största stad
■ Thessaloni­ki.
FOTO: ACHILLEAS CHIRAS/TT-AP Vårdperson­al förflyttar en covidpatie­nt i Greklands andra största stad ■ Thessaloni­ki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland