Hufvudstadsbladet

Julens magi

- ANNA ALM är ekobonde på Mörby gård i Raseborg.

När maten är äten, klapparna öppnade och skratten klingat av och de andra gått och lagt sig. Att då försiktigt lägga upp fötterna på den gamla antika soffan, luta huvudet mot armstödet och supa in skönheten, värmen, dofterna från en trevlig julaftonsk­väll. Att försöka ta in den kärlek som familjen packat in i vackra papper och rim, att glädjas åt att det här stora rummet som tidigare generation­er byggt just dessa juldagar verkligen kommer till sin rätt.

De jular jag minns har firats med min kärnfamilj med ett relativt enkelt julbord, men några väldigt säkert återkomman­de traditione­r. Att julgranen som når till taket kläs på julaftonsm­orgon, att vi tar del av utlysandet av julfreden från Åbo, att det blir risgrynsgr­öt till lunch och att lite av den förs till tomten på ladugårdsv­inden. Att vi besöker Tage som jobbade här på gården i nästan 50 år för eftermidda­gskaffe och en stämningsf­ull pratstund. Att få mata djuren och lägga ren halm hos dem och ta in den lugn och ro det alltid är hos dem. Sedan en ganska högtidlig middag då vi använder det finaste porslinet och godaste humöret.

Ja, ni märker att listan är lång av dessa troget återkomman­de händelser. Det fanns en tid då jag nästan var en traditions­polis och allt absolut skulle vara som det tidigare varit. Men jag insåg till sist att traditione­r inte är så mycket värda om de skapar mera stress än glädje. I bästa fall skapar traditione­rna en trygghet som blir något man kan luta sig tillbaka mot om livet kanske annars är väldigt omvälvande och annorlunda. På julen struntar vi i sådant som kanske annars skaver och väljer att vara glada och ha det trevligt tillsamman­s.

Den jul jag inte firade hemma var jag utbytesele­v i Frankrike och valde att stanna där med min värdfamilj fast jag visste att det inte riktigt skulle kännas som en riktig jul. Som så ofta fick den julen borta mig att inse hur mycket jag uppskattar det jag har hemma. Då skrev jag en juldikt som sedan har blivit en del av traditione­n på en av de finaste stunderna under julhelgen, nämligen när släkten samlas på annandagen för lunch och hela huset fylls av människor som är mig kära. När de äldre generation­erna sitter vid borden i salen och dricker kaffe i skenet av levande ljus och en hög med barn sitter och pysslar med något på golvet och både vuxna och barn turas om att förse sig av tjinuskin på godisborde­t. I år kommer vi inte att kunna fylla huset med folk, men jag hoppas att vi ändå kan hjälpas åt att sprida känslan som i bästa fall infinner sig när vi alla väljer glädjen och generosite­ten.

Julens magi

Det är fullkomlig magi hur stämningsf­ull en fest kan bli. Hur doften, värmen, liksom ljuset sprider sig i hela huset. Hur litet barn och vuxen man har samma känsla lika sann. Hur frid råder i varje stad. Hur trött och arg blir åter glad. Det är fullkomlig magi hur stämningsf­ull en fest kan bli.

”Det fanns en tid då jag nästan var en traditions­polis och allt absolut skulle vara som det tidigare varit.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland