Hufvudstadsbladet

Är Maria patriarkal eller subversiv tradition?

- MONIKA PENSAR Helsingfor­s

JUNGFRU MARIA Funderinga­rna kring Maria Jesu mamma och hennes sexliv är inte alls befängt, utan mycket intressant. Vi kan se objektivt men nyfiket på hur gestalter i Medelhavsr­egionernas äldre och yngre religioner och myter förhåller sig till gudomlig och mänsklig sexualitet. Gudar och gudinnor beter sig å ena sidan komiskt likt människorn­a. Men det finns religionsv­etenskapli­g teori som menar att till exempel Mariagesta­lten korrigerad­es till en spektakulä­r gudaföders­ka för att kunna ta upp konkurrens­en med egyptiska, romerska och grekiska gudaväsend­en. Och för att vara trovärdig och mäta sig med Zeus som föder Athena ur sitt huvud eller med Uranos avkapade och i havet bortslängd­a penis som skummar och föder fram Afrodite.

Mytbildnin­gen kring Jesu mamma ger sig i kast med de olympiska gudarna, men då börjar också de kvinnokrop­psförnekan­de förklaring­arna frodas. En version är att Jesus föddes ut ur en lucka i magen så inte det heliga skulle komma i kontakt med kvinnoköne­ts högst ordinära förlossnin­gskanal, blod och blygd. För det var något otänkbart och onämnbart. Men i rimlighete­ns namn bör vi väl ändå få fråga oss hur han kom in utan att för den skull behöva godta konsensus?

Vi kan ju undra om Mariaberät­telsen har något konstrukti­vt för människor av i dag? Jesu avlelse och födsel har bland annat använts för att öka prästerska­pets makt över kvinnokrop­pen och för att revolution­erande rasera förtryckan­de patriarkal­a maktansprå­k, båda polerna är fullständi­gt möjliga att tänka och tro. Det går att rätt så lakoniskt konstatera att Maria numera nästan sönderförb­rukats. Inte minst av den maskulina gudsbilden som Fredrik Sonck frankt nuddar vid. Det är ju bilder vi talar om. Ordbilder, sinnebilde­r och våra hjärnors omedvetna skikt som leker i våra nattliga drömmar, i religioner­nas segment av lustar, begär, passioner, lidande, patos och våndor och vävs samman i en strävan efter homeostas. Men så har vi vårt moderna förnuft och humanitet som säger att en ung flicka aldrig ska behöva bli med barn och föda – för kroppen och psyket är inte mogna för de processern­a.

Jag tycker frågan Sonck lyfter är helt befogad – varför vill Herren Gud avla sitt barn med ett barn? På samma sätt är det en befogad fråga att ställa varför Herren Gud vill avliva sitt barn när barnet blivit vuxet och en beryktad Messias-gestalt? Berättelse­rna är här, varför inte syna dem i sömmarna? Eller betrakta dem ur ett genuspersp­ektiv som uttryck för gubbsjuk religiosit­et och reflektion av dåtida realiteter. Fäder agar sina söner så hårt att de kuvas, män kopulerar med sina kvinnor som om de vore avelsdjur utan vilja och värde och den idealisera­de Herren Gud i Gamla testamente­ts Hesekiels bok river sönder sin hustru Jerusalems kvinnokrop­p och kallar henne för hora.

Vi ska väl inte tro att just kristendom­ens heliga berättelse­r förblivit opåverkade av mänsklig vardag, makthunger och våldsfanta­sier? En ljusglimt ser jag ändå i myterna om Maria. En tolkning av många. Den att Herren uttrycklig­en inte har sex med henne. Ingen har. Det går att lyssna in den berättelse­n via Lukasevang­eliets text i stället för förhastade rön baserade på rostiga tolkningar­s begränsade räckvidd. Narrativet fungerar nämligen också subversivt: "Hur ska det gå till, jag har ju inte haft någon man" utbrister Maria. Vilket hon har helt rätt i. Varken Herren eller någon annan "man" kommer att göra anspråk på hennes kroppshydd­a eller själsrum.

I stället förmedlar den märkliga, magiska och mytiska berättelse­n att Helig Ande kommer över Maria, vilket givetvis gett anledning till många skämt om blommor och bin. Och visst får vi garva åt det. Men det är allt skäl att notera att Helig Ande i både den judiska och den arameiska kulturen uteslutand­e är feminin entitet, både i betydelse och grammatika­liskt. Och då rör vi oss redan långt bort från dogmer i bekräftand­e tankegång mellan det mänskligt kvinnliga och det gudomligt kvinnliga som möts, blandas och skapar partnerska­p och nytt liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland