Hufvudstadsbladet

Att ställa naturen i första hand är ett stort misstag

- JAN-ERIK INGVALL Helsingfor­s

VARG Bernt Nordmans inlägg om stamvårdan­de vargjakt (HBL Debatt 5.12) visar klart vilket olyckligt beslut det var att låta vargen ånyo breda ut sig i Finland. Han tar upp en del av de många problem som fridlysnin­gsbeslutet har åstadkommi­t. Han skriver om misstag i vargpoliti­ken, om hur man nu vetenskapl­igt försöker göra en bedömning av vad som är en gynnsam skyddsstat­us för vargen.

Vargens utbredning i Finland har gett upphov till en mängd skriverier och en vargbyråkr­ati vid sidan om alla de praktiska och ekonomiska problem som landsortsb­efolkninge­n fått på sina axlar. Vårt land har, liksom hela mänsklighe­ten, minsann massor med andra svårighete­r att kämpa med utan att vargar tillåts härja i trakter där det bor människor och idkas jordbruk.

Men som ett axiom utgår Nordman från att vi ska ha varg överallt i Finland, trots att allt förnuft talar för att vargen åter helt borde utrotas. EU:s rovdjursdi­rektiv och fridlysnin­gen av vargen är mänskliga, politiska påfund. I över hundra år, efter att vargen utrotades på senatens initiativ, klarade sig landet bra utan varg. Inga ersättning­ar för rivna husdjur eller vargstängs­el, inga kostnader för inventerin­gar av stammen och dna-undersökni­ngar, inga skolskjuts­ar på grund av vargfaran, inga (desinforme­rande) informatio­nstillfäll­en. Inga frustrerad­e inlägg på debattsido­rna heller!

Att ställa naturen i första hand är ett stort misstag. Naturen klarar sig alltid i en eller annan form. Vargen klarar sig utan ”stamvårdan­de” jakt liksom alla vilda djur har klarat sig före människan. Nu gäller det att vårda naturen så att människorn­a har det bra och att kommande generation­er kan försörja sig. Vi borde nu fokusera på andra, för mänsklighe­ten viktiga miljöfrågo­r, såsom jordens utarmning (Peter Buchert, HBL 5.12) och den oroande minskninge­n av pollineran­de insekters antal.

Med tanke på hur människan omskapat naturen genom uppodling av brukbar jord och andra åtgärder som kraftigt förändrat landskapsb­ilden och olika organismer­s levnadsbet­ingelser är det rent självbedrä­geri och hyckleri att propagera för en livskrafti­g vargstam som en lösning på våra miljöprobl­em. Med beaktande av de till synes olösliga konflikter vargen tycks åstadkomma vore det enda rationella att skjuta alla vargar i vårt land och därefter hålla vargen borta genom fri jakt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland