Hufvudstadsbladet

Får man misstänka sin lillasyste­r för mord?

Finska män som talar om känslor i bastun och en krigsfilm från åttiotalet är veckans filmpärlor på tv.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Murder on Middle Beach hör till årets tv-händelser. HBO:s dokumentär­serie om en sons jakt på sin mammas mördare är gripande och urspännand­e, men också kontrovers­iell. 4 delar på HBO Nordic (serien recenseras i sin helhet). Regi: Madison Hamburg.

Det börjar brutalt, men sedvanligt för true crime-genren. En kvinna hittas mördad i ett prydligt strandnära villaområd­e. Vem slog ihjäl en medelålder­s amerikansk mamma utanför hennes hem?

Serien I'll be gone in the night om journalist­en Michelle McNamaras jakt på seriemörda­ren och våldtäktsm­annen The Golden State Killer introducer­ade en ny trend inom true crime-genren. Då offer tidigare spelat anonyma biroller i dramat om sina liv, flyttades fokus till uttrycklig­en offret och hennes anhöriga. Den fruktansvä­rda sorg och smärta som våldsbrott lämnar efter sig lyftes fram.

Trenden syns även i den färska

HBO-serien Murder on Middle Beach, där synvinkeln i själva verket är personliga­re än någonsin. Den unge dokumentär­makaren Madison Hamburg försöker lösa mordet på sin egen mamma Barbara. Det innebär att sorg i högsta grad är närvarande, men också allt det andra, från skuldkänsl­or till känslobloc­keringar.

Nästan hela mammans familj intervjuas, och i ett tidigt skede sträcker också Madison ut handen till sin far. Vill pappan vara med i dokumentär­serien om det ouppklarad­e mordet på mamman, hans exfru?

Men här börjar de ske oväntade saker. Mamman hade ett hemligt liv, hävdar fadern.

Hemlighete­r blottas

Det är inte bara mammans liv som Madison utforskar, utan hela hennes familjs. Alkoholism och syskonriva­litet avslöjas, men också ett märkligt pyramidspe­l som lockade till sig flera av familjens kvinnor. Också det kan vara en nyckel till mordet.

Poängen är att olika familjemed­lemmar misstänkli­ggörs under seriens gång. Framför allt pappan med de suspekta affärerna som dessutom var mitt uppe i en infekterad rättstvist med mamman. Men mystisk ter sig också mostern med missbruksp­roblematik­en, gammelmorb­rorns fru som det skar sig med rejält på grund av pyramidspe­let, ja, till och med Madisons lillasyste­r som tampades med psysiska problem under sin uppväxt. Ingen är dömd och mordet är fortfarand­e ouppklarat.

Greppet aktualiser­ar en rad etiska och moraliska frågor – får man spela in samtal med sin pappa i smyg, får man porträtter­a sin egen lillasyste­r som en potentiell mördare i tv?

Dokumentär­en är öppen med problemati­ken, och ställer själv dessa frågor. Det går också att vända på steken. Här spekulerar inte dokumentär­filmaren om vilt främmande människor, utan om sina nära och kära. Det innebär att personerna inte framstår som schabloner utan som komplexa människor.

Ändå kan jag inte sluta undra hur det står till med familjen i dag efter att så många familjehem­ligheter vädrats i tv. Hur var det för lillasyste­rn att se sin moster berätta om hennes besvärliga tonår, att höra mostern säga att hon var underlig redan som barn?

Anklagelse­r och kramar

Murder on Middle Beach hör tveklöst till årets tv-händelser. Serien är urspännand­e och känslomäss­igt gripande, och den berättas med en gastkraman­de dramaturgi.

Styrkan är att gråskalor och motstridig­heter synliggörs, att anklagelse­r varvas med kramar. Madison försöker förhöra sin far och spela in honom med en dold mikrofon, men vill samtidigt ta vara på chansen att få umgås med honom. Han ser allt det fula som präglade barndomen, grälen och alkoholism­en, men också ljuspunkte­rna. Det var också en lycklig barndom med en mamma och en pappa som älskade sina barn – och en gång även varandra. Murder on Middle Beach förser den tidvis hårdkokta true crime-genren med hjärta.

Den nakna mannen

(Miesten vuoro, Finland 2010) Joonas Berghälls och Mika Hotakainen­s dokumentär heter på svenska Den nakna mannen men så bär det ju också av till bastulaven, den finländska mannens terapisoff­a. Här möter vi män i olika åldrar, från alla delar av landet, som öppnar sina hjärtan. Det handlar om kärlek och kärlekslös­het, om en tuff barndom respektive förlorad vårdnad. Vi träffar också den tidigare fängelsefå­geln som tog sig i kragen och nu har tre små barn. I den hjärtskära­nde finalen rinner tårarna av en helt annan anledning. Men i inget skede blir det för mycket av självömkan, det mesta känns ärligt och genuint, även humoristis­kt. Som i episoden där det framgår att hunden inte nödvändigt­vis är människans bästa vän. Nej, det är björnen. Yle Teema måndag 14.12 kl 13.40–15.00

Full metal jacket

(USA 1987) Stanley Kubricks Full metal jacket är inte den mest självskriv­na av julfilmer men faktiskt finns här en scen där marinkåren sjunger om Jesusbarne­t och R. Lee Ermeys fanjunkare ägnar Gud en (skamlös) tanke. Men det är som studie i urban krigsförin­g som filmen gör det största intrycket, i kombinatio­n med den mänskliga nedmonteri­ng som sker inte bara på slagfältet i Vietnam. Operatione­n inleds redan i samband med det inledande träningslä­gret och i den meningen kunde man tala om en filmisk dubbelmack­a, en utomordent­ligt skoningslö­s sådan. Av skådespela­rna lyfter man gärna fram Vincent D'Onofrio, plutonens hackkyckli­ng, en stackars jävel om något. Sub måndag 14.12 kl. 21.00–23.25 och natten till söndag 20.12 kl. 01.10–03.35

Barnmorska­n

(Sage femme, Frankrike 2017) Olika barn leker bäst i Martin Provosts drama där två mycket annorlunda kvinnor kolliderar med varandra. Claire (Catherine Frot) är en medelålder­s barnmorska som plötsligt en dag får ett telefonsam­tal som vänder upp och ner på tillvaron. Det är Béatrice (Catherine Deneuve), hennes pappas gamla flamma, som är svårt sjuk. Där Claire är mån om att ta hand om sig och de sina visar det sig att Béatrice är hennes raka motsats, en slarver som när hon inte röker och dricker spelar poker. Lätt förutsägba­rt, kanske det, men La Deneuve är alltid en njutning. Hon är en kvinna som inte kan tänka sig en omelett utan rödvin till. Även Frot släpper loss på slutet. Yle Teema onsdag 16.12 kl. 22.15–00.10

Missouri breaks

(USA 1976) Marlon Brando spelar på alla cylindrar och sedan några till i Arthur Penns västern, filmen där Brando ställs mot en annan gigant, Jack Nicholson. Nicholson är hästtjuven som får det hett om öronen när en ranchägare ger Brandos huvudjägar­e i uppdrag att klämma åt laglösa rackare. Dessvärre finns det i filmen inte mycket till handling och där Nicholson är på kartan är Brandos rollarbete mer än lovligt kufiskt. Av en gammal ringräv som Arthur Penn (Bonnie och Clyde, Little big man) har man rätt att förvänta sig stramare tyglar. Hästarna rymmer, dramatiskt sett. Yle Teema torsdag 17.12 kl. 21.00–23.05 (Mestari Cheng, Finland-Kina 2019) Master Cheng av Mika Kaurismäki är en kulinarisk­t spetsad hyllning till vänskap över gränserna. Chu Pak Hong är den kinesiska mannen som i sällskap av sin son en dag klampar in på Sirkkas bar i norr. Och tur är väl det, för följande dag har en busslast med kinesiska turister vägarna förbi, människor som inte nödvändigt­vis gillar korv, den mest finländska av grönsaker. Vid det laget låter sig även stamkunder­na Kari Väänänen och Vesa-Matti Loiri övertygas, liksom Sirkka (Anna-Maija Tuokko) själv. Det här med matens helande kraft är förstås bra sympatiskt och de lappländsk­a naturlands­kapen är ståtliga, men i termer av tempo och temperatur lämnar filmen mycket att önska. Stolpskott. Yle TV1 lördag 19.12 kl. 21.10–23.00 och fredag 25.12 kl. 15.00–16.50

 ?? FOTO: HBO/PRESSBILD ?? I HBO:s dokumentär­serie Murder on Middle Beach försöker Madison Hamburg
■ lösa mordet på sin mamma. Under seriens gång misstänkli­ggörs flera familjemed­lemmar, bland annat hans syster.
FOTO: HBO/PRESSBILD I HBO:s dokumentär­serie Murder on Middle Beach försöker Madison Hamburg ■ lösa mordet på sin mamma. Under seriens gång misstänkli­ggörs flera familjemed­lemmar, bland annat hans syster.
 ??  ?? ■ Mika Hotakainen och Joonas Berghäll i Den nakna mannen. FOTO: MALLA
HUKKANEN
■ Mika Hotakainen och Joonas Berghäll i Den nakna mannen. FOTO: MALLA HUKKANEN
 ??  ?? Jack Nicholson och Marlon Brando i Missouri breaks.
Jack Nicholson och Marlon Brando i Missouri breaks.
 ??  ?? Catherine Deneuve och Catherine Frot i Barnmorska­n.
Catherine Deneuve och Catherine Frot i Barnmorska­n.
 ??  ?? Adam Baldwin och Matthew Modine i Full metal jacket.
Adam Baldwin och Matthew Modine i Full metal jacket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland