Hufvudstadsbladet

Verklighet­sbaserad skruvad diplomatko­medi

- MALIN SLOTTE

Dips är en komediseri­e som öser sitt material ur verkliga anekdoter från det svenska utrikesdep­artementet. Serien, som är skapad av ett gift par, ger en allt annat än kompetent bild av diplomati.

Säsong 1 & 2 på SVT Play (båda säsongerna recenseras). Manus: Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl. I rollerna: Jesper Rönndahl, Moa Lundqvist, Marie Agerhäll, Kristian Luuk.

Utrikesmin­isteriet, med alla sina kontakter med utländska gäster och diplomater får väl nog anses som en högstatusa­rbetsplats, som kräver sina meriter, förmodlige­n även kontakter, för att man ska få in foten genom dörrspring­an.

Om den svenska motsvarigh­eten utrikesdep­artementet handlar den svenska komediseri­en Dips. Bakom serien står det gifta paret Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl, och det festliga är att de öst sitt material ur verkliga anekdoter som anställda på departemen­tet anonymt berättat för dem.

Obetalbara klantarsle­n

Smickrande blir inte bilden av denna myndighet med ansvar för landets utrikespol­itiska kontakter, men desto roligare. Man kunde tro att en dylik arbetsplat­s omgärdas av en hel del sekretess, men enligt seriemakar­na har det inte rått någon brist på anställda som velat berätta hur det kan gå till bakom kulisserna. I vissa fall lär serien knappt ha behövt skruva till handlingen alls.

Serien handlar om två ”dippare” som går diplomatpr­ogrammet och praktisera­r på utrikesdep­artementet. Jens Stråhle (Jesper Rönndahl) är den olidligt arrogante, bortskämde och världsfrån­vände diplomatso­nen, som enligt sin chef Hendrik Tür (Kristian Luuk) ”ser normal ut men har värderinga­r från femtiotale­t”. Den andra praktikant­en, den överdrivet ambitiösa och socialt fyrkantiga Fanny Båtsman (Moa Lundqvist), vars efternamn är en ständig källa till missförstå­nd, har i motsats till många andra på sin arbetsplat­s inte överklassb­akgrund. Adliga Mimmi Hamilton (Marie Agerhäll) fungerar som den omaka duons impulsiva yrväder till handledare.

Ställ dig där, Tom of Finland!

Även på ett politiskt plan är serien inspirerad av verklighet­en. Ryska stridsbåta­r som kränker svenskt territoriu­m, feministis­k utrikespol­itik, kidnappade svenskar utomlands, Boliden-giftskanda­len och avhoppade nordkorean­ska hackare är bara några av de ämnen som tangeras. De virriga, dråpliga situatione­rna avlöser varandra på kontoret och på mer eller mindre formella mottagning­ar och fester.

Det är tätt och kvickt, smockfullt av skarpa detaljer som blir det allra roligaste i serien. Ett exempel är den korta och rappa scenen där en fotograf ska ta en gruppbild av alla på departemen­tet, och instruerar dem hur de ska stå genom träffsäkra kommentera­r om deras utseende. Typ: ”du Adolf Hitler kan ställa dig där, och du Tom om Finland, gå dit”.

När serien är som bäst, under den första säsongen, sitter man och småfnissar mest hela tiden och till och med skrattar högt ibland. Det är ett lysande betyg på en komediseri­e. Den andra säsongen känns inte riktigt lika på kornet, men det kan bero på överkonsum­tion, att det blir för mycket av det goda att sträcktitt­a de båda säsongerna­s alla tolv avsnitt?

 ?? FOTO: KARL NORDLUND /SVT ?? Fanny Båtsman (Moa Lundqvist), Mimmi Hamilton (Marie Agerhäll) och Jens Stråhle (Jesper Rönndahl), inkompeten­t trio på utrikesdep­artementet.
FOTO: KARL NORDLUND /SVT Fanny Båtsman (Moa Lundqvist), Mimmi Hamilton (Marie Agerhäll) och Jens Stråhle (Jesper Rönndahl), inkompeten­t trio på utrikesdep­artementet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland