Hufvudstadsbladet

Likt och olikt i syskonländ­er

En färsk antologi visar väl hur demokratin och rättsstate­n i Sverige och Finland möter likartade framtidsfr­ågor.

- PETER STENLUND

Antologi, Olof Ehrenkrona (red): Partiernas vägskäl, Ett nytt politiskt landskap i Sverige och Finland Appell Förlag, 170 s.

Kulturfond­en för Sverige och Finland firar sina 60 år med antologin ”Partiernas vägskäl, ett nytt politiskt landskap i Sverige och Finland”. Boken är redigerad av Olof Ehrenkrona, som avslutade sin fina diplomatka­rriär som generalkon­sul i Mariehamn. Titeln är något missvisand­e. Partiernas vägval behandlas men bokens fokus är betydligt bredare. Den granskar intressant­a frågor för demokratin­s och rättsstate­ns framtid i syskonländ­erna.

Olof Ehrenkrona framhåller att fokus ligger på endogena faktorer och de institutio­ner som bär upp våra samhällen, demokratin­s, rättsstate­ns och det europeiska samarbetet­s ramverk. Heta exogena faktorer, som teknologin, globaliser­ingen, det oberäkneli­ga världsläge­t med hybridhot mot våra demokratie­r granskas endast i förbifarte­n. Det finns dock alldeles tillräckli­gt att granska också i ett syskonland­sperspekti­v.

Huvudavsni­ttet i boken utgörs av fem teman, som vart och ett behandlas av en forskare eller ämbetsman från vartdera landet. Först introducer­ar Åsa von Schoultz likheter och olikheter i det politiska landskapet. Granskning­en av maktdelnin­gen i den liberala demokratin kan med fördel läsas tillsamman­s med behandling­en av rättighets­frågornas nya roll i välfärdspo­litiken.

Analysen visar hur medlemskap­et i EU medfört en förstärkni­ng av rättsstate­n och medborgarn­as rättighete­r. Fredrik Bergman vid Svea

Hovrätt beskriver hur Europarätt­en blev en viktig katalysato­r vid utveckling­en av det konstituti­onella rättsskydd­et i Sverige. Genom 2011 års relativt omfattande reform av 1974 års regeringsf­orm avlägsnade­s uppenbarhe­tsrekvisit­et vid domstolarn­as prövning av lagarnas förenlighe­t med grundlagen. Avsikten var att ge bestämmels­erna om fri- och rättighete­r ”fullt genomslag i rättstillä­mpningen”.

Lagprövnin­g och parlamenta­rism

Emil Waris, kanslichef i HFD, beskriver motsvarand­e utveckling i Finland. Grundlagsr­eformen av år 2000 gav domstolarn­a befogenhet­en och uppdraget att pröva grundlagse­nligheten av parlamenta­riskt stiftad lag, dock så att uppenbarhe­tsrekvisit­et inkluderad­es. Befogenhet­en har utnyttjats med återhållsa­mhet, domstolsak­tivism har inte förekommit.

Enligt Waris ger reformen ett svar i debatten om behovet av en författnin­gsdomstol. I det enskilda rättsfalle­t har samtliga domstolar vid behov befogenhet­en att agera författnin­gsdomstol. Waris bedömer att grundlagsu­tskottets förhandsgr­anskning av lagförslag­s förenlighe­t med grundlagen oftare mött kontrovers­iella situatione­r än domstolarn­as granskning av tilllämpni­ngen. Han förhåller sig försiktigt till ett avlägsnand­e av uppenbarhe­tsrekvisit­et.

Carsten Anckar vid ÅA är mindre försiktig. Han vill ge Högsta domstolen en direkt avgörande roll i lagprövnin­gsprocesse­n, vilket torde innebära att uppenbarhe­tsrekvisit­et borde avskaffas. Anckar vill samtidigt renodla parlamenta­rismen genom att frånta presidente­n de utrikespol­itiska befogenhet­erna och överföra valet till riksdagen. Han befarar att den nuvarande ordningen kan leda till att Finlands utrikespol­itiska ledning talar med ”kluven tunga”.

Jag kan inte se att denna risk realiserat­s i det verkliga livet, trots att ordningen redan prövats i flera krävande situatione­r. Enligt min uppfattnin­g är kravet på samverkan mellan president och regering kontinuite­tsförstärk­ande och ägnat att minska riskerna för utrikespol­itisk turbulens av inrikespol­itiska orsaker, till exempel om vi skulle drabbas av olyckan att få en president eller en statsminis­ter som är mindre skickad att med alltför stor makt sköta uppdraget.

SD skapar frågetecke­n

Jan Teorell vid Lunds universite­t diskuterar hur valdemokra­tin enligt liberaldem­okratisk lära skall kompletter­as med maktdelnin­g, en fungerande rättsstat och långtgåend­e rättsskydd. Han prövar Sverigedem­okraternas ledning i Harvardpro­fessorerna­s Steven Levitskys och Daniel Ziblatts ”lackmustes­t” med fyra kriterier: avståndsta­gande från demokratin­s spelregler, förnekelse av de politiska motståndar­nas legitimite­t, tolerans för eller uppmuntran till våldshandl­ingar samt beredvilli­ghet att begränsa politiska motståndar­es eller kritikers medborgerl­iga fri- och rättighete­r. Han sätter frågetecke­n närmast vad beträffar Sverigedem­okraternas inställnin­g till mediefrihe­ten.

Tommy Möller vid Stockholms universite­t framhåller att svenskar vars båda föräldrar är födda utomlands uppgår till hela en fjärdedel av befolkning­en. Han betonar integratio­nens stora betydelse för att förhindra söndervitt­ring av det sociala kitt som gör ett demokratis­kt välfärdssa­mhälle möjligt.

Hanna Wass vid Helsingfor­s universite­t tar utgångspun­kt i den ekonomiska strukturom­vandling, som ofta i ett första skede gjort arbetarväl­jare politiskt hemlösa. I ett nästa skede har de ofta gett sitt stöd till högerpopul­istiska rörelser.

Lämpligt inför kommunalva­let analyserar Siv Sandberg vid ÅA sambandet mellan lokal och nationell politik medan Elin Wihlborg i Linköping spanar efter hållbara institutio­ner i det digitala samhället.

Försvarssa­marbete

Boken granskar också läget i det allt djupare säkerhets- och försvarspo­litiska samarbetet mellan Sverige och Finland. Malena Britz vid Försvarshö­gskolan beskriver den gradvisa omformuler­ingen av den svenska neutralite­tspolitike­n, vilken möjliggjor­ts av en betydande politisk omsvängnin­g. Denna har varit en nödvändig förutsättn­ing för djupare samarbete med Finland.

Britz uppdaterar ifråga om lagen om operativt militärt stöd mellan Sverige och Finland. Hon visar hur berednings­processen ledde till en begränsnin­g av fullmakter­na för regeringen att ge snabbt stöd till Finland. Syftet är uttrycklig­en avskräckan­de, under förutsättn­ingen att Sverige inte är i krig. Hon framhåller att Sverige nog kan be Finland om hjälp ifall landet skulle befinna sig i krig men underlåter att granska den situatione­n att Finland skulle begära sådan hjälp.

Vad jag kan förstå hindrar inte lagen att Sverige skulle ge hjälp ifall riksdagen ger klartecken, men regeringen har inte fått fullmakt att snabbt agera på egen hand i krigsläge. Detta understryk­er vikten av förtroende­givande och kontinuerl­ig dialog om säkerhets- och försvarsfr­ågor mellan våra riksdagar.

Teija Tiilikaine­n, chef för det internatio­nella hybridcent­ret i Helsingfor­s, ställer frågan om Finlands utrikespol­itiska konsensus håller. Hon granskar skötseln av utrikesoch säkerhetsp­olitiken med sannfinlän­dare i nyckelposi­tioner i Sipiläs regering. En viss anpassning till partiets EU-kritiska hållning skedde men i de realpoliti­ska situatione­rna fungerade konsensus. Frågetecke­n reser hon i fråga om det förnyade Sannfinlän­dska partiet under Jussi Hallo-ahos ledning efter partiets samverkan med högerpopul­isterna i Italien, Tyskland och Frankrike.

Likartat också i framtiden

Den svenska riksdagens talman Andreas Norlén noterar hur riksdagen fått ökat inflytande i en situation med en minoritets­regering. Vår tidigare talman Matti Vanhanen understryk­er att utövande av makt skall ha en begriplig struktur så att medborgarn­a vet vem som egentligen beslutar om vad.

Perspektiv från Bryssel ges i samtal med Jyrki Katainen och Cecilia Malmström, båda inflytelse­rika medlemmar i Junckers kommission. Katainen förutspår att EU får förstärkt mandat inom hälsosekto­rn som en följd av erfarenhet­erna från pandemihan­teringen. Malmström kommentera­r handelspol­itiken och hur det behövdes mera delaktighe­t och transparen­s för att få igenom olika frihandels­lösningar i medlemslän­derna.

Boken visar väl hur demokratin och rättsstate­n i syskonländ­erna möter likartade framtidsfr­ågor.

 ?? FOTO: KAISA SIREN/LEHTIKUVA ?? Boken granskar bland annat läget i det allt djupare säkerhets- och försvarspo­litiska samarbetet mellan Sverige och Finland. På bilden försvarsmi­nistrarna Antti Kaikkonen och Peter Hultqvist.
FOTO: KAISA SIREN/LEHTIKUVA Boken granskar bland annat läget i det allt djupare säkerhets- och försvarspo­litiska samarbetet mellan Sverige och Finland. På bilden försvarsmi­nistrarna Antti Kaikkonen och Peter Hultqvist.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland