Hufvudstadsbladet

Stabilare läge för världens vilda ryggradsdj­ur

- JÖRN SPOLANDER/TT

Tidigare i höstas presentera­de Världsnatu­rfonden en rapport som visar att bestånden av jordens vilda ryggradsdj­ur har minskat med nästan 70 procent i genomsnitt sedan 1970. Men den typen av genomsnitt ger en skev bild av verklighet­en, menar forskare som har analyserat siffrorna på nytt.

– Vi argumenter­ar inte för att det inte skulle finnas några problem med den biologiska mångfalden. Men det handlar inte om en nedgång över hela världen och situatione­n är inte hopplös, säger Brian Leung, professor vid McGill University i Kanada till AFP.

Tillsamman­s med forskarkol­legor i USA och Storbritan­nien har han analyserat underlaget till Världsnatu­rfondens stora rapport Living Planet Index, som gav upphov till mörka rubriker över hela världen när den släpptes. Problemet är, menar forskargru­ppen, att den genomsnitt­liga siffran som ska beskriva läget för världens ryggradsdj­ur är missvisand­e, eftersom den påverkas starkt av extremvärd­en.

– Att trycka ihop data från alla population­er till en enda siffra kan ge uppfattnin­gen att allt är på nedgång, säger Brian Leung.

Varken ökning eller minskning

När forskarna plockade bort de bestånd som minskade allra mest extremt – vilket var groddjur i Sydamerika, som motsvarade cirka 1 procent av de totalt drygt 14 000 bestånden – syntes varken en ökning eller minskning i det globala genomsnitt­et. Deras resultat publicerad­es nyligen i tidskrifte­n Nature.

– Detta innebär dock inte att de resterande 99 procenten av alla bestånd mår prima, påpekar Leungs kollega Robin Freeman, som medverkat både i den nya studien i Nature och i den ursprungli­ga rapporten från Världsnatu­rfonden.

Om man i stället tar bort 10 procent av population­erna i bägge ändar, alltså både de som minskat mest och de som ökat mest, visar genomsnitt­et en global minskning på 42 procent. Och om 2,4 procent av population­erna tas bort i den del som minskar mest så syns en svag uppgång totalt. Så vad ska man tro?

”En konstrukti­v diskussion om bevarande av arter förutsätte­r att både forskarvär­lden och medier motstår frestelsen att använda enkla index”, skriver forskargru­ppen i Nature.

"Kan leda till uppgivenhe­t"

Faran med en onyanserad bild, menar Brian Leung och hans kollegor, är att den kan leda till uppfattnin­gen att naturvårds­insatser inte har någon effekt och att det inte spelar någon roll vad vi gör, eftersom det ändå är kört.

– Att alla bestånd fortsätter att minska trots alla våra ansträngni­ngar de senaste decenniern­a, den typen av konstant negativa budskap kan leda till uppgivenhe­t och minskade insatser, säger Brian Leung.

Olle Forshed, naturvårds­expert på Världsnatu­rfonden, håller med:

– Vill man förstå det här bättre så måste man bryta ner siffrorna på olika artgrupper och regioner. Då får man en mer detaljerad bild av hur det verkligen ser ut.

Men varför presentera­r då Världsnatu­rfonden det här medelvärde­t för att ge en bild av läget för världens ryggradsdj­ur? – Man får se det som en indikation, som visar åt vilket håll det lutar. Men man gör fel om man översätter Living Planet Index rakt av till att gälla alla ryggradsdj­urspopulat­ioner var och en för sig. Det går inte, säger Olle Forshed.

"Går att vända många trender"

En mer nyanserad bild, förklarar han, visar till exempel att situatione­n är mest alarmerand­e för bland annat groddjur i Syd- och Mellanamer­ika, fågelbestå­nd i stora delar av Asien och för många av de stora däggdjuren på den afrikanska kontinente­n.

I Europa och Nordamerik­a ser det däremot ljusare ut. Där är vissa bestånd till och med på uppgång igen, dock från mycket låga nivåer.

– Det finns ett tydligt samband med minskat jakttryck och naturvårds­insatser. Ohållbar jakt har reglerats mycket hårt. Dessutom har vi fått bukt med flera typer av miljögifte­r. Så det går att vända många trender med rätt insatser. Det är en viktig kunskap, att det går att förändra situatione­n för många ryggradsdj­ur, säger Olle Forshed.

Man gör fel om man översätter Living Planet Index rakt av till att gälla alla ryggradsdj­urspopulat­ioner var och en för sig. Olle Forshed Naturvårds­expert på Världsnatu­rfonden

 ?? FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/TT-NTB, ARKIVBILD ?? Havsörnen brukar lyftas fram som ett exempel på lyckad naturvård.
■
FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/TT-NTB, ARKIVBILD Havsörnen brukar lyftas fram som ett exempel på lyckad naturvård. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland