Hufvudstadsbladet

Årets julklapp är ätbar

Årets julklapp är hemgjord och den får med fördel vara ätbar. Bakade och kokade klappar har aldrig känts mer rätt än under coronajule­n, då omtanke är det bästa vi kan ge varandra.

- MIA GAHNE/TT

Det är inte läge att trängas i butiker i år, inte ens för att köpa julklappar. I stället kan man stanna hemma och tillverka de godaste klapparna själv, i sitt eget kök. HBL bjuder på recept på tre olika slags salta och några sötare presenter.

E-handeln ökar lavinartat, vilket leder till att folk trängs i kön till utlämnings­ställena. Visst är det väl bra att vi kan handla utan att behöva ta oss till butiken, men det känns ju knappast särskilt personligt att sitta och klicka hem varenda liten julklapp framför datorn. Och ärligt talat – behöver vi egentligen så mycket mer grejer?

Nej, hellre ge bort något som du tänkt ut och knåpat ihop själv. Något som inte går att byta. Varför inte sådant man kan äta? Från hjärta direkt till mage, utan att passera gå.

Kärlek och äkta vara

Det är som med blommor. Ingen blir ju direkt ledsen eller arg av att få en blombukett – även om man är helt ointresser­ad av blommor. Vem skulle bli upprörd över att få en burk hembakta mandelskor­por eller bli purken av en burk egenhändig­t kokad klementinm­armelad? Man kan ju alltid bjuda någon annan på ätbara presenter om man nu inte själv vill äta upp dem.

En personlig gåva tyder på omtanke, kärlek och äkta vara. Må det så handla om ett dussin hemkokta kolor, en burk senap eller en flaska hemkryddad likör. Signalen går fram – du bryr dig.

Sedan är det ju faktiskt dessutom en klimatfråg­a. Alla dessa gigantiska julklappar som fraktas från andra sidan världen, packas in i metervis med papper och sedan fraktas ännu längre för att hamna hos någon som redan har allt. Kanske är det dags att börja dra i nödbromsen?

Och skulle du nu varken ha tid eller ork att veva ihop något hemlagat är mitt tips ett presentkor­t från en favoritres­taurang som du vill stötta i dessa för krogbransc­hen nattsvarta tider. Många av dem erbjuder hämtmat, och så länge man har råd bör vi alla dra vårt strå till stacken för att försöka rädda dem som räddas kan.

Det fiffiga är dessutom att ätbara klappar faktiskt tar slut. Perfekt för alla som redan har skåpen fulla.

Klementinm­armelad med gin och enbär

En riktig vuxenmarme­lad som är trevlig att ge bort och smakar suveränt på rostat bröd.

Till 2–3 burkar, 1 timme

500 g klementine­r eller satsumas,

helst ekologiska 1 citron 2 msk enbär, lätt stötta 1 röd chili, tunt skivad

(kan uteslutas) 4 dl vatten 1 kg syltsocker 1 dl gin Skölj klementine­rna och pressa ur saften i en stor rostfri kastrull.

Skär skalet av en klementin i smala strimlor, cirka 3 millimeter breda och lägg ned i kastrullen tillsamman­s med citronsaft, enbär, chili (kan skippas) och vatten. Låt gärna dra ett par timmar.

Koka upp innehållet i kastrullen och låt sjuda i 45 minuter eller tills skalstriml­orna har mjuknat.

Tillsätt sockret och låt sjuda på svag värme tills det löst upp sig. Höj värmen och låt koka i 10–15 minuter eller tills marmeladen når 105 grader, eller gör syltprovet; lägg en klick på en kall tallrik och dra en sked igenom. Flyter det ihop behöver det koka lite till.

Rör ned gin och låt svalna lite. Häll över i varma rena glasburkar.

Rocky road-rutor

Till cirka 25 stycken, 2 timmar

200 g mörk apelsincho­klad 100 g mörk choklad 100 g mjölkchokl­ad 150 g smör 3 msk ljus sirap 100 g valfria småkakor,

(drömmar / biscotti) 100 g pistagenöt­ter, grovhackad­e 125 g torkade tranbär 125 g marshmallo­ws, gärna små eller delade 3 knölar syltad ingefära, avrunna och finhackade Smörj en plåt, cirka 20 x 30 centimeter, och täck med bakplåtspa­pper. Hacka alla tre chokladsor­terna grovt och lägg i en skål med smör och sirap.

Smält försiktigt i omgångar i mikron (cirka 10 sekunder i taget och rör om emellan) alternativ­t i vattenbad.

Krossa kakorna grovt i en påse med hjälp av brödkavel.

Blanda chokladen med ungefär tre fjärdedela­r av: kaksmulor, nötter, tranbär, marshmallo­ws och ingefära. Rör om så att allt täcks av choklad.

Häll upp på plåten. Strö över resten av ingrediens­erna och tryck ned i chokladen. Ställ i kylen i 1–2 timmar eller tills det stelnat. Lyft upp ur plåten och skär i rutor.

Tre sorters salt

Hemgjort smaksatt salt är en uppskattad gåva. Välj ut en favorit eller gör alla tre.

1 deciliter av varje, 30 minuter

Rosmarinsa­lt med citron

1/2 kruka rosmarin 1/2 dl flingsalt 1/2 dl havssalt 1 citron, rivet skal Repa barren från rosmarin och mixa hastigt på pulsinterv­aller tillsamman­s med de båda sorternas salt och rivet citronskal.

Sprid ut på en bakpappers­klädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen på varmluft i 75 grader i cirka 30 minuter eller tills saltet har torkat.

Låt svalna och stöt sönder med mortel. Häll upp i glasburk. Gott till potatis och fisk- och skaldjursr­ätter.

Rosa rödbetssal­t

1 msk rödbetssaf­t 1/2 dl flingsalt 1/2 dl havssalt 1 tsk torkad oregano alt 1 msk hackad färsk, alt. timjan Mät upp rödbetssaf­t, de båda sorternas salt och oregano eller timjan och mixa hastigt på pulsinterv­aller. Sprid ut på en bakpappers­klädd plåt. Sätt in i mitten av ugnen på varmluft i 125 grader tills saltet har torkat till en kaka, i cirka 20–30 minuter. Låt svalna lite, bryt sönder och mortla.

Vackert och gott att strö över alla olika sorters grönsaker och sallad.

Rökigt paprikasal­t

2 tsk rökt paprikapul­ver 1/2 krm cayennepep­par 1/2 dl flingsalt 1/2 dl havssalt Blanda alla ingrediens­er och mixa hastigt på pulsinterv­aller. Sprid ut på stort fat eller plåt och låt ligga framme och torka någon timme. Häll upp i glasburk. Gott till alla äggrätter.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Ätbara julklappar har aldrig känts mer rätt än 2020.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Ätbara julklappar har aldrig känts mer rätt än 2020.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Rocky road-rutor proppfylld­a med godsaker blir garanterat en uppskattad gåva för den som gillar sötsaker.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Rocky road-rutor proppfylld­a med godsaker blir garanterat en uppskattad gåva för den som gillar sötsaker.
 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Tre olika sorters salt är en perfekt julklapp: rökigt paprikasal­t, rosmarinsa­lt med citron och rosa rödbetssal­t.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Tre olika sorters salt är en perfekt julklapp: rökigt paprikasal­t, rosmarinsa­lt med citron och rosa rödbetssal­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland