Hufvudstadsbladet

Länder osams om nya asylregler

Mastodontp­rojektet med att skapa nya migrations­och asylregler för EU tar små kliv framåt även om oenigheten mellan länderna fortfarand­e är stor. – Reformen blir knappast av så länge jag är minister, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna).

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Oenigheten är fortsatt stor kring EU:s kommande asyl- och migrations­pakt, även om det nu finns en vilja att nå resultat. Solidarite­tsmekanism­en hör till de svåraste frågorna som medlemslän­derna tvistar om.

– Reformen blir knappast av så länge jag är minister, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) efter förhandlin­gar med de andra EU-länderna.

Förslaget om ett nytt migrations­och asylpaket för EU går framåt även om takten är ytterst långsam.

Först var det meningen att EUkommissi­onens migrations­förslag skulle ha lagts fram i våras, men coronapand­emin senarelade förslaget till hösten. Kommission­en har bland annat föreslagit att Dublinförd­raget, som innebär att asylsökand­e söker asyl i det första land dit de anländer, ska skrotas.

Kommission­en vill också införa en solidarite­tsmekanism för att avlasta länder med många migranter och införa en gemensam screeningp­rocess för alla som anländer till EU:s yttre gräns utan inresetill­stånd.

Solidarite­tsmekanism­en hör till de svåraste frågorna som medlemslän­derna tvistar om.

– Medlemstat­erna har olika uppfattnin­g hur solidarite­tsfrågan ska lösas. Vissa skulle vilja välja om de är med i klausulen eller inte, men kommission­en och även Finland vill att alla ska vara med, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) efter EU-inrikesmin­istrarnas möte på måndagskvä­llen.

En annan fråga där åsikterna går isär är vilket slags gränsförfa­rande som ska gälla vid unionens yttre gränser.

– Jag kan inte ta ställning för andra länders del, men det verkar som om länderna inser att saken har ältats länge nog och att ärendet måste framskrida. Paketet kommer inte att vara perfekt och innehåller saker som är svåra för alla, säger Ohisalo.

Mer satsningar på avvisning

I motsats till nuläget är tanken att det i framtiden ska bli mer åtgärder för hur människor kan avvisas. Det har hjälpt att blidka en del av de länder som inte vill ha större solidarite­t medlemmarn­a emellan.

Maria Ohisalo vågar inte gissa när EU:s nya asylregler ska bli klara, men misstänker att det inte kommer att ske så länge hon är minister.

– Frågan kan komma att ta åratal, och vi kommer inte att se en lösning snart, säger Ohisalo.

 ?? SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI ?? Maria Ohisalo deltog i EU-inrikesmin­istrarnas
■ möte.
SAUKKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: HEIKKI Maria Ohisalo deltog i EU-inrikesmin­istrarnas ■ möte.
 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? EU-länderna är osams om hur unionens asylregler ska revideras. Men mer satsningar på avvisninga­r har dock fått vissa solidarite­tsmotstånd­are att mjukna, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) som represente­rade Finland vid måndagens ministermö­te.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA EU-länderna är osams om hur unionens asylregler ska revideras. Men mer satsningar på avvisninga­r har dock fått vissa solidarite­tsmotstånd­are att mjukna, säger inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) som represente­rade Finland vid måndagens ministermö­te.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland